woensdag 29 november 2017

Braziliaanse staat Roraima vaak slachtoffer stroomuitval door situatie in Venezuela

Boa Vista  (Bron foto: Pinterest)
Roraima, enige Braziliaanse staat nog niet aangesloten op nationaal elektriciteitsnet, krijgt stroom uit Venezuela

'De economische situatie in Venezuela is precair en heeft invloed op onderhoud van  elektriciteitsleidingen'


De Braziliaanse regering kijkt naar alle opties, waaronder grote batterijen, om de staat Noord-Roraima te helpen met stroomtoevoer na een reeks stroomuitvallen in de afgelopen maanden, grotendeels vanwege de afhankelijkheid van Venezuela. Roraima is de enige Braziliaanse staat die niet is aangesloten op het nationale elektriciteitsnet. De hoofdstad Boa Vista en de meeste andere steden in de staat krijgen stroom geleverd door Venezuela via een lijn die in 2001 werd geopend, aldus persbureau Reuters dinsdag 28 november 2017. 

Documenten, geproduceerd door een Braziliaanse regeringscommissie die de energiesector controleert, tonen aan dat de staat 17 grootschalige stroomuitvallen sinds augustus heeft gehad. Slechts één van di uitvallen was niet gerelateerd aan aan Venezuela.

De situatie onderstreept hoe de economische ineenstorting van Venezuela zijn buren treft. Roraima heeft al te maken met een vloedgolf van Venezolaanse migranten op zoek naar voedsel en werk.

'De economische situatie in Venezuela is precair en heeft invloed op het onderhoud van de elektriciteitsleidingen', aldus Fábio Lopes Alves, secretaris Elektriciteit van het Braziliaanse Ministerie van Energie. 'Het is buitengewoon zorgwekkend, we onderzoeken hoe we hen kunnen helpen', zei hij.

De ministeries van Energie en Informatie in Venezuela hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Een bron bij het door de staat gecontroleerde Venezolaanse energiebedrijf Corpoelec erkent, dat gebrek aan onderhoud schade toebrengt aan Venezuela's vermogenstransportsysteem

'De dammen zitten vol met water, het regenseizoen heeft de dammen gevuld, maar het gebrek aan onderhoud betekent dat we nog steeds stroomuitval hebben', zei de bron, met het verzoek niet bij naam genoemd te worden, omdat hij niet bevoegd was om over de kwestie te praten.

De Braziliaanse overheid evalueert snel licenties voor bedrijven om lokale energieopwekkingprojecten van verschillende typen op te zetten, inclusief zowel hernieuwbare als niet-hernieuwbare energie. De regering onderzoekt ook de mogelijkheid om grootschalige batterijen te kopen.

Op de vraag waarom Roraima nog steeds niet verbonden is met het nationale elektriciteitsnet, zei Alves, dat een project voor een nieuwe lijn, die in 2011 werd toegekend aan een consortium van Centrais Elétricas Brasileiras SA en Alupar Investimento SA, nooit is gerealiseerd vanwege problemen bij het verkrijgen van milieuvergunningen.

Roraima is de thuisbasis van enkele van de grootste inheemse gebieden in Brazilië, zoals het reservaat Raposa Serra do Sol van 1,74 miljoen hectare, een gebied vergelijkbaar met Koeweit. De voorgestelde lijn zou een van de inheemse gebieden doorsnijden. De regering is van plan begin volgend jaar een nieuwe licentie te verlenen voor de bouw van een hoogspanningslijn om Roraima met het elektriciteitsnet te verbinden, zei Alves.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten