woensdag 31 januari 2018

Aflegvereniging Michaël slaat alarm over 'lanti beri's'

Identieke kistjes twee overleden baby's zonder aanduiding tezamen met afval - menselijke resten - van ziekenhuizen in een truck afgevoerd

'Ze zijn dood, maar dat betekent nog niet dat zij het verdienen op een dergelijke manier naar hun laatste rustplaats gebracht te moeten worden'


Aflegvereniging Michaël hekelt de mensonwaardige manier waarop met twee dode baby's is omgegaan. De vereniging schetst een situatie die zich voordeed bij het mortuarium van 's Lands Hospitaal, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 31 januari 2018. 

Ouders van twee overleden baby's hebben uit financiële nood gekozen voor het zogenoemde pakket voor een ‘lanti beri’. Er kwam een truck aangereden waarin beide kistjes, tezamen met het afval van ziekenhuizen die ook daar begraven zou worden, in lagen. De beide kistjes waren identiek en er waren geen markeringen die aangaven welke baby in welk kistje lag.

'Ze zijn dood, maar dat ze maar kort op deze wereld geweest zijn, betekent nog niet dat zij het verdienen op een dergelijke manier naar hun laatste rustplaats gebracht te moeten worden. Dan hebben wij het nog niet over het feit dat zij tussen ziekenhuisafval naar hun laatste rustplaats zijn gereden!', stelt de vereniging.

De Ware Tijd schrijft, dat de menselijke resten geamputeerde ledematen zijn. Ze worden in het mortuarium bewaard en één keer per week, als er een begrafenis van overheidswege is, worden ze vervoerd om op dezelfde locatie begraven te worden. Het gebeurt op deze manier, omdat dezelfde begrafenisondernemer belast is met het transport van zowel lijken als de menselijke resten.

'Tot de dag van vandaag zijn er niet alleen bij de ouders, maar ook bij ons als afleggers, twijfels of wij de juiste baby in het juiste graf hebben gelegd en begraven. Wij van aflegvereniging Michaël zijn de mening toegedaan dat ook als het om een ‘lanti beri’ gaat, de doden op een waardige wijze afscheid moeten kunnen nemen van dit leven en de manier hoe zij naar hun laatste rustplaats worden begeleid. Nabestaanden mogen ons inziens nooit met de vraag blijven zitten of zij de juiste persoon te grave hebben gedragen.'

Deze kwestie heeft de afleggers, die wel wat gewend zijn, zo aangegrepen dat zij na intern overleg besloten hebben dit probleem publiekelijk te bespreken.

Deskundigen uit ziekenhuizen en begrafenisondernemers hebben tegen deze onethische manier van werken en handelen meermaals bezwaar aangetekend bij de autoriteiten, maar hebben nul op het rekest gekregen. 'Wij vragen daarnaast ook aandacht voor de omstandigheden bij de begraafplaats(en) die bekend staat als ‘lanti berpe’, welke aangemerkt kunnen worden als mensonwaardig en onethisch', zegt de aflegvereniging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten