zaterdag 14 december 2019

15-Jarige inheemse jongen vermoord in Brazilië aan rand zwaar ontbost inheems reservaat in de staat Maranhão

Lichaam Erisvan Soares Guajajara met messteken gevonden in Amarante do Maranhão


Een 15-jarige inheemse jongen is vermoord in Brazilië aan de rand van een zwaar ontbost inheems reservaat in de staat Maranhão, aan de rand van de Amazone. 

De moord, de vierde van de Guajajara-stam in de afgelopen weken, kwam toen een golf van racistisch misbruik tegen inheemse volkeren social media in de staat overspoelde.

De Conselho Indigenista Missionário (CIMI), een non-profitgroep, meldde dat het lichaam van Erisvan Soares Guajajara vrijdag 13 december 2019 met messteken is gevonden in Amarante do Maranhão.


De groep zei, dat hij met zijn vader naar de stad was gereisd, aan de rand van het inheemse reservaat Araribóia. De G1-nieuwssite meldde, dat een niet-inheemse man genaamd Roberto Silva, 31, ook werd gedood met Erisvan en dat beide stierven in de vroege uren van vrijdag op een feest in een gebied genaamd Vila Industrial.


'Nog een brutale misdaad tegen het Guajajara-volk', tweette Sonia Guajajara, een leidster van dezelfde stam die uitvoerend coördinatrice is van de Braziliaanse inheemse vereniging ABIP (Articulação dos Povos Indígenas do Brasil). 'Iedereen die ons niet mag, voelt zich toegestaan ​​te doden, omdat ze straffeloosheidsregels kennen. Het is tijd om GENOEG te zeggen.' 

Volgens CIMI-cijfers stegen moorden op inheemse bevolking 23% in 2018, en zijn landinvasies gestegen sinds de  extreem-rechtse president Jair Bolsonaro aantrad in januari. Hij heeft inheemse mensen die in reservaten leven vergeleken met 'prehistorische mannen' en zei dat hun land zou moeten worden ontwikkeld.

In een verklaring, zei de deelstaatregering van Maranhão dat voorlopig onderzoek aangaf, dat 'het misdrijf niet was gemotiveerd door haat, landconflicten of ontbossing in inheemse reservaten'. Het Braziliaanse bureau Funai (Fundação Nacional do Índio) zei dat het de zaak volgt.

Erisvan woonde in het inheemse reservaat Araribóia, dat door houthakkers is gedecimeerd. Een groep boswachters van Guajajara verdreef houthakkers uit het reservaat. maar zijn geconfronteerd met bedreigingen en gewelddadige aanvallen. In november werd voogd Paulo Paulino Guajajara gedood door houthakkers in een hinderlaag en een andere, Laércio Guajajara, werd neergeschoten en gewond. Houthakkers in illegale voertuigen opereren openlijk rond Amarante, maar de politie grijpt zelden in. 

'Er is veel racisme tegen inheemsen in Amarante', zegt Gilderlan Rodrigues, CIMI's Maranhão-coördinator. De groep zei dat de familie van Erisvan de opmerkingen van de lokale politie weerlegde om de moorden te koppelen aan de drugshandel.

Afgelopen zaterdag werden twee Guajajara-leiders - Firmino Silvino Guajajara en Raimundo Bernice Guajajara - neergeschoten en gedood in een drive-by-shoot op een snelweg in het nabijgelegen inheemse reservaat Cana Brava in dezelfde staat. Twee anderen raakten gewond. De mannen kwamen terug van een vergadering toen een groep mannen in een witte auto het vuur opende.


Een Funai-functionaris zei, dat de moord te maken had met frequente overvallen op de snelweg die het reservaat passeert, maar de mensenrechtenorganisatie van Maranhão gaf de schuld aan de toenemende vooroordelen.

Sindsdien heeft een golf van racistisch misbruik social media in de regio overspoeld. 'Degenen die schoten hadden minstens 50 moeten doden,' zei een lokaal lid van een WhatsApp-groep. 'De overheid moet een bom gooien en deze schandelijke inheemse bevolking uitroeien', zei een ander. 'Dit zijn gewone mensen ... aanzetten tot misdaden tegen inheemse mensen', zei Érika Nogueira, de directric van de inheemse vereniging van Ascalwa. 'Dat is het meest zorgwekkend, het is het maatschappelijk middenveld.'

(Suriname Mirror/CIMI/The Guardian/El Pais Brasil/O'Globo/Twitter/ YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten