dinsdag 27 augustus 2019

Vereniging Medisch Specialisten Curaçao dreigt met gang naar rechter

VMSC wil dat regering beslissing intrekt om specialisten na 65e niet langer zorgcontract te geven bij SVB


De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) overweegt om naar de rechter te stappen om de regering te dwingen de beslissing om specialisten na hun 65e niet langer een zorgcontract te geven bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) terug te draaien. Dat is gisteren door de vereniging naar voren gebracht tijdens een persconferentie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 27 augustus 2019.

Er is discussie ontstaan tussen de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en huisartsen en medisch specialisten die boos zijn over het feit, dat zij na hun 65e geen zorgcontract meer krijgen bij de SVB en het niet eens zijn met het voorstel van een zorgcontract zoals dit nu op tafel ligt.

Verantwoordelijk minister Suzy Camelia-Römer (PIN) liet toen weten het probleem niet te begrijpen ‘omdat we nu eindelijk inzicht krijgen in de problematiek en ernaar kunnen handelen’. Verwezen wordt naar de wet met betrekking tot het sluiten van tweejaarlijkse zorgcontracten die reeds in 2013 is ingevoerd, maar nooit is uitgevoerd. Nu het wordt uitgevoerd, komen de problemen boven tafel, meent Camelia-Römer. Dat geldt onder andere voor de leeftijdsgrens van 65 jaar.

'Als die regel niet gesteld wordt, kan er nooit een goed beleid opgesteld worden. Nu pas is door mijn individuele contacten met huisartsen gebleken dat er huisartsen zijn die willen stoppen maar hun praktijk niet kunnen overdragen. Er zijn geen overnamekandidaten, omdat het vaak gaat om jonge mensen die een studielening moeten terugbetalen en een hypotheek hebben afgesloten. Van de andere kant zijn er huisartsen die nog niet willen stoppen omdat zij bijvoorbeeld nog financiële verplichtingen hebben.'

Nu de minister dit weet, is zij bereid per geval naar een oplossing te zoeken. De specialisten en huisartsen menen echter dat de afspraken eenzijdig worden opgelegd en dat minister met deze wet de artsen in gevaar brengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten