zaterdag 21 oktober 2017

SZF: 'Er is geen enkele reden voor specialisten om in actie te gaan'

'Er is geen enkele reden om patiënten de dupe te laten worden van misconcepties van VMS'



Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft in een brief aan de voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), Pieter Voigt, (zie onderaan) onomwonden gesteld, dat er geen enkele reden is voor specialisten om in actie te gaan. 'Wij wijzen u erop dat het SZF in de afgelopen negen maanden aan 171 specialisten het bedrag van Srd 56 miljoen aan poliklinische declaraties heeft uitbetaald', stelt algemeen directeur van SZF, Rick Kromodihardjo, in de brief die vandaag de deur is uitgegaan. 
 
'U stelt dat het SZF over 2017 nog geen enkele betaling heeft verricht betreffende in het ziekenhuis opgenomen BaZo-patiënten, en dat de Stichting Staatsziekenfonds derhalve negen maanden achterloopt op de betaling. Deze stelling klopt niet', meent het SZF.

'Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Mungra Medisch Centrum declareren zowel het ziekenhuis- als het specialistenaandeel. ’s Lands Hospitaal declareert, naast het ziekenhuisaandeel, voor een deel van de specialisten het specialistenaandeel. Het SZF betaalt na beoordeling deze declaraties. Uw stelling met betrekking tot de BZV-verzekerden, die door het SZF zijn overgenomen van Self Reliance, Assuria en Parsasco, is onjuist. Met betrekking tot hetgeen u aanhaalt, kunnen wij u meedelen dat het poliklinisch gedeelte volledig wordt betaald. Voor wat betreft hogere particuliere tarieven, anders dan het huidig SZF-tarief, zijn er geen bindende afspraken met u gemaakt. De bewering in uw brief dat de specialisten voor het jaar 2017 nog geen betaling hebben ontvangen, kunnen we derhalve kwalificeren als te zijn verzonnen en overdreven. Voor de betaling van de poliklinische declaraties van medisch specialisten zijn er op 15 april 2017 afspraken gemaakt over het betalingsmoment. Het is voorgekomen dat onder andere wegens factoren buiten het SZF de betalingen door het SZF aan de medisch specialisten later dan afgesproken hebben plaatsgevonden.'

Het SZF ontkent ook, dat er een probleem is met de huisartsen.

De VMS heeft het SZF meegedeeld, dat vanaf maandag 30 oktober tot en met vrijdag 10 november 2017 de dienstverlening aan SZF-patiënten alleen in levensbedreigende gevallen wordt voortgezet. Dit vindt het SZF disproportioneel en zwaar overtrokken. Er is geen enkele reden om patiënten de dupe te laten worden van misconcepties van VMS.

 



Na 'Bakana Tori' op radio SRS, het NII en website de Boodschap komt regering nu met eigen televisiekanaal

(Bron foto: NII)
GOV.TV zal dagelijks een 24 uurs programmering hebben


De regering komt binnenkort met een eigen televisiekanaal - het zoveelste pr-speeltje van Clifton Limburg -. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 21 oktober 2017.  De komende week beginnen op 8.3 (STVS-kanaal) de testuitzendingen. Gov.tv zal dagelijks een 24 uurs programmering hebben. De overheidsprogramma’s zullen overwegend via het eigen televisiekanaal worden uitgezonden. Dit is kostenbesparend voor de overheid, beweert het NII. 

De regering tracht al geruime tijd de overheidsvoorlichting naar de samenleving te verbeteren. Het NII is in het leven geroepen om officiële regeringsinformatie te delen met de bevolking. Het is de bedoeling dat gefaseerd het nieuws over het regeringsbeleid naar alle delen van het land wordt opgevoerd.

Naast het hebben van een eigen nieuwssite www.deboodschap.today - waarop met name NII-persberichten gepubliceerd worden op een wijze overigens een 'instituut' niet waardig - het programma 'Bakana Tori' op de staatsradio SRS, en andere officiële social media kanalen en het uitzenden van radio- en tv-producties is het nu tijd om wederom een grote stap te maken, aldus het NII.

Zo gauw de technici tevreden zijn over alle kwaliteitsaspecten zal de officiële launch plaatsvinden. De samenwerking tussen het NII en de particuliere tv kanalen zal met de komst van een eigen tv zender niet ophouden te bestaan.

(Suriname Mirror/NII/Starnieuws)

Frankrijk kan nog niet bevestigen dat Frans drugskartel in Suriname drugs kocht voor smokkel naar Frankrijk

Vanuit Suriname worden drugs gesmokkeld naar Latijns-Amerikaanse landen 


Geruchten dat een groot Frans drugskartel in Suriname drugs kocht voor smokkel naar Frankrijk zijn volgens de politie nog niet bevestigd door de Franse autoriteiten. Politiecommissaris Guno Roosenhoff zegt vandaag, zaterdag 21 oktober 2017, in de Ware Tijd, dat het korps wacht op aantoonbaar bewijs. 

Deze week zijn strafzaken in Frankrijk behandeld die in verband gebracht kunnen worden met grootschalige opkoop van drugs in Suriname. Eerder zei Roosenhoff, dat er vanuit andere landen in de regio drugs gesmokkeld worden naar Suriname. Vooral uit Colombia werden grote partijen illegale drugs gesmokkeld voor doorvoer naar Nederland. Nederland was in de afgelopen jaren één van aantrekkelijkste doorvoerlanden waar vele smokkelaars partijen cocaïne naar toe smokkelden. Vanuit Nederland vond de smokkelwaar zijn weg naar andere landen in Europa.

De drugssmokkelroute vanuit Suriname naar andere landen blijkt nu anders georganiseerd. Er worden regelmatig drugs gesmokkeld naar Latijns-Amerikaanse landen. De politiecontroles zijn daarom enkele malen verscherpt.

Roosenhoff zei eerder, dat een aantal verdachten in beeld is gebracht. Na een recente grote drugsvangst in Paramaribo zijn twee verdachten aangehouden. Het feit dat er drugsbendes actief zijn in het land is reden genoeg voor het korps om steeds alerter te zijn.

Roosenhoff zegt, dat vaak blijkt, dat bij zaken waarbij grote partijen drugs worden onderschept dealers uit andere landen dan Suriname betrokken zijn.

Voorbereidingen tweede editie Duck Race op Curaçao in volle gang

Het Waaigat is zondag 5 november het decor van 10.000 racende badeentjes...


De voorbereidingen voor de tweede editie van de Duck Race zijn in volle gang. Het Waaigat zal op zondag 5 november opnieuw het decor zijn van dit evenement. Rotary Club Willemstad (RCW) zet de komende weken de puntjes op de i van de organisatie, aldus vandaag, zaterdag 21 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad

Met de Duck Race, probeert RCW op een leuke manier geld in te zamelen voor een goed doel. Deze editie staat Fundashon Encelia centraal, een stichting die crisisopvang biedt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. RCW draagt met de opbrengst van de race bij aan de uitbreiding van Encelia’s voorzieningen.

Maar liefst 10.000 badeendjes gaan die zondag de strijd met elkaar aan op het Waaigat. Het gaat erom welk badeendje het parcours het snelste aflegt, met behulp van de stroming en wind. Deelnemers kunnen een badeendje op hun naam zetten. De ‘eigenaren’ van de badeendjes die als eerste vijf eindigen, winnen een vakantiepakket. Er zijn ook verschillende andere prijzen te winnen.

'Het vakbondswezen op Curaçao is ingeslapen en daar moet verandering in komen'

Bondsman Errol Cova in de Staten: 'Vakbonden moeten weer gaan optreden als soldaten'


Het vakbondswezen is ingeslapen en daar moet verandering in komen. Vakbonden moeten weer gaan optreden als soldaten. Dat zei gisteren de adviseur van de ‘Grupo solidaridat sindikal den formashon’ (de solidaire vakbondengroep in scholing), Errol Cova in de Staten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 21 oktober 2017.


'Met scholing van de vakbonden, wordt deze sector weer wakker geschud. We hebben nu genoeg geprobeerd om in overleg zaken op te lossen, maar het werkt niet. De rechten van werknemers worden met voeten getreden. Dat zijn we komen vertellen in de Staten. Wij vinden dat de volledige Staten op de hoogte moeten zijn van de deplorabele arbeidsomstandigheden waarin mensen verkeren. En dan heb ik het over de situatie op de werkvloer, maar ook over de werklozen, die immers ontslagen werknemers zijn. Werk is een basisrecht om je als mens te ontwikkelen. We worden slaven, met en zonder werk, omdat werklozen zich niet kunnen ontwikkelen, maar werkenden evenmin die kans krijgen.'

Douanier aangehouden in verband met vondst van 395 kilo cocaïne in een container

Verontwaardiging bij Douane-leiding over wijze waarop douanier is aangehouden


De politie heeft vrijdag 13 oktober een douanier, M.H. (44), aangehouden in verband met de vondst van 395 kilo cocaïne in een container begin deze maand aan de Zwartenhovenbrugstraat. Zijn inverzekeringstelling is onlangs met dertig dagen verlengd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 oktober 2017.

De politie had maandag 9 oktober al een andere verdachte, landbouwer R.R. (52) uit Nickerie, aangehouden
Om het onderzoek niet te beïnvloeden, mogen de verdachten geen bezoek krijgen. De politie heeft pas vandaag een persbericht over beide arrestaties uitgebracht:



De voorzitster van de Douanebond, Joyce de Vlugt, weet van de inverzekeringstelling van de collega, maar ze tast in het duister op grond waarvan die heeft plaatsgevonden. Zij stoort zich er aan, dat de arrestatie niet volgens de regels is geschied. 'Het hoofd van de Douane moest hierover vooraf op de hoogte gesteld worden, maar dat is niet gebeurd. De mensen hebben misschien gebruikgemaakt van regels die ik niet ken.'

De inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen, ofwel het hoofd van de Douane, Iwan Wekker, betreurt de wijze van de aanhouding. Hij weet dat protocollair de politie het hoofd van de dienst schriftelijk op de hoogte moet stellen dat ze een medewerker nodig heeft voor verhoor als getuige of verdachte. Ook wordt aangegeven wat daartoe de reden is. De desbetreffende douanier wordt vervolgens door de dienst begeleid naar het politiebureau.

'In mijn 35 dienstjaren heb ik nooit meegemaakt, dat een douaneambtenaar tijdens werk wordt opgehaald door de politie. Nog erbij met twee politiewagens en meegenomen onder toeziend oog van collega's', zegt Wekker.

Hij vreest dat het incident kan zorgen voor een slechte samenwerking tussen de twee diensten. De douanier is nu ongeveer een week aangehouden en Wekker heeft nog niet van de politie vernomen waarom dat is gebeurd. 'Ik heb wel gebeld naar de politie, maar mensen blijken tegenwoordig lange tenen te hebben en raken snel geïrriteerd als hen erop wordt gewezen dat eerder niet op deze wijze werd samengewerkt.' 

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Korps Politie Suriname)

Ministerie van OWT en C start met rehabilitatie Zwartenhovenbrugstraat

Riolering, die onder de weg loopt, wordt vernieuwd

(Bron foto: NII)

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) zal binnenkort een aanvang maken met de rehabilitatie van de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo. Het gaat om het gedeelte tussen de Nassylaan en het Molenpad.

De bedoeling van de werkzaamheden is dat de riolering die onder de weg loopt, wordt vernieuwd. Hiermee wordt ook de bovenbouw, het weggedeelte, gerehabiliteerd. Hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van OWT en C, Henk Wip, zegt vrijdag 20 oktober 2017 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat de werkzaamheden gefaseerd zullen plaatsvinden. Het gedeelte tussen de Nassylaan en de Keizerstraat zal als eerst worden aangepakt. Het is de bedoeling, dat het verkeer zal worden omgeleid. De samenleving wordt op korte termijn uitvoerig hierover geïnformeerd.

Wip geeft de garantie, dat met de omleiding het verkeer toch een vlotte doorgang zal hebben. De winkels in deze omgeving zullen volgens hem weinig last ondervinden gelet op de bereikbaarheid voor de klanten.

De inrichting van het plaatselijke verkeer zal met de rehabilitatie aangepast worden.

In de huidige situatie heeft de Zwartenhovenbrugstraat een breedte van 9 tot 10 meter. Na de rehabilitatie zal er een situatie ontstaan waarbij de afwikkeling van het verkeer beter zal gaan, garandeert het afdelingshoofd.

Suriname en Guyana denken na over samenwerking bij verwerken aardgas

(Bron foto: projectchampionz.com)
'Als we aardgas aan land kunnen brengen, hebben we plotseling goedkope energie'


Een samenwerking tussen Suriname en Guyana om gas te verwerken is heel goed mogelijk, aldus Raphael Trotman, de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, en Rudolph Elias, directeur van Staatsolie vandaag, zaterdag 21 oktober 2017, op Starnieuws.

De Guyanese overheid heeft al gezegd dat zij in 2020 wil beginnen met de olieproductie voor eigen gebruik, ongeveer 150.000 barrels per dag, deelt Trotman mee. 'Maar, de overheid zal geen schaarse middelen inzetten om een raffinaderij van 5 miljard Amerikaanse dollar te bouwen om de 150.000 barrels per dag te produceren. De overheid gaat wel elk particulier initiatief ondersteunen', licht Trotman toe.

Elias legt uit waarom de aardolie op de zeebodem niet kan worden verwerkt.

Voor de verwerking van dat type aardolie is geen kennis en faciliteit in huis. De olie voor de kust is ‘lichter’ ten opzichte van de olie die aan land wordt gewonnen. Daarvoor is een hele nieuwe raffinaderij nodig. De huidige raffinaderij produceert 150.000 vaten per dag, goed genoeg voor eigen gebruik en een beetje export. De nieuwe raffinaderij moet ook in staat zijn om 150.000 barrels per dag te produceren. Verwacht wordt dat de nog te vinden olievelden minstens even groot zijn als die voor de Guyanese kust. Een ander probleem is, dat, als het Suriname zou lukken om de gigantische raffinaderij op te zetten, de Surinamerivier niet diep genoeg is en de haven te klein om het verkeer van olietankers te accommoderen. Deze schepen zullen de olie aanleveren voor verwerking en daarna weer meenemen voor de export. Er zijn wel andere manieren om geld te verdienen aan de aardolie. 

'De olie gaan we niet zien, het geld wel', zegt Elias. 'Er zijn andere manieren om te participeren in de vondsten. Daarom moet de overheid goed nadenken over wat wij gaan doen.'

Trotman zegt, dat Guyana nog nadenkt over wat te doen met het aardgas, terug injecteren of aan land brengen. De buurlanden staan wel op één lijn over het gebruik van aardgas voor energie. Aardgas als energiebron is heel goedkoop en wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt voor het opwekken van stroom, maar ook voor het produceren van gasproducten zoals huisverwarming en kookgas. Voor de bauxietindustrie is het het beste alternatief voor olie in de grote smelterijen.

Goedkope energie, nu aanwezig met de enorme voorraden aardgas, is één van de voorwaarden van Alcoa om de bauxietindustrie in West-Suriname groots aan te pakken. Elias ziet ook voordelen in het aardgas. 'Als we dat aan land kunnen brengen, hebben we plotseling goedkope energie. Dat zal ook een heleboel werkgelegenheid met zich meebrengen. Uiteraard zoekt een oliemaatschappij in de eerste plaats naar olie. Maar, ik hoop ook dat we genoeg gas vinden om het op een commerciële manier aan land te brengen. Guyana heeft al gevonden, maar misschien als we samenwerken om een pijpleiding te bouwen bijvoorbeeld, is het allemaal de moeite waard. Dan kunnen we samen goedkope energie produceren.'

Trotman geeft aan dat er met Suriname gesproken zal worden over een samenwerking, voor het verwerken van het aardgas en het gezamenlijk opzetten van een smelterij in de regio. Hij gaat alvast gesprekken voeren met de Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson en met Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën. 'Dit geeft beide landen de mogelijkheid om de natuurlijke hulpbronnen samen te ontwikkelen. We hebben beiden bauxiet, de droom om een smelterij te bouwen in de regio bestaat er al heel lang. We kunnen onze gasvoorraden samen ter hand nemen om de smelterij te bouwen die voor beide landen gaat werken.'

Wijziging huidig kiesstelsel doorslaggevend voor VHP of zij alleen deelneemt aan verkiezingen

VHP-leider Santokhi vindt huidig kiesstelsel 'onrechtvaardig' en 'niet democratisch'

Partij heeft haar verkiezingsstrategie op papier en wil in januari 2018 starten met  verkiezingscampagne


Hoewel de achterban van de VHP er voorstander van is dat de partij alleen de verkiezingen ingaat, staat dat volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi nog niet zwart op wit. Hij zegt vandaag, zaterdag  21 oktober  2017, in de Ware Tijd, dat de wijziging van het huidige kiesstelsel doorslaggevend zal zijn om te bepalen hoe de partij aan de verkiezingen in 2020 zal deelnemen.

'Als je weet hoe het kiesstelsel eruit ziet, zul je in staat zijn om dat beter te beslissen', zegt Santokhi. Net als andere partijen vindt de VHP het huidige kiesstelsel 'onrechtvaardig' en 'niet democratisch'. 

Santokhi heeft kort na de verkiezingen in 2015 een ontmoeting gehad met president Desi Bouterse waarin hij zijn zienswijze daarover kenbaar heeft gemaakt. Met name de zetelverdeling in de districten is voor de partij een knelpunt. Het districtenstelsel zou nader bekeken moeten worden. De regeringscommissie 'Wijziging kiesstelsel' heeft al enkele gesprekken gevoerd en wijzigingsvoorstellen gestuurd naar politieke partijen. Het rechtstreeks kiezen van de president, districtscommissarissen en het verbieden van pre-electorale combinaties zijn enkele daarvan.

Intussen is de VHP actief bezig in het veld. Ze heeft op verschillende plaatsen in diverse gebieden, waaronder het binnenland, kernen geïnstalleerd. Santokhi stelt, dat de ressort- en districtsstructuren en de bestaande kernen vóór eind dit jaar geëvalueerd en versterkt moeten zijn.

De partij heeft haar verkiezingsstrategie al op papier en wil in januari 2018 beginnen met de verkiezingscampagne. 'In het document zijn randvoorwaarden opgenomen met als uiteindelijk doel het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid.' De partijvoorzitter wil de achterban geen 'luchtkastelen' voorhouden, maar 'realistische projecten' presenteren. 'Ik heb goede hoop dat we flink aan het groeien zijn en als we voldoen aan de randvoorwaarden, kunnen we inderdaad die regeerverantwoordelijkheid halen.'

Surinaamse Waterleiding Maatschappij speurt naar water in Tapoeripagebied

SWM doet onderzoek in Tibitigebied en gaat ook boren in Brokopondo


De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is in het Tapoeripagebied gestart met boringen. Nagegaan wordt of er genoeg water voorkomt in de bodem om de huishoudens in dat gebied van schoon drinkwater te voorzien. 

'Wij zijn tweesporig bezig, terwijl wij in dit gebied met de boringen zijn gestart, is er een team van deskundigen bezig onderzoekingen te verrichten in het Tibitiegebied' laat de SWM-directeur optekenen door het Nationaal Informatie Instituut, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 21 oktober 2017.

Er zullen ook boringen worden verricht in Brokopondo. De SWM hoopt dat een flinke hoeveelheid water kan worden gevonden. In dat geval kunnen ook mensen van Brokopondo aangesloten worden op het waterleidingnet.

SOL verlaagt literprijs ongelode benzine, maar blijft toch nog boven GOw2-prijs

Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme keurt prijsdaling goed


De nieuwe brandstofprijs voor ongelode benzine aan de SOL-pomp zal van Srd 6,80 zakken tot Srd 6,32. Op 6 oktober steeg de pompprijs bij deze oliemaatschappij van Srd 6,26 met 54 cent naar Srd 6,80 voor een liter ongelode benzine. De nieuwe prijs van SOL is intussen goedgekeurd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. 

Minister Ferdinand Welzijn bevestigt vandaag, zaterdag 21 oktober 2017, op Starnieuws dat, na verificatie, goedkeuring is gegeven aan SOL voor de nieuwe prijs. Hij benadrukt, dat de prijs door de oliemaatschappijen wordt aangeboden ter vaststelling aan het ministerie. Hierbij worden diverse documenten overlegd. Het ministerie controleert de documenten en op basis van de wettelijke betaling wordt er een beschikking opgesteld.

De prijs wordt bepaald op basis van de wereldmarktprijs, de inkoopprijs en de verschillende marges die vastgesteld zijn. 'De regering heeft geen invloed op de prijs', aldus de minister, bij herhaling.

De prijs van diesel bij SOL is niet gewijzigd. Hiervoor moet Srd 5,80 worden betaald. De nieuwe prijs van 'super unleaded' is Srd 6,46 per liter. Bij GOw2 kost een liter ongelode benzine Srd 6,13 en de dieselprijs is Srd 5,75.

Chileens kopstuk van de Amsterdamse onderwereld gearresteerd in Santiago - OM Nederland vraagt uitlevering

In Chili wordt Ricardo R.V., alias El Rico, betiteld als de gevaarlijkste Chileen ter wereld


El Rico verdacht van deelname aan criminele organisatie, witwassen en  internationale handel in cocaïne


De 42-jarige Chileen Ricardo R.V. (alias El Rico) is vrijdag 20 oktober 2017 opgepakt in Santiago. Hij wordt gezien als absoluut kopstuk van de Amsterdamse onderwereld. De aanhouding gebeurde op verzoek van justitie in Nederland. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie Amsterdam. Er is om zijn uitlevering gevraagd, aldus het OM. 

Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en van internationale handel in cocaïne. In eigen land wordt Ricardo betiteld als ’de gevaarlijkste Chileen ter wereld’.

Volgens Chileense media wordt El Rico ook verdacht van betrokkenheid bij een liquidatie. Het OM bestrijdt dat. Ook zou hij beschikken over meerdere identiteitsbewijzen, zoals een Chileens, Spaans en Colombiaans paspoort.

Rico is aangehouden in een parkeergarage van het Hyatt Hotel in Santiago.

De advocaat van Ricardo R.V. , Leon van Kleef, wil vooralsnog nergens op reageren. Hij bevestigt wel de aanhouding. 'Het is wel typisch Zuid-Amerikaans hoe ze mijn cliënt afschilderen, met allerlei spectaculaire filmpjes van de mocro-oorlog.'



(Suriname Mirror/biobiochile.cl/De Telegraaf/La Tercera/radioagricultura.cl)

Moeder van kleuter mishandelt leerkrachten om...... een snoepzakje

Dochtertje krijgt geen snoepzak van kleuterjuf waarop moeder door het lint gaat...


De politie van Wanica kreeg vrijdagmorgen 20 oktober 2017 omstreeks acht uur 's morgens een melding van een vechtpartij op een school aan de Fajalobilaan. Ter plaatste aangekomen vernamen de agenten, dat een ouder twee leerkrachten had mishandeld. Dit meldt het Dagblad Suriname.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de moeder met haar dochtertje naar school was geweest om rekenschap te vragen aan de kleuterjuf waarom haar dochtertje geen snoepzak had gehad. Dit mondde uit in een woordenwisseling gevolgd door een vechtpartij.

Een andere leerkracht kwam ertussen om partijen uit elkaar te halen. Zij kreeg een keiharde slag met een stoel op haar hoofd. Beide leerkrachten zijn verwezen naar een arts voor medische hulp

De politie zal na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie bepalen of de agressieve moeder al dan niet in verzekering wordt gesteld.

PL-bussen Noordpoolweg, Wanica, terroriseren weggebruikers

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'De bussen barricaderen voor meer dan een half uur de Noordpoolweg om scholieren op te halen'


Volgens het Dagblad Suriname van vrijdag 20 oktober 2017, is het geen onbekend fenomeen, dat bushouders die de route Paramaribo-Lelydorp onderhouden, roekeloos gedrag vertonen in het verkeer. Ook in de Noordpoolweg te Wanica, waar de VOJ Noordpoolweg en IMEAO-3 gevestigd zijn, is dit beeld dagelijks na schooltijd te zien. 

'Zodra de scholen sluiten, moet je bidden dat je snel langs kan rijden. De bussen barricaderen de weg voor meer dan een half uur midden op de Noordpoolweg om scholieren op te halen. Als je toetert of de chauffeurs aanspreekt, wordt je ook nog verbaal aangevallen en bedreigd', zeggen enkele weggebruikers.

De situatie is volgens de groep ernstig en heel gevaarlijk. Zij vragen de autoriteiten snel op te treden tegen deze buschauffeurs.

Inheemse (Awá) leider en zijn zoon vermoord in Tumaco, provincie Nariño, in Colombia

Daders waarschijnlijk onder rechtse paramilitaire groepen



Afgelopen weken in Nariño 7 cocaboeren, 6 burgers, een leraar en een Afro-inheemse activist vermoord


Een inheemse leider en zijn zoon, van de Awá, zijn vermoord in Tumaco, gelegen in de zuidwestelijke provincie Nariño in Colombia, en toegevoegd aan de lijst van vermoorde sociale leiders na de ondertekening van het vredesakkoord tussen de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC.

De leider van de lokale Gemeentelijke Actieraad Alirio Zabala is samen met zijn zoon Geovany Zabala vermoord. Beiden werden door onbekenden doodgeschoten.


Alirio was een bekende leider van de gemeenschap die al eerder slachtoffer was geweest van een aanval, waarin twee van zijn andere kinderen stierven.

De Awa inheemse gemeenschap zegt, dat ze zich zorgen maken over de niveaus van toenemend geweld in de omgeving. Zij beweren, dat de situatie is verslechterd sinds de FARC-guerrillagroep zijn ontwapening aankondigde en rechtse paramilitaire groepen het gebied overgenomen hebben. In de afgelopen weken zijn er verschillende gewelddadige incidenten in Nariño geweest. Daaronder de moorden op zeven cocaboeren, zes burgers, een leraar en een Afro-inheemse activist.


Met 203.000 inwoners is Tumaco een van de meest begeerde routes voor drugsuitvoer naar de Verenigde Staten en is het epicentrum van een oorlog tussen 12 criminele bendes die vechten voor grondgebied.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gezegd, dat hij 4.000 leden van de strijdkrachten en 2.500 politieagenten zal inzetten voor Tumaco, waarvan de missie is 'de controle over het hele grondgebied te beheersen, met de nadruk op de rivieren die corridors zijn geworden voor drugshandel'.

Tenminste 101 maatschappelijke leiders en mensenrechtenverdedigers zijn gedood tussen januari en augustus 2017, volgens een recent rapport van de politieke groep Patriottische Mars.

(Suriname Mirror/TeleSUR/LaPrensa.com.bo/Twitter/Noticias RCN)

Man betrapt in mortuarium ziekenhuis te La Paz, Bolivia, verpleger die zich aan zijn overleden vrouw vergrijpt

'Hij was aan het bewegen en hij had zijn broek omlaag'

Verpleger wordt niet aangeklaagd voor necrofilie, omdat dat misdrijf niet bestaat onder Boliviaanse wet


Een mannelijke verpleegkundige in Bolivia is gearresteerd nadat hij was betrapt terwijl hij seks had met een lichaam van een dode vrouw. De verpleger werd geïdentificeerd als de 27-jarige Grover Macuchapi, aldus vrijdag 20 oktober 2017, onder andere de Britse Daily Mail meldt.

Hij werd betrapt door de echtgenoot van de overleden vrouw. De weduwnaar heeft Macuchapi eerst in elkaar geslagen alvorens hem te overhandigen aan de autoriteiten in La Paz.

De 28-jarige vrouwelijke patiënt, wiens naam niet is vrijgegeven, stierf op 16 oktober in een ziekenhuis. Het misbruik is vermoedelijk gepleegd slechts een uur nadat de patiënte was overleden en overgebracht naar het ziekenhuismortuarium, aldus politiechef Douglas Uzquiano.

'Familieleden van de dode vrouw waren naar het ziekenhuis gegaan om een  ​​schuld die zij hadden voor de medische behandeling die ze kreeg te voldoen', zei Uzquiano.

'De man ging naar het mortuarium en zag een mannelijke verpleegkundige seks hebben met zijn overleden vrouw.' 

'Ik zag wat hij aan het doen was en sloeg hem', aldus de man van de dode vrouw, wiens naam ook niet werd vrijgegeven, zo meldt een lokale krant. 'Hij was aan het bewegen en hij had zijn broek omlaag.'

Macuchapi zei, dat hij voelde alsof hij in een soort trance was op het moment van het incident. 'Er is iets gebeurd. Het was als een droom', zou de verpleegster hebben gezegd. 'Het volgende wat ik me herinner, is een klap op mijn van achteren toen de man van de vrouw me raakte.'

Macuchapi is nu geconfronteerd met aanklachten van 'obscene daden'. Hij wordt niet aangeklaagd voor necrofilie, omdat dat misdrijf niet bestaat onder Boliviaanse wet, aldus de aanklagers.

(Suriname Mirror/Opposing Views/Daily Mail/Twitter)