dinsdag 27 augustus 2019

Oud-topvoetballer Jules Lagadeau (80) in Nederland overleden

In 1963 was hij de eerste Surinamer die voor het Nederlandse PSV speelde

Jules Lagadeau, hurkend tweede van links, als speler vnationale voetbalselectie. (Bron foto: Onze Sporthelden deel III)

Jules Lagadeau, oud-topvoetballer en coach, is dinsdag in Nederland overleden. Een kleine maand geleden vierde hij nog zijn tachtigste jaardag. Volgens een ingewijde had Lagadeau zich ongeveer tien jaar geleden weer gevestigd in Suriname en woonde hij op Lelydorp. Maar, vanwege gezondheidsredenen keerde hij op aandringen van zijn kinderen terug naar Nederland, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 27 augustus 2019.

Lagadeau kreeg in 1997 bij 22 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname de presidentiële onderscheiding 'Ere-Orde van de Palm'.

In het boek 'Onze Sporthelden deel III' van auteur Guno Hoen, dat in 1999 uitkwam, wordt Lagadeau neergezet als 'een sterke persoonlijkheid'. 'Zijn uitstraling dwong gezag af en voor zijn tegenstanders was hij onberekenbaar. Zijn assists, zijn passes, zijn fabelachtige techniek, zijn balvaardigheid en groots tactisch inzicht gecombineerd met een formidabel speloverzicht waren ingrediënten uit de voetbalkeuken die Jules tot een perfecte en zelfs tot een profvoetballer maakten.'

Lagadeau, geboren op 31 juli 1939, begon te voetballen op de Beatrixschool, met wie hij kampioen werd van de scholencompetitie. Zijn eerste club werd de Benjamin Boys, die speelde op het Bronsplein. In 1957 volgde zijn debuut in het hoofdklasseteam van Transvaal, nadat hij twee jaar daarvoor de kleuren van Robinhood had verdedigd.

 In 1963 werd hij zelfs de eerste Surinamer die voor de Nederlandse PSV speelde, maar hij keerde terug vanwege contractperikelen. Ook uit Brazilië (Botafogo, Fluminense en Flamengo) bestond er belangstelling voor de 'atletische, sierlijke en stijlvolle' Surinaamse voetballer.

Lagadeau heeft ook enkele maanden doorgebracht op Trinidad en Tobago. 'Hij heeft op achttienjarige leeftijd in de selectie onder leiding van André Kamperveen en Ludwig de Sanders gespeeld in Guyana. Aanvankelijk was het team klaargestoomd voor de Koninkrijkspelen, maar de trip naar Nederland ging niet door. Twee jaar daarna speelde hij met de nationale voetbalselectie op Cuba en in 1960 kwam hij uit tijdens de Olympische kwalificatie tegen Brazilië, Peru en Argentinië.

Lagadeau was volgens informatie uit 'Onze Sporthelden deel III' van 1972 tot en met 1974 trainer van zowel de jeugd als hoofdklasse van Transvaal met wie hij in 1973 de landstitel pakte. Echter, in 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)' staat, dat onder Lagadeaus leiding Transvaal van 1965 tot en met 1970 landskampioen werd, terwijl hij in 1973 als trainer de hoogste eer behaalde door met Transvaal dat seizoen vijf kampioenschappen in de wacht te slepen: lands-, sterren-, jeugd-, Caribisch- en Concacaf-kampioen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten