dinsdag 7 mei 2019

Centrale Bank Curaçao bereid te verklaren dat het goed zit met integriteit van kandidaat-minister Schoop-Isenia

CBCS stelt echter vergaande  voorwaarden aan haar verklaring

Regering vindt dat Centrale Bank hoog spel speelt, zo niet is sprake van een vorm van bedreiging...


De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) zou bereid zijn te verklaren dat het goed zit met de integriteit van kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia, maar heeft die bereidheid wel nadrukkelijk geconditioneerd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 mei 2019.

Terwijl de officiële screening Schoop-Isenia als nieuwe vakminister van Economische Ontwikkeling namens MAN al goed had bevonden, zorgde een eerder uitgelekt CBCSmemorandum met gevoelige informatie over Schoop-Isenia voor consternatie en oponthoud. Het memo was door de waarnemend-president van de CBCS, Leila Matroos-Lasten, gemaild naar minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN).

De betrokken kandidaat-minister eiste herstel, maar dat bleef tot nu toe al weken uit.

Intussen is een discussie losgebrand over schending van de geheimhoudingsplicht door CBCS-functionarissen en is door oppositiepartij KdNT onlangs aangifte gedaan bij de Landsrecherche. De kwestie bleef al die tijd onopgelost totdat er eind vorige week overleg tussen partijen was. Daarbij zou de CBCS-top hebben aangegeven mee te willen werken aan een verklaring dat er ‘vooralsnog’ geen negatieve bevindingen tegen Schoop-Isenia zijn, mits zij akkoord gaat met een aantal voorwaarden van de CBCS:
de intrekking van haar kandidatuur voor het ministerschap (aanvankelijk gestelde voorwaarde), en afzien van het doen van aangifte, het starten van een civiele procedure en het indienen van een klacht bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (naderhand bijgekomen voorwaarden).

Dit heeft in regeringscentrum Fòrti - premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Gijsbertha werden vrijdagmiddag hierover geïnformeerd - gezorgd voor gefronste wenkbrauwen en wordt ervaren als hoog spel, zo niet een vorm van bedreiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten