zaterdag 4 juli 2020

Rechter Brazilië: Regering moet naar schatting 20.000 illegale goudzoekers uit inheemse reservaat Yanomami verdrijven

Meer dan 160 gevallen van Covid-19 onder de Yanomami en vijf doden


Een federale rechtbank heeft de Braziliaanse regering vrijdag 3 juli 2020 opgedragen om naar schatting 20.000 illegale goudzoekers uit het inheemse reservaat van de Yanomami te verdrijven om een ​​van de meest geïsoleerde grote Amazone-stammen te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

De rechter gaf de regering van president Jair Bolsonaro vijf dagen de tijd om met een noodplan te komen om de Yanomami te beschermen door de inzet van agenten van inheemse aangelegenheden, milieu-instanties en militairen.



Zo'n 27.000 Yanomami leven relatief geïsoleerd in een enorm reservaat dat twee keer zo groot is als Zwitserland en zijn al tientallen jaren binnengevallen door goudzoekers die hun mensen dodelijke ziekten hebben bezorgd.

Tot op heden zijn er meer dan 160 bevestigde gevallen van Covid-19 onder de Yanomami-bevolking en vijf doden.


De stam had een beroep gedaan op de autoriteiten om de goudzoekers te verdrijven die bossen hebben vernietigd en rivieren hebben vergiftigd met kwik dat werd gebruikt om het goud te scheiden van rivierbodemsediment.

Een beoordeling door Reuters van satellietbeelden toonde aan, dat de illegale goudwinning de afgelopen vijf jaar sterk is gestegen in het reservaat. Yanomami-leiders zeggen, dat het aantal goudzoekers op hun land is gestegen sinds Bolsonaro in 2018 tot president werd gekozen en beloofde de Amazone te ontwikkelen en zijn minerale rijkdommen te benutten, zelfs door goudzoekers toe te laten in beschermde inheemse reservaten. I

In onderstaand Twitter-bericht met commentaar op de rechterlijke beslissing betwist vicepresident Hamilton Mourão, een gepensioneerde legergeneraal die het Amazone-beleid van de regering leidt, het aantal illegale goudzoekers in het reservaat, naar schatting 3.500 en niet 20.000, zoals geciteerd door de rechter.


Goud is een belangrijke export geworden van de noordelijkste staat Roraima in Brazilië, ook al zijn er daar geen wettelijk geregistreerde goudwinningsactiviteiten. Volgens officiële statistieken werd 486 kilo vanuit Roraima in 2019 naar India geëxporteerd, tegenover 38 kilo in 2018.

(Suriname Mirror/Valor.Globo/Reuters/El Pais/Radio Agencia Nacional/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten