zaterdag 21 oktober 2017

Wijziging huidig kiesstelsel doorslaggevend voor VHP of zij alleen deelneemt aan verkiezingen

VHP-leider Santokhi vindt huidig kiesstelsel 'onrechtvaardig' en 'niet democratisch'

Partij heeft haar verkiezingsstrategie op papier en wil in januari 2018 starten met  verkiezingscampagne


Hoewel de achterban van de VHP er voorstander van is dat de partij alleen de verkiezingen ingaat, staat dat volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi nog niet zwart op wit. Hij zegt vandaag, zaterdag  21 oktober  2017, in de Ware Tijd, dat de wijziging van het huidige kiesstelsel doorslaggevend zal zijn om te bepalen hoe de partij aan de verkiezingen in 2020 zal deelnemen.

'Als je weet hoe het kiesstelsel eruit ziet, zul je in staat zijn om dat beter te beslissen', zegt Santokhi. Net als andere partijen vindt de VHP het huidige kiesstelsel 'onrechtvaardig' en 'niet democratisch'. 

Santokhi heeft kort na de verkiezingen in 2015 een ontmoeting gehad met president Desi Bouterse waarin hij zijn zienswijze daarover kenbaar heeft gemaakt. Met name de zetelverdeling in de districten is voor de partij een knelpunt. Het districtenstelsel zou nader bekeken moeten worden. De regeringscommissie 'Wijziging kiesstelsel' heeft al enkele gesprekken gevoerd en wijzigingsvoorstellen gestuurd naar politieke partijen. Het rechtstreeks kiezen van de president, districtscommissarissen en het verbieden van pre-electorale combinaties zijn enkele daarvan.

Intussen is de VHP actief bezig in het veld. Ze heeft op verschillende plaatsen in diverse gebieden, waaronder het binnenland, kernen geïnstalleerd. Santokhi stelt, dat de ressort- en districtsstructuren en de bestaande kernen vóór eind dit jaar geëvalueerd en versterkt moeten zijn.

De partij heeft haar verkiezingsstrategie al op papier en wil in januari 2018 beginnen met de verkiezingscampagne. 'In het document zijn randvoorwaarden opgenomen met als uiteindelijk doel het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid.' De partijvoorzitter wil de achterban geen 'luchtkastelen' voorhouden, maar 'realistische projecten' presenteren. 'Ik heb goede hoop dat we flink aan het groeien zijn en als we voldoen aan de randvoorwaarden, kunnen we inderdaad die regeerverantwoordelijkheid halen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten