zaterdag 13 januari 2018

Herstel fietspad Noord Commewijne eist gezamenlijke inspanning overheid en private sector

(Bron foto's: ministerie van Handel, Industrie en Toerisme)
Project zal enorme 'boost' betekenen, niet alleen voor plantages in Noord Commewijne, maar voor geheel Suriname


Om het fietspad van Noord Commewijne te rehabiliteren is het noodzakelijk, dat er een gezamenlijke inspanning aan de dag wordt gelegd tussen diverse actoren zoals de overheid, private sector en de plaatselijke gemeenschap. Tijdens een veldbezoek, waarbij de districtscommissaris van Commewijne en vertegenwoordigers van de ministeries van Openbare Werken en Communicatie, Regionale Ontwikkeling en Handel, Industrie & Toerisme en de EBS aanwezig waren, is duidelijk geworden dat dit project duurzaam moet zijn, aldus bericht het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme. 

Zo moeten er nog vier bruggen worden gebouwd, tweee grote en twee kleine, om het fietspad een aaneensluitend geheel te maken. Een groot gedeelte waar het fietspad moet lopen is door het rivierwater weggespoeld.

Ondernemers te Rust en Werk hebben zelf voor eigen rekening reeds twee duurzame bruggen gebouwd, die als model kunnen staan voor de nog te bouwen bruggen.

De North Bank Commewijne Tourism Cluster, heeft via de Competitive Unit Suriname (CUS) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme geparticipeerd in het pilot program Innovation for Firms in Suriname (IFS) met het project 'Rehabilitatie Fietspad Noord Commewijne' en is in aanmerking gekomen voor 150.000 Amerikaanse dollar. Weliswaar is het initieel project begroot voor een bedrag van 253.497 dollar.

Er is intussen ook een projectvoorstel ingediend bij de 'Compete Caribbean Partnership facilty call for cluster projects'.

Tijdens het veldbezoek is in gesprek met enkele ondernemers in het gebied gebleken, dat deze uit eigen middelen reeds enorm hebben geïnvesteerd om dit project te ondersteunen.

Volgens Bas Spekt, ondernemer, is er een volledige participatie van de ondernemers in het gebied en dat zij vele taken van de overheid hebben moeten overnemen. Met het project van de rehabilitatie van het fietspad zullen er niet alleen meer toeristen naar Suriname worden aangetrokken, maar het is de bedoeling, dat ze ook langer moeten blijven. Verder zullen de toeristen met dit gerehabiliteerde fietspad in principe geen tour operators nodig hebben, daar ze reeds vanuit Leonsberg met de boot de oversteek kunnen doen en gewoon hun weg kunnen vervolgen via Rust en Werk naar Alliance.

Ook het toeristenoord Frederiksdorp is in dit geheel een belangrijke partner omdat toeristen die daar overnachten ook de oversteek kunnen doen en met de fiets, de Hollandse plantages kunnen bezichtigen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het afronden van dit project, welke een enorme 'boost' zal betekenen, niet alleen voor de plantages in Noord Commewijne, maar ook voor geheel Suriname, daar het een spinoff effect zal hebben voor het totaal land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten