dinsdag 14 juli 2020

Ten minste 100 evangelische voorgangers in Bolivia gestorven aan Covid-19

(Bron: foto: MedFund Bolivia)
Verschillende kerken zijn aan autoriteiten aangeboden om te worden omgevormd tot gezondheidscentra


Ten minste 100 evangelische voorgangers zijn in Bolivia gestorven als gevolg van het Covid-19-virus, zeiden twee evangelische organisaties in het land. Het merendeel zou besmet zijn geraakt toen ze in straten, gezondheidscentra en gevangenissen dienden. 

De president van de Nationale Christelijke Raad van Bolivia, pastoor Luis Aruquipa Carlo, zei: 'We hebben een bericht over ongeveer 40 pastors in de oostelijke regio en ongeveer 60 in de westelijke regio die allemaal zijn overleden (als gevolg van het coronavirus).' Andere leiders van evangelische kerken bevinden zich in ziekenhuizen. 'Op deze momenten hebben we leiders die hard vechten voor hun leven tegen het coronavirus in onze gemeenten', voegde hij eraan toe.

De vicevoorzitter van de Vereniging van Christelijke Kerken van de stad Santa Cruz, Belfort Guthrie, zei dat ze tussen 6 april en 7 juli alleen in die regionale afdeling 38 doden als gevolg van coronavirus onder pastors hadden vernomen. De meeste van deze infecties vonden plaats, 'omdat ze mensen hielpen die niet konden winkelen, voedsel konden verzamelen en 'gewone potten' konden leveren', aldus Guthrie. Hij stond erop, dat de infecties plaatsvonden ondanks het volgen van de veiligheidsprocedures. 'De overleden voorgangers hadden helaas achtergrondziektes zoals ‘chagas’, diabetes en andere symptomatologieën', legde hij uit.

De gebouwen van verschillende evangelische kerken zijn aan de autoriteiten aangeboden om te worden omgevormd tot gezondheidscentra, verklaarde de president van de Nationale Christelijke Raad van Bolivia. 'We openen onze aanbiddingcentra, omdat gezondheidscentra zijn ingestort.' Kerkgebouwen in Villa Fátima (La Paz) en El Alto werden genoemd als voorbeelden van kerken die 'klaar' waren om te worden gebruikt.

Evangelicalen proberen actief samen te werken met de gouverneur van La Paz, gemeenteraden en burenverenigingen om oplossingen te vinden.

Op zondag 12 juli 2020 telde de regering van Bolivia officieel 1.807 sterfgevallen als gevolg van coronavirus en 48.187 Covid-19-infecties, hoewel de werkelijke cijfers hoger zouden kunnen zijn.

Vorige week bevestigde interim-presidente Jeanine Áñez, dat ze ook besmet was met het virus. Vicente, een arts van evangelisch geloof in La Paz, vertelde Evangelical Focus: 'Veel van de gezondheidswerkers testen positief en sommige zijn overleden. De warme regio's van Bolivia lijden het meest. En de verre en arme regio's lijden ook. Door de quarantaine kan de helft van de bevolking om de dag uitgaan en in sommige regio's zijn we teruggekeerd naar starre quarantaine.'

Voor Vicente zijn geloof en werk als arts nauw met elkaar verbonden. 'We blijven patiënten ontvangen en zijn oproepbaar in het ziekenhuis, bidden voor onze medewerkers en brengen het Woord van God naar onze patiënten.' Hij vraagt ​​om 'te bidden dat de infecties niet exponentieel groeien, dat we het aantal zieken mogen bevatten, dat het aantal geïnfecteerde gezondheidswerkers daalt en dat hun ontwikkeling niet dodelijk is'. Vicente voegt eraan toe: 'Bid vooral dat we dichter tot de Heer komen, dat we Hem meer mogen kennen en dat we bereid zijn om naar Zijn aanwezigheid te gaan, als Hij ons roept'.

(Suriname Mirror/Evangelical Focus) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten