zaterdag 31 augustus 2019

Costa Rica schiet Honduras te hulp bij bestrijding dodelijke uitbraak dengue, knokkelkoorts

Honduras verklaarde in juni noodtoestand na explosieve stijging van dengue-gevallen

Vanaf half augustus had het land meer dan 61.500 gevallen van knokkelkoorts geregistreerd en meer dan 100 doden dit jaar


In antwoord op een oproep voor internationale samenwerking helpt het ministerie van Gezondheid van Costa Rica Honduras, omdat het geconfronteerd wordt met een dodelijke uitbraak van knokkelkoorts. Costa Rica schonk insecticiden en andere stoffen voor de bestrijding van muggenlarven, volgens het ministerie van Volksgezondheid. De producten werden deze week door de lucht geleverd aan de Hondurese overheid. 

'We zitten in een mug transito strip, dus als regio moeten we samenwerken om de verspreiding van knokkelkoorts te beheersen', zei minister van Volksgezondheid Daniel Salas. 'We reageren op de oproep van Honduras in solidariteit en met een verantwoordelijkheid voor het welzijn van de Midden-Amerikaanse regio.'

Honduras verklaarde in juni de noodtoestand toen de gevallen van de door muggen overgedragen ziekte omhoogschoten. Vanaf half augustus had het land meer dan 61.500 gevallen van knokkelkoorts geregistreerd. Daarvan werd bijna 13.000 geclassificeerd als ernstige knokkelkoorts, wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een 'potentieel dodelijke complicatie is als gevolg van lekkende plasma's, vochtophoping, ademnood, ernstige bloedingen of orgaanstoornissen'.

Volgens ambtenaren zijn dit jaar in Honduras ten minste 100 mensen gestorven aan knokkelkoorts.

Costa Rica heeft ook een toename van gevallen van knokkelkoorts ervaren tijdens het lopende regenseizoen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft 3.960 gevallen geregistreerd - een stijging ten opzichte van 1.646 op hetzelfde moment vorig jaar - en drie gevallen van ernstige knokkelkoorts.

De meest getroffen regio's zijn Sarapiquí, Guácimo, Pococí en Turrialba. Niemand is tijdens het huidige regenseizoen in Costa Rica aan knokkelkoorts overleden, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de WHO is 'de wereldwijde incidentie van knokkelkoorts de afgelopen decennia dramatisch gegroeid'. Er is geen specifieke behandeling voor knokkelkoorts of ernstige knokkelkoorts, maar 'vroege detectie en toegang tot goede medische zorg verlaagt het sterftecijfer onder 1%'.

(Suriname Mirror/The Tico Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten