zaterdag 4 juli 2020

Twee voormalige presidenten Panama aangeklaagd wegens corruptie en witwassen

Ricardo Martinelli en Juan Carlos Varela ontkennen de beschuldigingen


De aanklacht tegen twee voormalige presidenten van Panama kan een keerpunt zijn in de strijd van de Midden-Amerikaanse staat tegen corruptie na jaren van traag lopende gerechtelijke procedures.

Op 1 juli kondigden de aanklagers corruptie en witwasaanklachten aan tegen de voormalige presidenten Ricardo Martinelli (2009-2014) en Juan Carlos Varela (2014-2019), en vroegen ze om verhoor.



De aanklacht tegen Martinelli betreft zijn betrokkenheid bij de 'New Business'-zaak, die zich richt op de vermeende verduistering van miljoenen in openbare middelen door de aankoop van een uitgeversgroep, aldus The Panama News.

Ondertussen wordt Varela ervan beschuldigd campagneschenkingen te hebben geaccepteerd als steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht toen hij vice-president van Martinelli was en vervolgens zelf president.


Volgens TeleSUR wordt hij sinds afgelopen zomer onderzocht.

Beide mannen ontkenden de aantijgingen op donderdag 2 juli 2020 met kracht.

Wat in 2014 begon als een corruptiezaak in Brazilië, is sindsdien uitgegroeid tot een enorm regionaal corruptieschandaal, met het Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht als middelpunt. Van Mexico tot Argentinië, onderzoekers ontdekten een patroon van het omkopen van ambtenaren met campagnedonaties in ruil voor infrastructuurcontracten in heel Latijns-Amerika.


De onderzoeken hebben tientallen hooggeplaatste politici en honderden lagere ambtenaren, wetgevers en zakenmagnaten in de ban gedaan.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten