zondag 12 juli 2020

Wetenschappers ontdekken 115 miljoen jaar oud fossiel van nieuwe dinosaurussoort in Brazilië

Aratasaurus museunacionali had holle botten en drietenige ledematen



Wetenschappers ontdekken 115 miljoen jaar oud fossiel van een nieuwe dinosaurussoort in Brazilië. Het fossiel geeft aan dat de soort voortkwam uit een lijn dinosauriërs die nog ouder van oorsprong is dan degene waarvan werd beweerd dat deze de T-Rex heeft voortgebracht. De carnivoren werden 'Aratasaurus museunacionali' genoemd. 

Een team van Braziliaanse onderzoekers kondigde vrijdag 10 juli 2020 de ontdekking aan van een 115 miljoen jaar oud fossiel van een voorheen onbekende dinosaurussoort in de noordoostelijke staat Ceara.

De 'Aratasaurus museunacionali' is een voorheen onbekende soort van de middelgrote theropoden, wat betekent dat het holle botten en drietenige ledematen had.

Volgens paleontoloog Juliana Sayao gaf het fossiel van het dier, dat blijkbaar jong stierf, aan dat het al 34,25 kilo woog en 3,12 meter hoog was. Sayao zei dat de ontdekking van de Aratasaurus wetenschappers zal helpen de evolutionaire geschiedenis van de vleesetende theropoden beter te begrijpen en dat de ontdekking ook een teken is dat andere soorten vleesetende dinosaurussen miljoenen jaren geleden de regio bewoonden.

'Binnen theropoden ontdekten we dat Aratasaurus deel uitmaakt van een groep genaamd Coelurosauria, die zowel de Braziliaanse dinosaurus omvat in dezelfde regio die bekend staat als Santanaraptor, als de beroemde Tyrannosaurus en velociraptors, en zelfs de vogels die we tegenwoordig kennen', zei de paleontoloog.

Het fossiel werd vrijdag gepresenteerd door de groep wetenschappers van de Federal University of Pernambuco, het National UFRJ Museum en de Regional University of Cariri aan het National Museum of Rio de Janeiro, de oudste wetenschappelijke instelling van Brazilië.

Er is niet veel bekend over de voorouders van Aratasaurus, zei Sayao. Het fossiel geeft echter aan, dat de soort afstamt van een lijn dinosauriërs die nog ouder van oorsprong is dan degene waarvan werd beweerd dat deze de tyrannosaurus had veroorzaakt. 'Aratasaurus geeft aan, dat een deel van haar rijke geschiedenis kan liggen in het noordoosten van Brazilië en in Zuid-Amerika. Er zijn nog veel hiaten te ontdekken in deze evolutionaire puzzel, maar met deze ontdekking hebben we nog een stukje toegevoegd om het te begrijpen', zei Sayao .

Volgens paleontoloog Xin Cheng, 'is Aratasaurus een zuster afstammeling van Zuolong, een coelurosauria uit de Jurassic van China'. Chen zei, dat dit suggereert dat oudere coelurosauria nog meer verspreid waren over de aarde en over een langere periode.

Wetenschappers vonden het fossiel in 2008 in een gipsmijn in de geologische Fomualdo-formatie in het Araripe-bekken in Brazilië, waar de staten Pernambuco, Piaui en Ceara samenkomen. Het gebied waar het fossiel werd gevonden, was doordrongen van een meer dat in de loop van de tijd een verandering in het zoutgehalte zag met het binnendringen van zeewater.

Het 12-jarige proces van het onderzoeken van het fossiel verliep traag, deels vanwege de complexe voorbereiding waarbij het kwetsbare gesteente rond het fossiel werd verwijderd. Tussen 2008 en 2016 voerden wetenschappers een microscopische analyse uit van het fossiele weefsel van kleine botmonsters, waardoor ze een visuele constructie van het dier konden vormen.

In 2016 werd het Aratasaurus-fossiel verplaatst naar het Nationaal Museum en - ondanks de verwoestende brand in 2018 die een deel van het gebouw verwoestte - werd het gebied waar het fossiel was opgeslagen niet beïnvloed door de vlammen.

(Suriname Mirror/Latin Post/Deutsche Welle/Nature)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten