zaterdag 21 oktober 2017

Inheemse (Awá) leider en zijn zoon vermoord in Tumaco, provincie Nariño, in Colombia

Daders waarschijnlijk onder rechtse paramilitaire groepen



Afgelopen weken in Nariño 7 cocaboeren, 6 burgers, een leraar en een Afro-inheemse activist vermoord


Een inheemse leider en zijn zoon, van de Awá, zijn vermoord in Tumaco, gelegen in de zuidwestelijke provincie Nariño in Colombia, en toegevoegd aan de lijst van vermoorde sociale leiders na de ondertekening van het vredesakkoord tussen de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC.

De leider van de lokale Gemeentelijke Actieraad Alirio Zabala is samen met zijn zoon Geovany Zabala vermoord. Beiden werden door onbekenden doodgeschoten.


Alirio was een bekende leider van de gemeenschap die al eerder slachtoffer was geweest van een aanval, waarin twee van zijn andere kinderen stierven.

De Awa inheemse gemeenschap zegt, dat ze zich zorgen maken over de niveaus van toenemend geweld in de omgeving. Zij beweren, dat de situatie is verslechterd sinds de FARC-guerrillagroep zijn ontwapening aankondigde en rechtse paramilitaire groepen het gebied overgenomen hebben. In de afgelopen weken zijn er verschillende gewelddadige incidenten in Nariño geweest. Daaronder de moorden op zeven cocaboeren, zes burgers, een leraar en een Afro-inheemse activist.


Met 203.000 inwoners is Tumaco een van de meest begeerde routes voor drugsuitvoer naar de Verenigde Staten en is het epicentrum van een oorlog tussen 12 criminele bendes die vechten voor grondgebied.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gezegd, dat hij 4.000 leden van de strijdkrachten en 2.500 politieagenten zal inzetten voor Tumaco, waarvan de missie is 'de controle over het hele grondgebied te beheersen, met de nadruk op de rivieren die corridors zijn geworden voor drugshandel'.

Tenminste 101 maatschappelijke leiders en mensenrechtenverdedigers zijn gedood tussen januari en augustus 2017, volgens een recent rapport van de politieke groep Patriottische Mars.

(Suriname Mirror/TeleSUR/LaPrensa.com.bo/Twitter/Noticias RCN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten