woensdag 8 april 2020

Peru verantwoordelijk gesteld voor willekeurige detentie en verkrachting van LGBT-persoon

Azul Rojas Marín in 2008 door drie officieren  geslagen en verkracht met een knuppel


De Corte Interamericana de Derechos Humanos heeft Peru verantwoordelijk gesteld voor de willekeurige detentie en verkrachting van een LGBT-persoon. Azul Rojas Marín werd in 2008 door drie officieren gestript, geslagen en verkracht met een knuppel terwijl ze in hechtenis zat, zei haar juridische team. 


Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens zei, dat het een marteling was. Het is de eerste uitspraak van de rechtbank over een klacht over foltering tegen de LGBT-gemeenschap. De regering van Peru heeft nog geen reactie gegeven op de uitspraak.



Er is een groeiende acceptatie van LGBT-mensen in Peru, maar velen worden nog steeds geconfronteerd met juridische uitdagingen en wijdverbreide vooroordelen. Koppels van hetzelfde geslacht mogen niet trouwen of een burgerlijke unie aangaan, maar transgenders kunnen hun geslacht legaal veranderen.

In februari 2008 werd mevrouw Rojas Marín - die nu een transvrouw is, maar toen als homoman leefde - laat 's avonds vastgehouden en naar een politiebureau in de noordelijke stad Casa Grande gebracht. De mensenrechtenorganisaties die haar vertegenwoordigden - Redress, de Peruaanse groep Promsex en de nationale coördinator voor mensenrechten van Peru - zeiden dat ze werd geslagen, verbaal misbruikt vanwege haar seksuele geaardheid en beroofd van haar bezittingen.

Mevrouw Rojas Marín diende een strafrechtelijke klacht in tegen de politieagenten, maar de zaak werd afgewezen door openbare aanklagers.

Activisten brachten het vervolgens namens haar naar het Inter-Amerikaanse Hof. De rechtbank is opgericht door de Organization of American States (OAS) en behandelt gevallen van mensenrechtenschendingen in Latijns-Amerika. Het kan regeringen opdragen misdaden te onderzoeken en slachtoffers te vergoeden.

In onderstaande uitspraak van 12 maart, die maandag 6 april 2020 openbaar werd gemaakt, staat dat de arrestatie van Rojas Marín 'zonder motief' was, gebaseerd op 'discriminatie' en daarom 'illegaal en willekeurig'.

'[Mevrouw Rojas Marín] werd met geweld uitgekleed, meerdere keren geslagen, gemarteld en verkracht ... wat een marteling was tegen het slachtoffer', zei de rechtbank in een verklaring.



(Suriname Mirror/BBC/PinkNews/Diario Constitucional/Scribd Suriname Mirror/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten