zaterdag 31 augustus 2019

In Honduras veranderde een dierentuin van drugskartel in toevluchtsoord van tapirs

Te Joya Grande wordt nu gefokt met bedreigde tapir


'Almendra', een baby-tapir ontvangt de fles in een dierenpark te Joya Grande. Dit uitgestrekte gebied van Noord-Honduras, vijf jaar geleden in beziy genomen door drugshandelaren, maakt nu deel uit van een programma om deze bedreigde soort te beschermen. Het park ligt in de bergen, op 150 kilometer van Tegucigalpa en herbergt 500 dieren van 48 verschillende soorten op ongeveer 220 hectare. 


Franck en Francis, de ouders van Almendra, evenals zeven andere tapirs delen 12 hectare. Tapirs - Tapirus bairdii - waarvan vier soorten afkomstig zijn uit Latijns-Amerika, profiteren van een fokprogramma.


Het park werd in 2013 in bezit genomen door het kartel 'Los Cachiros', waarvan de leden zich voordeden als zakenman, maar uiteindelijk naar de Verenigde Staten gingen nadat ze waren ontmaskerd door het Amerikaanse Federale Drugsagentschap ( DEA).

Het landgoed, dat bedoeld was als een kopie van de hacienda van Pablo Escobar (1949-1993), ligt in een moeilijk toegankelijk gebied in de buurt van de stad Santa Cruz de Yojoa. Net als de Colombiaanse drugshandelaar ontving het kartel zijn gasten daar. Na de in bezit name verkocht de regering het in april 2014 in concessie aan het bedrijf Arca de Noé, verantwoordelijk voor het promoten van de plaats als een toeristische bestemming. Haar beheerder, Maria Diaz, een dierenarts, besloot er een foklocatie van te maken voor de Midden-Amerikaanse tapir.


Het programma kan zich al verheugen op de geboorte van zes kleine tapirs, allemaal geregistreerd in een wereldregister. Almendra is de laatstgeborene, geboren in december. 'Het idee is om de dieren te fokken om de soort te helpen behouden', zei Maria Diaz.

De tapir, het grootste zoogdier in Midden-Amerika dat tot 600 kilo kan wegen, wordt door Honduras sinds 2008 vermeld als bedreigd. Het is al uitgestorven verklaard in El Salvador, volgens de IUCN Red List of Threatened Species (International Union for the Conservation of Nature). Naast de vernietiging van hun leefgebied, hebben tapirs een zeer lage voortplantingssnelheid: vrouwtjes zijn niet geslachtsrijp vóór de leeftijd van twee en de draagtijd is 14 maanden. De tapir werd ook veel gejaagd voor zijn vlees.

(Suriname Mirror/AFP/Nouvel Ob/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten