zaterdag 16 mei 2020

KLM-vlucht zondag 17 mei uit Nederland met repatrianten

Suriname heeft 576 personen in quarantaine


Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), zei gistermiddag tijdens de Covid-19 update persconferentie van het Covid-19 Managementteam - waar alleen ANP-correspondente Annelies Brinkman aanwezig was... (!) -, dat morgen een KLM-vlucht met zo'n 300 repatrianten uit Nederland arriveert. Van de 23 gestrande personen personen in India kunnen nu 11 personen worden vervoerd naar Nederland. De rest van de mensen wordt gevraagd om contact op te nemen met de ambassade in India, zo schrijft vandaag, zaterdag 16 mei 2020, Starnieuws.

Vóór de verkiezingen verwacht Slijngard na morgen geen repatriatievluchten. Dit heeft ook te maken met het aantal quarantaine faciliteiten. Op dit moment zijn 576 personen in quarantaine. De grenzen zijn nog steeds gesloten. De Covid-19 maatregelen blijven gelden totdat de president andere orders geeft, zei Slijngard.

Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme heeft diverse overlegmomenten gehad met onder andere importeurs, exporteurs, distributeurs, de Centrale Bank van Suriname om de prijzen van goederen beheersbaar te houden. Er is een lijst met strategische goederen ontwikkeld om de samenleving tegemoet te komen. Dit deelde directrice Toerisme, Rachel Koningsbloem-Pinas, mee. Het ministerie gaat na hoe de particuliere sector ondersteund zal worden in de coronacrisis. Er worden maatregelen tijdens het overleg besproken over de reguliere bedrijfsvoering, waarbij rekening gehouden dient te worden met de nieuwe situatie waarin er een constante dreiging van het Covid-19 virus is.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost deelde mee  dat naast een verstrekte vergunning er ook Covid-maatregelen die in acht genomen moeten worden die toegevoegd zullen worden waaraan ondernemers zich moeten houden. Het gaat om bedrijven en openbare vermakelijkheden, sportscholen, supermarkten en hotels. Vanaf maandag kunnen de regels opgehaald worden bij de districtscommissariaten. De regels zijn al geldig. Vanaf juni zullen er controle uitgevoerd worden op de naleving. De regels moeten ook zichtbaar zijn voor het publiek.

Vanaf maandag worden ook gesprekken gevoerd met eigenaren van casino's, nachtclubs en de organisatie van sekswerkers.

De komende week zullen de Centrale Markt en Vreedzaam Markt gefaseerd worden opengesteld. Recreatieoorden zijn nog gesloten. Er zijn ook gesprekken gaande met de bushouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten