woensdag 15 november 2017

Vicepresident van Ecuador Jorge Glas moet terechtstaan op beschuldigingen van corruptie

(Bron foto: AFP)
Glas zou $ 13.5 miljoen aan steekpenningen hebben aangenomen van Braziliaans bouwconcern Odebrecht


Een rechter in Ecuador heeft bevolen, dat de vicepresident van het land, Jorge Glas, terecht moet staan op beschuldigingen van corruptie. Glas, die op 2 oktober werd gearresteerd, is de hoogste politicus die wordt aangeklaagd in het massale corruptieschandaal van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

Aanklagers beschuldigen de heer Glas van het aannemen van $ 13.5 miljoen aan steekpenningen van de bouwgigant, hetgeen hij ontkent. Hij zou vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.


Glas is sinds 2013 vicepresident van Ecuador en werd in februari herkozen. Maar, door de aantijgingen van corruptie tegen hem, werd hij in augustus ontheven door president Lenín Moreno.

Als onderdeel van een pleidooiovereenkomst bracht de voormalige topmanager van Odebrecht in Ecuador, Jose Conceicao Santos, aan het licht, dat het bedrijf sinds 2007 $ 33.5 miljoen aan steekpenningen had betaald om infrastructuurcontracten in het land te verkrijgen. Aanklagers zeggen, dat meer dan een derde van dat geld naar Glas ging in betalingen via zijn oom, Ricardo Rivera.

Glas en twaalf anderen, waaronder zijn oom, zijn tot dusver beschuldigd van samenzwering, maar openbare aanklagers zeiden dat er ernstiger beschuldigingen konden volgen.

Het schandaal heeft politici in diskrediet gebracht in verschillende andere landen, waaronder Mexico, Peru en Panama, evenals Brazilië, waar Odebrecht is gevestigd

(Suriname Mirror/BBC/Washington Post/Metro Ecuador/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten