woensdag 29 november 2017

Colombiaans rechts politica: 'Het Bananen-bloedbad in 1928 is een communistische mythe'

'Het bloedbad in Cienaga is opgeblazen door wijlen schrijver Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia'

(Bron foto: Twitter)


Een van de meest radicale leden van Colombia's harde rechtse oppositie zei dinsdag 28 november 2017, dat het Bananen-bloedbad in 1928, waarbij honderden werknemers van de United Fruit Company werden afgeslacht, een communistische mythe is. 

Parlementslid Maria Fernanda Cabal, wiens echtgenoot wordt beschuldigd van betrokkenheid bij doodseskaders, vertelde bij een radiostation dat het bloedbad in de gemeente Cienaga was opgeblazen door wijlen schrijver Gabriel Garcia, een communist. De Nobelprijswinnaar nam het bloedbad op in zijn epische roman 'One Hundred Years of Solitude', die bijna veertig jaar na de moordpartij door het Colombiaanse leger werd gepubliceerd.


Volgens Cabal is het bloedbad, dat plaatsvond in december 1928 bij Santa Marta, 'weer een  historische mythe om het communistische verhaal te ondersteunen'. 'Marquez creëert de mythe van de 3.000 mensen die zijn omgekomen', vertelde de fel anti-communistische congresvrouw aan W Radio. 'Het is niet waar.'



Hoewel het waarheidsgehalte van het bloedbad nooit is betwist, is het aantal doden van het bloedbad al lang onderwerp van discussie geweest. Volgens de toenmalige Amerikaanse ambassadeur, Jefferson Caffery, kwamen meer dan 1.000 stakende werknemers van het Amerikaanse bedrijf om het leven na Amerikaanse dreigementen om Colombia binnen te vallen en de staking te breken.


Jorge Eliecer Gaitan, politicus van de liberale partij, die het bloedbad jaren voor zijn moord in 1948 onderzocht, concludeerde dat er minstens 300 personen waren gedood. Een militair onderzoeker zei echter, dat Gaitan het aantal vermoorde arbeiders had overdreven om de staking te breken bij wat later Chiquita Brands zou worden.

Linkse activisten in Latijns-Amerika hebben de United Fruit Company lang gezien als een illustratie van de theorie van Vladimir Lenin over het kapitalistisch imperialisme.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Vimeo/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten