woensdag 29 november 2017

Vakbondsman Valies: 'EBGS beschikt niet over vergunning van Ontslagcommissie'

De ontslagen onderwijsgevenden zijn juridisch niet ontslagen...

'Dus in oktober 2017 hebben de leerkrachten ontslag gekregen en pas in november is de aanvraag ingediend'


Uit de rechtszaak die momenteel gaande is inzake het ontslag van onderwijsgevenden die verbonden zijn aan de Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS), is gebleken dat de EBGS niet de juridische regels in acht heeft genomen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 29 november 2017.

Om een medewerker te kunnen ontslaan, geldt namelijk een procedure die de werkgever moet doorlopen. Zo dient er een vergunning aangevraagd te worden bij de Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid. Nadat zo'n vergunning verstrekt is, mag de werkgever overgaan tot dienstbeëindiging.

'Afgelopen week waren de leerkrachten opgeroepen door de Ontslagcommissie. Uit dat gesprek is gebleken dat de leerkrachten formeel nog niet ontslagen zijn. er moet daartoe eerst een vergunning verleend worden aan de werkgever, wat niet is gebeurd', aldus vakbondsleider Wilgo Valies.

Hij beweert tevens, dat de voorzitter van de Ontslagcommissie expliciet heeft bevestigd dat de onderwijsgevenden juridisch niet ontslagen zijn. Volgens de vakbondsleider heeft de EBGS pas op 15 november 2017 een vergunningsaanvraag ingediend op het ministerie.

'Dus in oktober 2017 hebben de leerkrachten ontslag gekregen en pas in november is de aanvraag ingediend. Er is schade berokkend aan deze leerkrachten over de maanden oktober en november en daarvoor moeten ze betaald worden door de  EBGS.'

Uiterlijk 15 december 2017 zal deze kwestie beslecht worden. Tot nog toe hebben vier ontslagen leraren zich gemeld bij de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), alhoewel het aantal veel groter is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten