woensdag 8 april 2020

Van helden tot paria's: Colombiaans medisch personeel gediscrimineerd vanwege paranoia door coronavirus

Kinderarts in Cali moet ​​supermarkt verlaten, omdat haar uniform klanten een ongemakkelijk gevoel geeft...


Artsen en verpleegsters in heel Colombia melden discriminatie, omdat de algemene angst voor de pandemie van het coronavirus sommigen tegen medisch personeel keert. 

De laatste zaak werd gemeld door een kinderarts in Cali die naar social media ging en in tranen vertelde hoe een bewaker haar vroeg om een ​​supermarkt te verlaten omdat haar uniform andere klanten een ongemakkelijk gevoel gaf.

'Ik werd gediscrimineerd sinds ik in mijn uniform aankwam. Ik wil je vertellen dat ik het niet uit zal doen, omdat ik er trots op ben dokter te zijn. Ik ben het er niet mee eens, dat ze gezondheidszorgpersoneel discrimineren. We verdienen respect, wij allemaal die met deze situatie worden geconfronteerd zonder te weten wat ze kunnen verwachten, wat er met ons en onze families zal gebeuren als we onszelf blootgeven, echt, geen discriminatie meer van gezondheidspersoneel.' 

Kinderarts Angela María Villegas


Anderen melden, dat ze niet in bussen mochten of de lift in hun appartementsgebouwen mochten gebruiken. Meerdere artsen zeiden dat ze zelfs uit hun appartement waren gezet.

De voorzitster van de Sociedad Colombiana de Pediatría (SCP), Marcela Fama, zei dat het 'niet logisch is' dat medisch personeel weken nadat ze een openbare ovatie hebben gekregen, wordt gediscrimineerd.

'Het is niet logisch dat eerst ons werk wordt gewaardeerd en dan worden we gediscrimineerd.' 

De presidente van Sociedad Colombiana de Pediatría (SCP), Marcela Fama


President Ivan Duque, noemde de discriminatie vorige week 'absurd', 'ontoelaatbaar' en 'dom', omdat het het moreel beïnvloedt van degenen die naar verwachting de grootste gezondheidscrisis van het land in de recente geschiedenis zullen meemaken.

Zowel de president als zijn extreemrechtse partij Centro Democrático hebben het idee bedacht om de noodbevoegdheden van het kabinet te gebruiken om een ​​decreet uit te vaardigen dat sancties oplegt aan discriminatie van medisch personeel. Anderen zijn een campagne begonnen om de discriminatie te stoppen door onwetendheid over de pandemie en de professionele gewoonte van het medisch personeel te bestrijden om besmetting van een virus te voorkomen, vertelde Diana Aranda maandag aan Red Mas Noticias.

'We begrijpen dat er op dit moment paniek is, omdat mensen echt bang zijn voor het groeiend aantal gevallen, maar de doktoren zelf hebben benadrukt dat ze beschermingsmaatregelen nemen, omdat ze ook gezinnen hebben.' 

Activiste Diana Aranda

'Zij zijn de eersten die aseptische protocollen toepassen om besmetting te voorkomen', vertelde kinderarts Ivan Alejandro Villalobos ongelovig aan El Tiempo over de fobie die het medische personeel van Colombia in weken van helden tot paria's maakte.

(Suriname Mirror/ Colombia Reports/El Tiempo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten