Een rechter gaf de president van Colombia, Ivan Duque, 48 uur de tijd om de deelname van Amerikaanse troepen aan anti-drugsoperaties op te schorten. De Verenigde Staten stuurde op 1 juni 53 soldaten van een zogenaamde Security Force Assistance Brigade (SFAB) naar Colombia om het Colombiaanse leger bij te staan bij de drugsbestrijding in door oorlog verscheurde gebieden.
Volgens de rechter heeft de regering geen toestemming van het Congres gevraagd voordat buitenlandse soldaten operaties in het land mochten uitvoeren, wat de Amerikaanse missie onwettig maakte.
Defenderemos nuestras alianzas internacionales contra el narcotráfico hoy y siempre, en virtud del orden constitucional y la protección de nuestro país frente a cualquier forma de criminalidad. (2/2)— Iván Duque 🇨🇴 (@IvanDuque) July 3, 2020
Minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo vertelde het Congres, dat hij dergelijke toestemming niet nodig had, waarna oppositie-senator Ivan Cepeda de zaak voorlegde aan het Cundinamarca Administrative Tribunal. De rechter oordeelde, dat als Trujillo wil dat de Amerikaanse soldaten hun operaties voortzetten, hij ofwel toestemming van het Congres moet krijgen of binnen 72 uur met succes tegen de uitspraak in beroep moet gaan.
Het besluit is een grote klap voor de minister van Defensie, die nu aan de Amerikaanse ambassade moet uitleggen dat hij de bilaterale operaties heeft verprutst, omdat hij vergat de wet te gehoorzamen. Trujillo, wiens vader openlijk werd geprezen door wijlen drugsbaron Pablo Ecobar, stond al onder druk vanwege zijn falen om de cocaïneproductie effectief te verminderen.
Het Congres heeft geëist dat de minister van Defensie het anti-narcotica-element van een vredesakkoord van 2016 met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) implementeert, dat prioriteit geeft aan de vervanging van gewassen.
Het Witte Huis heeft aangedrongen op een hardere aanpak, inclusief het uit de lucht besproeien van coca. De minister van Defensie doet geen van beide en heeft bovendien het bevel gekregen de gezamenlijke gedwongen uitroeiingsoperaties te beëindigen.
Afgezien daarvan valt de belofte van Trujillo aan de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper om de gedwongen uitroeiing van coca te verhogen tot een record van 130.000 hectare dit jaar uit elkaar. In plaats van deze notoir ineffectieve strategie met 40% te verhogen, meldde het ministerie van Defensie een daling van 30% van de met geweld uitgeroeide hectares coca in de eerste vier maanden van het jaar.
Ondertussen bereikte de potentiële cocaïneproductie in 2019 een nieuw recordniveau, volgens het United Nations Office on Drugs and Crime.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Reuters/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten