zondag 12 juli 2020

Braziliaanse milieuactivist Sirkis omgekomen bij auto-ongeluk

Sirkis was oprichter van de Braziliaanse Partido Verde


Milieuactivist Alfredo Sirkis, oprichter van de Braziliaanse Partido Verde en een onvermoeibare voorvechter van beleid om klimaatverandering tegen te gaan, is vrijdag 10 juli 2020 omgekomen bij een auto-ongeluk.

De 69-jarige Sirkis kwam om het leven toen de auto waarin hij reed een paal raakte op een snelweg buiten zijn woonplaats Rio de Janeiro, meldde omroep TV Globo, daarbij verwijzend naar brandweerlieden.

Sirkis, een voormalige linkse guerrilla, was betrokken bij de ontvoering van buitenlandse diplomaten om de vrijlating van politieke gevangenen tijdens de militaire dictatuur van Brazilië in 1964-1985 veilig te stellen.

Na jaren in ballingschap en een jaar nadat Brazilië terugkeerde naar de democratische heerschappij, richtte Sirkis de Partido Verde op met collega-milieuactivist Marina Silva, die bij de verkiezingen van 2010 derde werd met 19% van de stemmen.

Silva zei, dat Sirkis een onschatbare metgezel was met wie ze zij aan zij moeilijke politieke veldslagen vocht. 'Hij was explosief en gepassioneerd over alles waar hij in geloofde, oprecht in kritiek en in lof, een onvermoeibare activist van de doelen die hij verdedigde, een krijger van oneindige tederheid', zei ze in een verklaring.



Sirkis werd verkozen in het Congres, maar besloot in 2014 niet te herverkiesbaar te zijn. Hij was een vast lid van de Braziliaanse delegatie voor wereldwijde gesprekken over klimaatverandering. In 2015 richtte hij een denktank op, het Brazil Climate Center, dat is aangesloten bij Al Gore's Climate Reality Project.

Hij was ook coördinator van het door de regering gesteunde Braziliaanse Forum voor klimaatverandering tot 2019, toen hij werd ontslagen door de rechtse president Jair Bolsonaro, die heeft getracht de milieubescherming in het land te ontmantelen. 'Voor mij was het absoluut geen verrassing', vertelde hij destijds aan persbureau Reuters. 'Omdat ik al meer dan 30 jaar een militante milieuactivist ben ... ben ik te politiek betrokken bij de milieustrijd.'


(Suriname Mirror/G1.Globo/Reuters/Brasil247/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten