woensdag 8 april 2020

Twee Peruaanse vrouwen gediagnosticeerd met Covid-19 baren gezonde baby's

'Gelukkig is er geen besmetting geweest van moeders tot pasgeborenen'


Twee zwangere vrouwen met het nieuwe coronavirus in Peru hebben baby's gekregen die negatief zijn getest op de ziekte, zei een ziekenhuis in de hoofdstad Lima dinsdag 7 april 2020. 

De eerste van de kinderen werd geboren op 27 maart en de tweede op 31 maart, beide via een keizersnede op advies van artsen om complicaties te voorkomen, meldde het Hospital Nacional Edgardo Rebagliati Martins in Lima.

'Gelukkig is er geen verticale overdracht geweest, wat betekent dat er geen besmetting is geweest van moeders tot pasgeborenen', zegt Carlos Albretch, een arts in de familie-eenheid van het ziekenhuis, dat wordt gerund door staatsbedrijf Essalud. Hij voegde eraan toe, dat beide moeders in goede gezondheid verkeerden, hoewel ze nog steeds werden behandeld voor het coronavirus.


Artsen in de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak is ontstaan, hebben begin februari bezorgdheid geuit over de mogelijke overdracht van het virus door moeders op ongeboren kinderen na ten minste één geval van een baby met symptomen. Een studie van negen zwangere vrouwen in China die positief waren getest op het virus, gepubliceerd in de Lancet medio februari, meldde echter dat er 'nog geen betrouwbaar bewijs beschikbaar was om de mogelijkheid van verticale overdracht van Covid-19-infectie te ondersteunen van de moeder tot de baby.'


De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gezegd, dat moeders die positief op het virus hebben getest, moeten worden aangemoedigd om hun pasgeborenen normaal te verzorgen en borstvoeding te geven, op voorwaarde dat ze strikte hygiëne handhaven.

Albretch zei, dat de vrouwen zouden worden ondersteund om bij hun baby's te blijven. 'Dit is een nieuwe pandemie, we hebben geen ervaring', zei hij. 'China en Italië hebben enkele publicaties met aanbevelingen voor borstvoeding. Overdracht via de moedermelk is niet aangetoond.'

Hij zei dat voor vrouwen met ernstigere Covid-19-symptomen de begeleiding anders zou kunnen zijn. 'In dit geval moeten de pasgeborenen van de moeder worden gescheiden', zei hij.

(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/Twitter/Peru21/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten