woensdag 29 november 2017

Pokie (ABOP): 'President, ik wil u enkele ideetjes geven voor.ontwikkeling van Brokopondo'

'VOJ-school in aanbouw in Brownsweg is net een pension, jonge kinderen houden zich daar op, zwervers, drugsverslaafden'


Assembleelid Diana Pokie (ABOP) zei gisteren in de Assemblee het mooi te vinden, dat in haar geboortedorp Brownsweg de 42e Onafhankelijkheidsdag is gevierd. President Desi Bouterse heeft Brokopondo bedankt voor de bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Er is veel gebeurd in een korte tijd in het dorp. Er is dag en nacht gewerkt om een succesvolle dag te hebben op 25 november. 

Rond de 400 miljoen Amerikaanse dollar per jaar wordt formeel en informeel uit het district aan goud gewonnen, volgens de berekening van Pokie, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 29 november 2017. Toch heeft het district te kampen met zoveel problemen.

Zij gaf ideeën aan de president hoe het district tot ontwikkeling te brengen. Het moet niet gaan om een 'wan dey prodo'. Naast goud levert de Afobakastuwdam 1 miljard KWh per jaar. Dit komt neer op 50 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. Het district levert gemiddeld 110.000 kubieke meter rondhout met een waarde van 11 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. Verder komen grind, zand en lateriet uit het district. Brokopondo levert een belangrijke bijdrage, maar dat is niet te merken aan de ontwikkeling.

Zo staan sinds vorig jaar twintig leslokalen in aanbouw te Brokopondo Centrum. Een VOJ-school is in aanbouw in Brownsweg. 'Het is net een pension geworden. Jonge kinderen houden zich daar op, zwervers, drugsverslaafden.'

Pokie merkte op dat de president de bijdrage van Brokopondo heeft erkend. 'President u heeft gezegd in het district dat u een verrassing heeft voor Brokopondo. Ik wil u enkele ideetjes geven. President, wij hebben als prioriteit behoefte aan de aanpak van drop-outs in het district, hangjongeren is een serieus probleem. Wij hebben behoefte een aan tweede VOJ-school in het district.'

Er is geen nieuwbouw opgenomen in de begroting voor 2018. VOJ-Brownsweg komt niet voor in de begroting. Het Assembleelid zei, dat bij de Srefidensi-viering alles mogelijk bleek te zijn. Dus als de regering de school wil bouwen, zal dat ook mogelijk zijn. Er is ook behoefte aan een VOS-school want de kinderen moeten vier uur in de ochtend opstaan.

De aanpak van de criminaliteit is nodig. Het district heeft een mijnbouwschool nodig, waardoor niet alleen mensen van andere districten behoren tot topkader van IAmGold. Ook de districtskinderen moeten dat niveau bereiken, stelde Pokie. De jongeren moeten bewust worden dat er meer te doen valt dan alleen maar werken in de goudvelden.

Pokie kaartte diverse zaken aan die dringend aandacht verdienen. Zij kreeg van coalitie én oppositie alle ondersteuning voor haar betoog voor aanpak van de zaken, waarbij water en elektriciteit ook behoren tot de prioriteiten. Ook ordening van de goudsector, waarbij goud wordt geïnd zonder wettelijke regels in acht te nemen, stelde het Assembleelid aan de kaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten