maandag 8 januari 2018

Paus praat met inheemse bevolking in Peru en Chili

Paus Franciscus ontmoet 3.500 inheemsen in Puerto Maldonado, Peru

Paus ontmoet ook vertegenwoordigers van inheemse bevolking Araucanische regio in Temuco in Zuid-Chili


Paus Franciscus ontmoet tijdens zijn komende reis naar de Andeslanden Chili en Peru, van 15 tot 21 januari, ook leiders van de inheemse bevolking. Hij zal overleggen met vertegenwoordigers van de inheemse bevolking van de Araucanische regio in Temuco in Zuid-Chili.

Hij ontmoet ook 3.500 leden van de inheemse bevolking van Puerto Maldonado in het Peruaanse Amazonegebied. Dat maakt Arturo Hernandez Salles, de medeorganisator van de pausreis, vandaag, maandag 8 januari 2018, bekend.

Volgens Salles hoopt de paus dat dit hem beter in staat stelt om de plaatselijke realiteit en levensomstandigheden van deze volkeren te leren kennen. De ontmoetingen met de inheemse bevolking vinden plaats met het oog op de bisschoppensynode van 2019 over de Amazone.

Hernandez is niet alleen medeorganisator van het pausbezoek aan Chili, maar hij is ook als expert van de Mapuchebevolking verbonden aan de Katholieke Universiteit van Temuco. In het land leven 1,7 miljoen Mapuche, geconcentreerd rond de Araucania-regio.

Vooral in Chili, maar ook in Argentinië, strijden inheemse volkeren nog altijd voor de erkenning van hun culturele identiteit en de gronden van hun voorvaderen. Dat resulteert regelmatig in gewelddadige conflicten over het eigendomsrecht en het gebruik van landbouwgronden en bossen. Inheemse volkeren in het Amazonegebied worden bovendien bedreigd door de ongebreidelde bos- en mijnbouw.

(Suriname Mirror/Kerknet.be/Fides/Kathpress.at)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten