zaterdag 16 mei 2020

ABOP-leider Brunswijk herhaalt op online massameeting dat gefraudeerd wordt bij CBB

Brunswijk repte twee weken geleden al over opzettelijke vervuiling van kiezerslijsten


Volgens de Ware Tijd zaterdagavond 16 mei 2020 is de ABOP 'pissig' dat voorzitster Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) nu pas stelling neemt tegen de mogelijk opzettelijke vervuiling van kiezerslijsten, terwijl partijvoorzitter Ronnie Brunswijk al twee weken geleden hiervan gewag maakte. 

Tijdens een online massameeting van zijn partij zaterdagavond stelde hij, dat er - vooral met adressen - wordt gefraudeerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Brunswijk liet beelden zien van personen die volgens hem niet bij de burgerlijke stand werken.


In de media heeft Van Dijk-Silos verklaard, dat de kiezerslijsten waar het om gaat niet matchen met eerder ontvangen exemplaren. Op driekwart van de adressen in Paramaribo en Wanica staan personen ingeschreven die daar niet thuishoren. Ook komen er nog steeds overleden personen in het kiezersbestand voor. De OKB-voorzitster gaat er vanuit dat het inactieve kiezersbestand is toegevoegd aan de kiezerslijst.

CBB-directeur Dennis Menso zegt, dat het OKB moet aangeven wat een vervuild bestand is. Volgens hem kan Van Dijk-Silos het bestand van de burgeradministratie niet goed interpreteren. 'Ze moet aangeven wat fout is.'

ABOP-secretaris Marinus Bee wil weten wat het OKB gaat doen met het gegeven dat de lijsten niet matchen, nu Van Dijk-Silos het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geïnformeerd en om onmiddellijke opschoning vraagt. Bee vraagt zich af tot wanneer het mogelijk is het kiezersbestand op te schonen. 'Ik wil weten wanneer de partijen een opgeschoonde versie krijgen', zegt de politicus.

Hij vraagt zich ook af hoe het zit met de oproepingskaarten die zijn gemaakt op basis van een vervuilde kiezerslijst. Volgens Bee heeft van Dijk-Silos niet direct actie ondernomen nadat Brunswijk hierover alarm heeft geslagen. 'Wij willen geen mooie verhalen horen in de pers. We vertrouwen dat niet.' 

Hij wijst erop, dat de OKB-voorzitster wel direct in actie kwam, toen bekend werd dat de ABOP ID-kaarten van leden ophaalde in Marowijne om na te gaan of betrokkenen op de kiezerslijst staan. Volgens Van Dijk-Silos mag dit niet. De ABOP heeft zich hierover opgewonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten