zaterdag 13 januari 2018

Veel Peruvianen blijven actievoeren tegen gratieverlening aan oud-president Fujimori

(Bron foto: Twitter)
Protesten in diverse steden in het land

'We accepteren niet dat in ons land misdadigers en moordenaars worden vrijgelaten'


Peruvianen verenigen zich voor een vierde ronde van protesten in het land terwijl studenten, werknemers en mensenrechtenactivisten blijven oproepen tot gerechtigheid en naleving van de gevestigde wet in het geval van de gratieverlening aan voormalig president Alberto Fujimori.

Burgers in Lima, Tacna, Puno Moquegua Cusco, Arequipa, Apurimac, Madre de Dios en andere steden gaan naar verwachting de straat op, geleid door verschillende sociale groepen.

Van sommige studenten wordt verwacht dat ze de lessen verlaten van de meer dan 10 universiteiten in de hoofdstad om zich aan te sluiten bij de demonstranten en familieleden van duizenden slachtoffers van het dictatoriale bestuur van voormalig president Fujimori.



'We accepteren niet dat in ons land misdadigers en moordenaars worden vrijgelaten, we accepteren niet dat de corrupte personen pacten van straffeloosheid sluiten om het recht te ontwijken, noch dat ze blijven onderhandelen onder de tafel om ons land verder te plunderen', zei Veronika Mendoza, hoofd van de New Peru Movement, MNP, in een Twitter-video.



Peruvianen waren woedend nadat de officiële gratie van de ex-president was aangekondigd en de duizenden schendingen van de mensenrechten, inclusief buitengerechtelijke executies, gedwongen sterilisaties en ontvoeringen samen met zijn gevangenisstraf, werden weggevaagd.

President Pedro Pablo Kuczynski gaf Fujimori gratie op 24 december, vanwege humanitaire redenen, vanwege zijn gezondheidstoestand, en bevrijdde hem van het voltooien van zijn 25-jarige vonnis voor gekwalificeerde moord, ontvoering en daden van corruptie.

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, IACHR, heeft het pardon betwist en zal op 2 februari een hoorzitting houden om te beoordelen of de Peruaanse overheid de aanklacht van Fujimori in acht neemt. Het IACHR zei, dat de gratieverlening niet voldeed aan de 'fundamentele wettelijke vereisten' en niet was georkestreerd door 'een onafhankelijk, transparant of juridisch evaluatiecomité'. 

De presidentiële gratie kwam vlak nadat het Congres gestemd had om Kuczynski niet te beschuldigen en af te zetten vanwege het aannemen van 800.000 Amerikaanse dollar aan smeergelden van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De gratieverlening en mislukte afzetting worden door velen gezien als een politieke manoeuvre van Fujimori's zoon Kenji, zelf Ccongreslid, om Kuczynski te redden, zodat de president zijn vader in ruil daarvoor gratie kon verlenen.



(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten