vrijdag 29 mei 2020

OKB heeft nog geen klacht ontvangen van NDP over onregelmatigheden en eis hertelling

OKB weet niet wat de gronden zijn van de NDP om hertelling te vragen


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft nog geen formele klacht ontvangen van de NDP over onregelmatigheden en een eis om hertelling van de stembiljetten van het hele land. 'Misschien als hij gevraagd had om mijn mening, had ik hem gezegd, op dit moment kan je niet het hele land hertellen, in deze fase. De hoofdstembureaus hebben hun werk al gedaan', zei de voorzitster van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos, gisteravond tegen journalisten in de Anthony Nesty Sporthal, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 mei 2020. 

Alleen Paramaribo en Wanica zijn nog bezig.

Het OKB weet niet wat de gronden zijn van de NDP om hertelling te vragen. Als OKB een hertelling zou willen, dan gaat het om omstandigheden die zoveel impact kunnen hebben op de uitslag.


Voor het OKB is het niet automatisch zo, dat als om een hertelling wordt gevraagd, deze daadwerkelijk plaatsvindt. Het OKB neemt dit soort beslissingen op basis van zijn eigen bevindingen. Het OKB is een onafhankelijk instituut, benadrukte Van Dijk-Silos.

Als aan het resultaat van de verkiezingen wordt getwijfeld, op basis van een calamiteit die heeft plaatsgevonden, dan worden zulke drastische besluiten genomen. De calamiteit moet wel van invloed zijn op de uitslag. Elke verkiezing is er iets waaraan getwijfeld wordt. Er worden vaker hertellingen gedaan wanneer er getwijfeld wordt bij een stembureau.

In 2015 was er een hertelling van een aantal stembureaus waar men niet van officiƫle processen-verbaal werkte, maar van een informeel blaadje. Dat is toen stopgezet. De hertelling vond plaats onder leiding van het OKB. Dit is toen in overleg met het hoofdstembureau gedaan, anders was Paramaribo niet bindend verklaard.

Intussen heeft het OKB foto's van de processen-verbaal van Paramaribo doorgestuurd naar de media. Van 274 stembureaus ontbreken nog foto's van zestien.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de officieuze uitslagen bekendmaakt, moet nog gegevens van 64 stembureaus bekendmaken. Er is zoveel ruis over dat de uitslagen zolang op zich laten wachten, waardoor OKB besloten heeft het rauwe materiaal vrij te geven. Zij wilde absoluut dat de processen-verbaal naar de media gaan. Het gaat om materiaal dat van de toezichthouders van het OKB komt. Het kan zijn dat enkelen door vermoeidheid de foto's niet hebben gemaakt, of niet hebben doorgestuurd.

De uitgebrachte stemmen per partij op Assemblee-niveau staan op de processen-verbaal. Het gaat om voorlopige cijfers, want er kunnen telfouten zijn gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten