zaterdag 1 augustus 2020

Ergernis bij minister Ramadhin en epidemioloog Ori over onverantwoordelijk gedrag veel mensen

'De situatie is zorgwekkend'

'Ik heb maar één werkbaar protocol gevonden bij de overdracht, van onderwijs'


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en epidemioloog Radjesh Ori hebben gistermiddag tijdens de Covid-19 update persconferentie aangegeven dat de situatie zorgwekkend is. Veel mensen houden zich niet aan de maatregelen die getroffen zijn. Ook tijdens de avondklok is het nog heel druk op straat en voor winkels waar mensen aan het drinken zijn, zonder zich te houden aan de sociale afstand. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 1 augustus 2020.

De opvangcapaciteiten raken uitgeput. Er is een tent opgezet op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica waar 100 personen opgevangen kunnen worden als er nergens plek meer is.

Als mensen zich niet houden aan de maatregelen, zal de situatie niet meer onder controle zijn. Dan zullen, net als in Frans-Guyana, mensen die positief bevonden zijn, niet meer worden opgehaald, merkte Ori op. Nu is de situatie nog onder controle, omdat contacten van besmette personen nog achterhaald kunnen worden.


Ramadhin legde uit, dat behalve opvangcapaciteit, ook van belang is dat er genoeg medisch personeel is. Als de aantallen blijven oplopen, zal de situatie niet meer onder controle zijn. De regering wil voorkomen dat de economie lamgelegd wordt.

De maatregelen die getroffen zullen worden, moeten ook in de controlesfeer zijn terwijl het gedrag van mensen moet veranderen. Om te illustreren hoe onverantwoord mensen bezig zijn, werd aangegeven, dat er een afscheidsfeest is georganiseerd voor iemand die positief bevonden is, en opgehaald moest worden. Ook hier werden de maatregelen niet in acht genomen.

De bewindsman zei dat hij niet weet wat de operatie 'Dringi dresi wakti siki' inhoudt. Hij heeft geen inhoudelijke informatie gekregen dan dat er Srd 10 miljoen aan budget is opgebracht.

'Ik heb maar één werkbaar protocol gevonden bij de overdracht. Dat is het protocol van onderwijs.' Dit benadrukte Ramadhin doelend op gedragscodes die door het Covid-19 Managementteam waren vastgesteld, aldus de Ware Tijd.
Volgens de bewindsman is bij zijn overname een 'grote stapel' gekopieerde protocollen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan hem overhandigd. Echter, deze voldoen niet aan de realiteit van Suriname. 'Een protocol is specifiek op maat geschreven voor een bepaalde sector', onderstreepte Ramadhin.

Omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn voor de verschillende sectoren is een speciaal team van deskundigen nu pas bezig concepten uit te werken die mogelijk vanaf de komende week al in werking kunnen treden.
Met name de regels voor de transportsector wil de minister zo snel als mogelijk afronden. Volgende week worden vertegenwoordigers van het openbaar vervoer gehoord zodat partijen kunnen komen tot een definitief protocol voor de transportsector.

Gisteren zijn 30 geïnfecteerden genoteerd uit 109 testen, terwijl 43 personen genezen zijn verklaard. Het aantal actieve gevallen bedraagt 557. In totaal zijn 1.123 personen genezen en 1.706 zijn positief getest. De dashboard van de Covid-website is gisteravond heel laat bijgewerkt. Er ontbreekt echter essentiële informatie over in welke districten hoeveel besmettingen hebben plaatsgevonden. Het beloofde 'situation report' is tot nu toe slechts één keer verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten