zaterdag 14 december 2019

President Bouterse vervangt hoofd afdeling Contra Inlichtingen Directoraat Nationale Veiligheid

Politie-inspecteur Omar Terborg neemt plaats in van majoor Asiong Cha Ajong


President Desi Bouterse heeft het hoofd van de afdeling Contra Inlichtingen op het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) vervangen. Per 5 december is politie-inspecteur Omar Terborg in de plaats gekomen van majoor Asiong Cha Ajong. Cha Ajong is teruggeplaatst op het ministerie van Defensie en ter beschikking gesteld van de minister. 

Krachtens een presidentieel besluit waarin de ontheffing van Cha Ajong is vastgelegd, fungeerde hij zonder toestemming van de president als hoofd van de Contra Inlichtingen op het Directoraat Nationale Veiligheid van het Kabinet van de President.

Het nieuwe diensthoofd rapporteert volgens de aanstellingsbrief rechtstreeks aan de president en aan de minister van Defensie.

Geluiden als zou DNV-directrice Danielle Veira door de president uit haar functie zijn ontheven of zelf ontslag hebben genomen, blijken niet op waarheid te berusten. Beweerd wordt, dat Terborg de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd heeft de dienst onder zijn beheer te krijgen, maar Veira die dat zou moeten effectueren zou zich onvindbaar hebben gemaakt. Voornoemde beweringen zijn deel van 'een slecht uitgedacht scenario', zegt Veira vandaag, zaterdag 14 december 2019, in de Ware Tijd.

'Met de president is geen onderhoud geweest over het neerleggen van de functie, dan wel dat ik persoonlijk heb bedankt voor de functie. De heer Omar Terborg, inspecteur van politie, is inderdaad in een der operationele functies aangesteld als hoofd Contra Inlichtingen, Directoraat Nationale Veiligheid. Deze functie ressorteert onder de directeur. Al het andere mag u verwijzen naar het rijk der fabelen, totaal onprofessioneel. Dit zou nooit het niveau van de president en ondergetekende zijn', zegt de directrice.

Volgens een ingewijde betekent de bepaling, dat het hoofd Contra Inlichtingen rechtstreeks aan de president rapporteert, een uitholling van de functie van de DNV-directeur. Een adviseur van het staatshoofd zou hem inmiddels erop hebben gewezen, dat die bepaling geschrapt dient te worden. De verwachting is dat de beschikking van 5 december wordt ingetrokken en vervolgens een aangepaste worden geslagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten