dinsdag 14 juli 2020

Colombia herstart luchtfumigatie van cocagewassen

(Bron foto: Havana Times)
Spuitcam- pagnes in 2015 opgeschort op aanbeveling WHO

Volgens WHO veroorzaakt glyfosaat mogelijk kanker en zou schadelijk voor gezondheid en milieu kunnen zijn


Colombia gaat voldoen aan de eis van een rechtbank die het in staat zal stellen herbicide-sproeien vanuit de lucht van coca-gewassen te beginnen, het belangrijkste ingrediënt van cocaïne, zei minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo maandag 13 juli 2020. 

Het Andes-land, dat wordt beschouwd als een van 's werelds meest vooraanstaande cocaïneproducenten, sloot 2019 af met 154.000 hectare coca-gewassen en een potentiële cocaïneproductie van 1.137 ton per jaar, volgens het United Nations Office on Drugs and Crime.


Hoewel de omvang van coca-gewassen in 2019 met 9% is gedaald tot het laagste niveau in zes jaar, is de capaciteit om cocaïne te produceren met 1,5% gestegen als gevolg van een hogere productiviteit.

Colombia staat onder permanente druk van de Verenigde Staten, de belangrijkste bestemming voor cocaïne, om de gewassen te verminderen. De regering van president Ivan Duque streeft ernaar te voldoen aan verschillende gezondheids- en milieueisen die het Constitutionele Hof van Colombia eist om het sproeien vanuit de lucht met het herbicide glyfosaat opnieuw te starten. Colombia heeft de spuitcampagnes in 2015 opgeschort op aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, die waarschuwde dat glyfosaat mogelijk kanker veroorzaakt en schadelijk voor de gezondheid en het milieu zou kunnen zijn.

'We gaan vooruit, we hebben alle maatregelen genomen die door het Grondwettelijk Hof zijn geëist en we voldoen aan de eisen van de autoriteiten', zei Carlos Holmes Trujillo op een virtuele persconferentie.

'Het herstarten van het spuitprogramma is van fundamenteel belang. Het is in het belang van het land en het zal ons in staat stellen om veel effectiever vooruitgang te boeken in de strijd tegen het wereldwijde drugsprobleem', voegde hij eraan toe, zonder een exacte datum te geven waatop opnieuw gestart wordt met sproeien.

Colombia hoopt in 2020 130.000 hectare coca met de hand te vernietigen, een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar, hoewel het gebruik van luchtvergassing het mogelijk zal maken dit doel aanzienlijk te overschrijden, volgens veiligheidsbronnen.

Op 12 juli had Colombia zo'n 45.000 hectare coca-gewassen vernietigd, maar de minister verzekerde dat de doelstelling zal worden gehaald.

(Suriname Mirror/La Vanguardia/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten