woensdag 31 januari 2018

Chili en China intensiveren parlementaire uitwisselingen

China beschouwt Chili als belangrijkste partner in regio Latijns-Amerika en Azië/Pacific

(Bron foto: Xinhua)

Chili en China zijn overeengekomen de parlementaire uitwisselingen te versterken en gezamenlijke inspanningen te leveren om de bilaterale banden te bevorderen. De Chinese top politicus Zhang Dejiang zei maandag 29 januari 2018 tijdens gesprekken met de Chileense Senaatsvoorzitter Andres Zaldivar,  dat hij Santiago beschouwt als de belangrijkste partner van China in de regio Latijns-Amerika en Azië / Pacific, zo meldt persbureau Xinhua. 

China is de grootste handelspartner van Chili, zei de voorzitter van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres (NPC), wijzend op het feit dat beide partijen hun samenwerking op verschillende gebieden hebben uitgebreid en nauwe coördinatie hebben in multilaterale zaken.

'China hecht veel belang aan de banden met Chili', zei Zhang, en riep beide partijen op om 'de consensus van hun leiders te implementeren en hun uitgebreide strategische partnerschap te promoten.'

Zhang zei, dat Chili het eerste land in Latijns-Amerika was om een uitwisselingsmechanisme op te zetten tussen parlementen met China, en dat de Chinese NPC veel belang hecht aan zijn vriendschappelijke uitwisselingen met het parlement van Chili.

Hij riep beide partijen op om elkaar te steunen in hun kernbelangen en hun eigen ontwikkelingspaden. Zhang sprak ook de hoop uit, dat China en Chili meer zouden communiceren en meer ervaring zouden delen inzake bestuur.

Zaldivar zei, dat hij getuige was van de enorme veranderingen in China sinds de hervorming van China en openheid door China vele malen te bezoeken. 'Chili hecht veel belang aan haar betrekkingen met China en zal deelnemen aan de bouw van de 'Gordel en Weg'-constructie, zei hij, erop wijzend dat Chili meer zou coördineren met China in internationale aangelegenheden.

Hij zei verder, dat het Chileense parlement bereid is om de uitwisselingen met China's NPC te bevorderen om bilaterale banden te bevorderen, en hij bevestigde ook dat Chili zich altijd zal houden aan het één-China beleid.

(Suriname Mirror/Santiago Times/Xinhua)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten