dinsdag 4 augustus 2020

Gemengde commissie van CBvS en Financiën buigt zich over wisselkoers

'Er is geen sprake van vaste koers, daarom geen sprake van devaluatie'


Tegen eind augustus moet er een besluit genomen worden over de vraag waar de wisselkoers naar toe moet gaan. 'Er is sprake van een vrijemarktkoers. Daarom praat de Centrale Bank over een geïndiceerde koers. Er is geen sprake van een vaste koers, daarom zal er geen sprake zijn van devaluatie. De koers zal gedeprecieerd worden naar het niveau zoals de markt dat moet hebben', zegt minister Armand Achaibersing van Financiën, aldus Starnieuws dinsdag 4 augustus 2020. 

Met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de minister een wekelijks overleg op een vaste dag en vaste tijd. Vraagstukken die dringend opgelost moeten worden, worden besproken tussen de twee monetaire autoriteiten. Een gemengde commissie van CBvS en Financiën buigt zich over de koers.

De macro-economische impact moet in kaart worden gebracht om verrassingen te voorkomen. De koers van de US$ ligt rond de Srd 15. De CBvS hanteert nog Srd 7.52 voor de US$.

Sommige importen, waaronder brandstof en medicamenten, vinden nog op deze koers plaats. Ook de douanekoers zal worden aangepast als de officiële koers losgelaten wordt. Of het om devaluatie of depreciatie gaat, er zal een waardevermindering plaatsvinden van de Srd op basis van vraag en aanbod op de valutamarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten