woensdag 8 april 2020

Oud-president Rafael Correa van Ecuador veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf

Correa beschuldigd van corruptie en omkoping

Oud-president vindt beschuldigingen 'een politieke heksenjacht'


Een Ecuadoraanse rechtbank heeft oud-president Rafael Correa dinsdag 7 april 2020 schuldig bevonden aan corruptie en hem veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, waarmee hij de erfenis van een van de meest duurzame en polemische politieke leiders van het land verder bezoedelde. 

Rechter Iván León zei, dat de aanklagers met succes het bestaan ​​van een 'structuur van corruptie' hadden bewezen onder leiding van Correa en 19 andere vooraanstaande politici en bedrijfsleiders die ervan werden beschuldigd deel te nemen aan het omkopingsprogramma. Het besluit zou effectief een einde kunnen maken aan alle ambities van Correa om terug te keren naar de politiek, aangezien het vonnis hem ervan weerhoudt om 25 jaar voor het ambt te gaan.

!Zoveel geld kan niet gemakkelijk worden verborgen', zei León, die de zin voorlas in de gesloten zitting van twee uur waarin rechters maskers en beschermende handschoenen droegen als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.


Correa heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend en noemt ze een politieke heksenjacht. 'We zullen zeker internationaal winnen', zei hij direct na de veroordeling op Twitter. 'Omdat dit allemaal een monster is.'



Het 57-jarige voormalige staatshoofd woont sinds 2017 in het geboorteland van zijn vrouw, België. Hoewel de Ecuadoraanse autoriteiten eerder zijn arrestatie en uitlevering hebben geëist, heeft hij tot nu toe toestemming gekregen om in België te blijven. Van Ecuadoraanse functionarissen wordt niet verwacht, dat ze onmiddellijk om uitlevering vragen voordat de zaak zijn weg heeft gevonden door het verwachte beroepsproces.


Aanklagers stellen, dat de voormalige president toezicht hield op een complot waarin buitenlandse en lokale bedrijven contante betalingen deden aan zijn politieke partij PAIS Alliance in ruil voor lucratieve overheidsopdrachten voor werken. De betalingen zouden zijn gedaan tussen 2012 en 2016, jaren die overlappen met de tijd van Correa in het presidentschap. Correa leidde het land tot 2017, een periode van economische stabiliteit en groei, gedreven door een olieboom en leningen uit China, waardoor hij sociale programma's kon uitbreiden, wegen, scholen en andere projecten kon bouwen die Ecuador veranderden. Maar, hij regeerde met ijzeren vuist - critici in de pers, oppositie en rechterlijke macht het zwijgen opleggen of straffen - en zijn nalatenschap is steeds verder aangetast.

Bij het lezen van de uitspraak zei León, dat er overtuigend bewijs is dat Correa op de hoogte was van de illegale betalingen van in totaal $ 7,5 miljoen en gericht was op het promoten van de campagnes van zijn politieke partij.


Zijn vice-president, Jorge Glas, zat al gevangen in een afzonderlijke corruptiezaak en 16 anderen werden ook schuldig bevonden aan omkoping en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Twee anderen kregen mindere straffen in ruil voor hun medewerking.
(Suriname Mirror/The Associated Press/eluniverso/pulzo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten