zaterdag 1 augustus 2020

Kort Geding Shaheen Elhage inzake toetreding tot Staten Curaçao dient vrijdag 7 augustus

Advocaat Bonapart: 'De datum staat vast'


Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag, zaterdag 1 augustus 2020, dat het Kort Geding dat Shaheen Elhage (PAR) heeft aangespannen in verband met zijn toetreding tot het parlement voor volgende week vrijdag tien uur op de rol van de rechtbank staat. Dat is later dan verwacht. 

De datum staat vast, zegt advocaat Michael Bonapart die in deze zaak Elhage vertegenwoordigt. 'Daartegen valt zonder de medewerking van het gerecht en de gedaagde partijen niet veel te doen.' Bonapart denkt, dat bij de keuze voor 7 augustus ‘wellicht het reces en de betekening aan alle partijen’ heeft meegespeeld.

Shaheen Elhage, nummer 10 op de kandidatenlijst van PAR, heeft, zoals bekend, een Kort Geding aangespannen tegen de Statenleden, de Statenvoorzitter, de Staten als geheel en het Land. Hij eist, dat de rechter in deze spoedprocedure beveelt dat alle twintig zittende Statenleden hun medewerking verlenen aan zijn toetreding tot het parlement.

Als beoogd Statenlid heeft Elhage er direct belang bij dat hij kan toetreden tot het Curaçaose parlement, zo bleek eerder uit het verzoekschrift voor een kort geding. Doordat de tien oppositieleden in de Staten geen gehoor geven aan de oproep voor een openbare vergadering die daardoor al drie keer niet kon doorgaan bij gebrek aan quorum, wordt ‘een onrechtmatige inbreuk’ gedaan op Elhage zijn ‘passief kiesrecht en het actief kiesrecht van de kiesgerechtigden en met name van de kiezers die hun stemmen op hem uitbrachten’.

Met het Kort Geding moet deelname aan de vergadering worden afgedwongen. Op bevel van de rechter moeten de parlementariërs van zowel de coalitie als van de oppositie hun medewerking verlenen aan het behandelen van de geloofsbrieven van Elhage in een vergadering van de Staten. Daarmee kan de vacante zetel, die vrij is gekomen na het overlijden van PAR-lid William Millerson vorige maand, door zijn partijgenoot worden ingenomen. Dan is de PAR-fractie weer voltallig met zes leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten