maandag 15 juni 2020

Guatemalteekse vrouwen naaien maskers voor gezondheidswerkers in Dayton, Ohio (VS)

Lokale arts werkt al jaren samen met organisatie in Guatemala


'Ik ben erg dankbaar en kijk ernaar uit wanneer ik naar Guatemala kan terugkeren en  gracias kan zeggen'


Een partnerschap tussen een lokale professor en een groep vrouwen in Guatemala geeft hoop aan beide families, duizenden kilometers van Dayton, Ohio (VS), en degenen die in Dayton thuis zijn. Vrouwen in Guatemala werken samen met de in Florida gevestigde non-profitorganisatie Food For The Poor, om hun naaivaardigheden te gebruiken om duizenden maskers te maken voor Amerikaanse eerstelijnswerkers tijdens de Covid-19-pandemie.

Fabrieken in Guatemala zijn gesloten vanwege de lockdown van de regering om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar door de samenwerking van Food For The Poor met het in Brooklyn, New York, gevestigde Mercado Global en Caritas kunnen de vrouwen veilig thuis blijven terwijl ze nog werken en een inkomen genieten.

Dr. Kate Conway, assistent-professor huisartsgeneeskunde aan de Boonshoft School of Medicine aan de Wright State University, heeft sinds 2008 bijna elk jaar de coöperaties van Mercado Global in Guatemala bezocht om advies te geven over het gezondheidscurriculum. Nu profiteren zij en haar collega-medische professionals in Wright State van de maskers.

Mercado Global heeft 4.500 maskers verzonden naar ziekenhuizen, organisaties voor gezondheidszorg en noodhulp in Ohio, waaronder de Wright State University. 'Dank u ambachtslieden van Mercado Global voor het geven van uw talent en vaardigheid om mij en mijn patiënten tijdens deze pandemie veilig te houden', zei Conway. 'Ik ben erg dankbaar en kijk ernaar uit wanneer ik naar Guatemala kan terugkeren en persoonlijk gracias kan zeggen.' 


Deel uitmaken van Mercado is gunstig voor de vrouwen, zei Conway. Een van de voordelen is het onderwijsprogramma met financiële cursussen, empowermentprogramma's voor vrouwen en een enorm onderdeel met een gezondheidscurriculum, het gebied waar Conway en een partner van de Cleveland Clinic al jaren aan werken. 'Ik was van plan om medische studenten in maart mee te nemen en dit zou de eerste keer zijn dat ik medische studenten naar de locatie zou brengen en ik was super enthousiast, we hadden al deze planning gemaakt', zei Conway. 'Maar, we moesten onze reis annuleren vanwege Covid-19.'

Hoewel Conway teleurgesteld was dat haar studenten tot de volgende keer zouden moeten wachten om de reis met haar te maken, bleef Conway tijdens de crisis in contact met de vrouwen in Guatemala. De vrouwen in het Mercado-programma vertelden haar, dat ze hun aandacht verlegden van het maken van ambachtelijke tassen naar het maken van maskers voor gezondheidswerkers in de Verenigde Staten. 'Dit is deze organisatie die ik technisch gezien al vele jaren dien en nu volledig draait en ons steunt', 'zei Conway. 'Deze vrouwen zijn gewoon geweldig, aardig - we zijn bij hen thuis uitgenodigd en volledig verrast door waar ze mee moeten werken en wat ze voor hun gezin doen.'

Een masker, met een verwisselbaar filter en een metalen neusbeschermer, is ontworpen voor gezondheidswerkers die niet incuberen of operaties uitvoeren. De andere is een eenvoudigere versie die online wordt verkocht aan consumenten en groothandel aan boetieks en zakelijke partners, volgens de release van Food For The Poor. Voor elk gekocht masker wordt een ander geschonken aan degenen die aan de frontlinie van de coronaviruspandemie werken.

Naast de maskers die aan ziekenhuizen zijn geschonken, hebben verschillende bedrijven maskers bij de vrouwen besteld voor hun eigen essentiële personeel.

Tot en met half juni is Mercado Global van plan nog eens 8.000 maskers te verzenden naar ziekenhuizen in Ohio, Californië, Massachusetts en Vermont, plus 19.000 naar postbeambten van New York City en arbeiders van de huisvestingsautoriteit, 10.000 naar non-profitorganisaties die hiv- en immuun gecompromitteerde bevolkingsgroepen dienen en 2.500 aan migrerende landarbeiders in Californië.

(Suriname Mirror/Dayton Daily News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten