vrijdag 29 mei 2020

Basis- en VOJ-scholen examenklassen beginnen niet op 1 maar 8 juni

Bezoek seniore burgers in tehuizen en opvanginstel- lingen nog niet toegestaan


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft tijdens de Covid-9 update persconferentie van het Managementteam vrijdagmiddag 29 mei 2020, meegedeeld dat de basis- en VOJ-scholen examenklassen niet meer op 1, maar 8 juni zullen starten. Zij maakte alvast een voorbehoud voor 8 juni. Afhankelijk van de omstandigheden zal besloten worden of de schooldeuren voor de examenklassen opgesteld worden. Dit bericht Starnieuws.

Dit geldt ook voor de crèches en peuterscholen, zei directrice Angela Salmo van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Deze besluiten hebben te maken met het 12e positieve Covid-19 geval. Er zijn 30 personen met wie deze man in contact is geweest in quarantaine. De situatie is nog steeds niet veilig, vandaar dat dit besluit is genomen.


Ferrier gaf ook aan dat de kantines en dergelijke niet zullen mogen draaien, dus dat ouders en verzorgers erop moeten toezien dat de kinderen voldoende voorzien worden.

Sowieso zullen alle leerkrachten op de scholen aanwezig moeten zijn, maar met het openbaar vervoer zijn zaken nog niet rond. Schoolvervoer, dat onder het ministerie valt, zal wel beschikbaar zijn voor wie daar reeds gebruik van maakte onder de bestaande infrastructuren.

Voor wat de scholen in het zuiden en oosten, met name in Sipaliwini , betreft zei Ferrier dat die nog niet open zullen kunnen, ook omdat veel leerkrachten nog in Paramaribo zijn en het transportprobleem daarin wat moeilijker zit. Waar het kan wordt nog goed gebruik gemaakt van afstandsonderwijs en de 1000 tablets die beschikbaar waren gesteld.

Er is nog geen overeenkomst tussen de PLO en het ministerie van Openbare Werken, Communicatie en Transport, onder andere omdat de bushouders zich op het standpunt stellen dat rijden op halve capaciteit voor hun niet rendabel kan zijn, en dat daar dus ook weer een vergoeding tegenover zou moeten staan. Ferrier benadrukte, evenals andere leden van het Covid-19 team, dat men niet mag denken dat het gevaar al geweken is, omdat vandaag nog er weer 11 gevallen in Guyana bij kwamen, en men zich in Suriname gewoon ook niet houdt aan de richtlijnen en maatregelen, ondanks alle informatie en instructies vanuit de autoriteiten en het Covid-19 management team.

Ook bezoek aan seniore burgers in tehuizen en andere opvanginstellingen is voorlopig niet toegestaan. Kerkelijke organisaties hebben wel een versoepeling. Zij mogen op de zondag, indien het gebouw het toelaat, diensten houden met maximaal 250 personen. Dit heeft de directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira, meegedeeld. Zij benadrukte, dat het niet geld voor feesten of andere bijeenkomsten.

Tijdens de persconferentie werd benadrukt de Covid-maatregelen in acht te nemen. Vooral tijdens de verkiezingen zijn de regels verwaarloosd. Ook bij diverse andere bijeenkomsten houden velen zich niet aan de regels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten