zaterdag 13 januari 2018

Alexandra Montoya zorgt al 20 jaar voor gelach, humor, in Colombiaans radioprogramma La Luciernaga

'We transformeren de realiteit in lachen en grappen'

'Maar, we willen dat het publiek er later over nadenkt en zich afvraagt: Is dit echt echt?'


Nieuws, politiek en humor - het is wat luisteraars krijgen wanneer ze afstemmen op een Colombiaans radioprogramma. Maar, volgens de gastheer van het programma gaat het om meer dan alleen komedie.

De afgelopen 20 jaar heeft Alexandra Montoya's stem de Colombiaanse radiogolven verfraaid. Waar het publiek het meest van houdt zijn haar vocale nabootsingen van beroemde Latijns-Amerikaanse figuren. Het is een talent dat ze in haar jeugd heeft ontwikkeld.

Montoya's komische talenten zijn volledig te horen bij La Luciernaga: Colombia's meest beluisterde radioprogramma. Imitators, komieken en journalisten bekritiseren de actualiteit en parodiëren het laatste nieuws. Kritiek en meningen worden uitgedrukt met sarcasme en ironie. Culturele tegenstellingen en hypocrisie worden gespeeld, zodat het publiek kan reflecteren.

De rol van Alexandra is belangrijk voor de vrouwen in Colombia, vooral in een door mannen gedomineerd veld. 'Ik vind het geweldig dat vrouwen de kans krijgen om meer komedie te doen. Hierdoor kunnen we een soort exorcisme van de machocultuur doen die in Colombia aanwezig was. Vrouwen kunnen erover praten door te lachen, en we kunnen die machismo bij mannen afzwakken.'



Hoewel de cast van deze radioshow zich meer lijkt te vermaken, dan te werken, ziet Montoya haar baan als een belangrijk educatief hulpmiddel voor de samenleving.

'We transformeren de realiteit in lachen en grappen, maar we willen dat het publiek er later over nadenkt en zich afvraagt: 'Is dit echt echt? Is dat echt gebeurd?' Zodat ze het nieuws inschakelen om echt te zien dat wat we zeggen 90 procent realiteit is, met 10 procent humor,' legt ze uit.

Met een achtergrond in de journalistiek en meer recent een diploma in de rechten, kan Montoya belangrijke kwesties aanpakken door middel van het krachtige instrument van de lach.



(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten