zaterdag 1 augustus 2020

Seksuele conversietherapieën nu illegaal in Mexico-Stad

(Bron foto: Twitter)
Wet criminaliseert praktijken die seksuele oriëntatie proberen aan te passen


Zogenaamde conversietherapieën die gericht zijn op LGBTQ + -mensen in een poging hun seksuele identiteit te veranderen, zijn vanaf vrijdag 31 juli 2020 illegaal in Mexico-Stad. Medisch personeel dat een dergelijke therapie probeert te gebruiken, krijgt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. 

De controversiële praktijk omvat vaak gebed en counseling, maar gebruikt soms ook vormen van marteling om jonge homo's te overtuigen een heteroseksuele levensstijl aan te nemen.

In de Verenigde Staten en delen van Europa hebben reconditioneringstechnieken ijs-pick lobotomieën, chemische castratie en misselijkheid-inducerende middelen gebruikt om mensen van homoseksualiteit te 'bekeren'. De praktijk is veroordeeld door de American Medical Association, de American Psychological Association en de Verenigde Naties (VN) en is verboden in Brazilië, Ecuador, Malta en Duitsland.

'De vernederende aard van vele conversietherapiepraktijken, waaronder fysiek misbruik, elektroshocktherapie, pseudo-medische procedures en het gebruik van anti-LGBT-scheldwoorden en smaad, dragen bij tot een algehele on-menselijke omgeving voor personen met diverse seksuele geaardheid of genderidentiteit'. zei VN-onafhankelijke expert op het gebied van seksuele geaardheid en genderidentiteit Victor Madrigal-Borloz.

Afgelopen vrijdag hebben de wetgevers van Mexico-Stad een wetsvoorstel goedgekeurd dat de praktijk verbiedt, met verbeterde straffen als het slachtoffer minderjarig is. De nieuwe wet criminaliseert 'praktijken die bestaan ​​uit psychologische, psychiatrische sessies, methoden of behandelingen die bedoeld zijn om de expressie van genderidentiteit, evenals de seksuele geaardheid van mensen, te vernietigen, te hinderen, te wijzigen of te hinderen'.

Pogingen om homoseksualiteit, dat ooit als een psychische aandoening werd beschouwd, te “genezen”, kunnen ernstig zijn. Een studie uit 2019 in de Verenigde Staten waarin 35.000 LGBTQ + -jongeren werden geïnterviewd, gaf aan, dat 42% van degenen die conversietherapie hadden meegemaakt zelfmoord had gepleegd. 'Er valt niets te genezen. Homoseksualiteit is geen ziekte, we zijn niet ziek', zegt Temístocles Villanueva, een Morena-politicus die twee jaar geleden het wetsvoorstel voor conversietherapie opstelde.

De nieuwe wet wordt gezien als een grote overwinning voor de LGBTQ + -gemeenschap, zowel in Mexico als wereldwijd, in de strijd om een ​​praktijk te verbieden die velen beschouwen als verwant aan marteling.

Lange tijd LGBTQ + -journalist en -activist Enrique Torre Molina uit Mexico-Stad bedankte de 'dappere activisten en toegewijde wetgevers van Mexico-Stad' voor het aannemen van de wet die de LGBTQ + -gemeenschap in de hoofdstad van het land beschermt. 'In de afgelopen jaren heb ik veel - te veel - verhalen leren kennen van LGBTQ + -mensen die 'conversietherapie' en foltering hebben overleefd, of die zijn weggelopen bij hun familie die dachten dat ze konden en zouden moeten 'veranderen'',Torre vertelde het nieuwsplatform Them.

'Het is opwindend om deze historische overwinning te zien. Onze gemeenschap verdient liefde en respect.' 


Burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, juichte ook de beslissing toe. 'Helemaal mee eens. Het lijkt mij dat deze maatregelen tot het tijdperk van de inquisitie behoren', zei ze. 'Het komt niet overeen met de gezondheidsstelsels van de 21e eeuw, het komt niet overeen met de vrijheid van deze stad, want dit is een stad van rechten.'

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/Milenio/Reuters/Forbes/El País)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten