zaterdag 16 mei 2020

Nederland wil inzicht in risico’s financiële sector Curaçao

Curaçao en Centrale Bank geven De Nederlandsche Bank ‘inzicht in situatie in financiële sector in den brede’


De regering van Curaçao en de Centrale Bank  van Curaçao en Sint Maarten, CBCS, verschaffen De Nederlandsche Bank (DNB) ‘inzicht in de situatie in de financiële sector in den brede’, waaronder potentiële verliezen en waar deze neerslaan. Zo staat in de specifieke voorwaarden in verband met de verstrekking door Nederland van liquiditeitssteun aan Curaçao, aldus vandaag, zaterdag 16 mei 2020, het Antilliaans Dagblad

Het betreft ten minste inzicht in de huidige kapitaals- en liquiditeitspositie van de belangrijkste financiële instellingen (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) en de prognoses voor de komende zes maanden. Een en ander houdt verband met onder meer de problematische Girobank, die het Land mogelijk enkele honderden miljoenen gaat kosten. Ook voor enkele andere financiële instellingen geldt dat ze onder de noodregeling vallen.

Een andere voorwaarde is een analyse van de voornaamste risico’s voor deze instellingen op de korte en middellange termijn Curaçao en de CBCS verschaffen DNB voorts ‘gedetailleerde financiële informatie’ over de voorgenomen oplossingen voor de aanpak van probleeminstellingen onder de veronderstelling dat de kosten die voortkomen uit de afwikkeling van deze problemen worden opgevangen binnen de meerjarige begrotingen van het Land Curaçao zelf. ,

'Het betreft ten minste inzicht in de plannen voor Girobank, PSB Bank, Ennia en de gevolgen voor het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de overheidsfinanciën', aldus de gelekte brief van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan de Rijksministerraad (RMR). Het College financieel toezicht (Cft) wordt hierbij wordt betrokken vanwege mogelijke gevolgen voor de overheidsfinanciën.

Een voorwaarde is tevens dat het bestuur van de Centrale Bank CBCS te Scharloo ‘weer uit ten minste drie bestuurders dient te bestaan’ die ‘aan de hoogste ‘fit & proper’- standaarden en standaarden van onafhankelijkheid zijn onderworpen’.

* Lees ook het rapport Kleine eilanden Grote uitdagingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten