dinsdag 7 mei 2019

Prijswinnende Colombiaanse milieuactiviste Francia Marquez overleeft aanslag in Cauca

Marquez ontving in 2018 de prestigieuze Goldman Environmental Prize, de 'Groene Nobel Prijs'


Een aanslag op de vooraanstaande en prijswinnende Colombiaanse milieuactiviste Francia Marquez, heeft de gevaren onder de aandacht gebracht waaraan  campagnevoerders worden blootgesteld in een land waar gemiddeld om de twee dagen een activist wordt neergeschoten. 

Marquez en andere activisten overleefden zaterdag laat een aanslag op ze met granaten en geweerschoten tijdens een bijeenkomst in een landelijk gebied in de zuidwestelijke provincie Cauca, volgens lokale mediaberichten. Tot nu toe is niemand gearresteerd voor de aanval.





De Colombiaanse president Ivan Duque zei zondag 5 mei 2019 in een tweet, dat hij een onderzoek heeft gelast naar het incident dat hij een 'laffe aanval' noemde, waarvan de autoriteiten zeggen dat het al is begonnen. 'We kunnen niet toestaan ​​dat de vrije uitdrukking van sociale leiders bedreigd blijft.'


Minstens twee lijfwachten die door de overheid worden verstrekt om 'at-risk'-activisten tijdens de bijeenkomst te beschermen, raakten gewond tijdens de aanval, volgens berichten in de media.

Vorig jaar ontving Marquez de prestigieuze Goldman Environmental Prize, bekend als de 'Groene Nobel 'Prijs' die grassroots-activisme eert, voor haar werk in het verdedigen van Afro-Colombiaanse landrechten en gemeenschappen.



Marquez vertelde de Thomson Reuters Foundation vorig jaar in een interview, dat ze met de dood is bedreigd voor haar activisme na zich uit te spreken over de plaag van illegale goudwinning en de daarmee gepaard gaande vervuiling.

'We veroordelen de laffe aanval op Francia en haar collega's en zullen haar succes en veiligheid hoe dan ook steunen', zei Michael Sutton, uitvoerend directeur van de Goldman Environmental Foundation. 'We roepen de Colombiaanse regering op de daders van deze aanval voor de rechter te brengen en de inspanningen te verdubbelen om verdere schade voor activisten te voorkomen', zei hij.




De Verenigde Naties hebben maandag 6 mei ook Colombia opgeroepen om ervoor te zorgen dat de aanvallers voor het gerecht worden gebracht en dat de inspanningen worden opgevoerd om activisten te beschermen.

De laatste aanval wijst op de gevaren waarmee campagnevoerders in Colombia worden geconfronteerd, waar steeds meer activisten en verdedigers van landrechten worden gedood ondanks een vredesakkoord in 2016 met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Het akkoord eindigde een halve eeuw burgeroorlog, maar activisten die werken om de deal uit te voeren, evenals landrechtenactivisten en degenen die strijden tegen mensenrechtenschendingen, worden door criminele groepen aangevallen als ze zien dat hun financiële belangen worden bedreigd.

Volgens het Ombudsmanbureau van Colombia zijn de moorden op activisten toegenomen tot 178 in 2018, tegen 126 in 2017.


Diana Sanchez, coördinatrice bij Somos Defensores, een in Bogota gebaseerde mensenrechtenactiegroep, zei dat aanvallen en moorden op activisten, vooral op het platteland,  waarschijnlijk doorgaan. 'Dit is een zeer verontrustende aanval ... het gaat om bekende leiders', vertelde Sanchez aan de Thomson Reuters Foundation. Ze zei, dat het meestal niet bekend is wie er achter de moorden op activisten in Colombia zit, maar dat drugshandelaren, illegale gewapende groepen en FARC-dissidenten vaak schuldig zijn.

(Suriname Mirror/VoA News/Twitter/Solidarity Collective/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten