dinsdag 7 mei 2019

Peruaanse openbaar aanklager: 'Getuigen en onderzoekers in corruptiezaak Odebrecht worden bedreigd'

(Bron foto: Twitter)
Onderzoekers en getuigen worden bedreigd door de 'radicale groep' Fuerza de Choque


Een aantal klokkenluiders in het Odebrecht-corruptieschandaal zijn onder mysterieuze omstandigheden omgekomen, en nu zegt een aanklager in Peru, dat een getuige die heeft onthuld, dat een voormalige president een miljoen dollar aan steekpenningen heeft geïncasseerd, doodsbedreigingen  . 

De Peruaanse Officier van Justitie José Domingo Pérez beweert, dat onderzoekers en getuigen worden geconfronteerd met bedreigingen van een 'radicale groep' genaamd 'Fuerza de Choque' of 'Shock Force' binnen de Partido Aprista Peruano, APRA (Alianza Popular Revolucionaria Americana), meldde EFE.


'Het is een radicale groep die mensen die kunnen getuigen ten gunste van de procureur-generaal, angst inboezemt en intimideert', zei Pérez, eraan toevoegend dat autoriteiten het onderzoek niet kunnen voortzetten totdat leden van deze vermeende groep, aldus EFE worden geïdentificeerd.

De Peruaanse zakenman Miguel Atala Herrera was het vermeende doelwit van de bedreigingen. Hij had naar verluidt getuigd over een steekpenning van een miljoen dollar die de voormalige president van Peru Alan García - decennia lang leider van APRA - naar verluidt aanvaardde van Odebrecht, het Braziliaanse bouwconglomeraat in het hart van het onderzoek, aldus El Comercio. Autoriteiten hebben sindsdien een onderzoek naar de zaak geopend.

De vermeende bedreigingen komen enkele weken nadat García zichzelf heeft doodgeschoten, toen de autoriteiten op het punt stonden om hem te arresteren in verband met het uitgebreide omkopingsonderzoek.

Odebrecht zou corrupte ambtenaren in Peru ongeveer $ 29 miljoen hebben betaald in verband met meer dan 20 projecten voor openbare werken.

De gevolgen van de corruptiezaak hebben de politieke klasse van Peru op zijn kop gezet. In maart 2018 was de voormalig president Pedro Pablo Kuczynski het eerste dienende Latijns-Amerikaanse staatshoofd dat ontslag nam vanwege de golf van beschuldigingen die verband hielden met de zaak.

Keiko Fujimori, oprichtster en presidenet van de rechtse Fuerza Popular - FP, wordt ook beschuldigd van het ontvangen van ongeoorloofde campagnefondsen van Odebrecht. Voormalig president Alejandro Toledo zou naar verluidt zo'n 20 miljoen dollar aan steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant hebben aanvaard.

(Suriname Mirror/InSightCrime/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten