Nesten en aantallen schildpadden worden geteld
Ook data aantal overtredingen, in beslag genomen eieren en aangehouden stropers en sancties worden bijgehouden
Het aantal zeeschildpadden, onder andere te Braamspunt en Galibi, wordt bijgehouden, evenals de legnesten en gestrande schildpadden. Dit gebeurt in het kader van de uitvoering van het project ‘2020 Marine Turtle Conservation’, waarvoor het ministerie van Ruimtelijk ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en het Wereld Natuurfonds Guianas (WWF-Guianas) een Grant Agreement hebben getekend, zo bericht RGB dinsdag 31 maart 2020.
Het project loopt van 1 maart tot 31 juli dit jaar. Het algemeen doel van dit project is om tegen 2025 de populaties van de aitkanti (lederschildpad, Dermochelys coriacea), krapé (soepschildpad, groene zeeschildpad, Chelonia mydas), warana (dwergschildpad, Olive Ridley schildpad, Lepidochelys olivacea) en karetschildpad (Hawksbill zeeschildpad, Eretmochelys imbricata) op de legstranden van de districten Marowijne en Commewijne te stabiliseren.
Naast het dagelijks (’s nachts en in de vroege ochtend) tellen van legnesten en de gestrande zeeschildpadden, zullen ook data over het aantal overtredingen, in beslag genomen eieren en de aangehouden mensen en de sancties die tegen hen getroffen zijn, worden bijgehouden.
Het WWF komt in met USD 71.800 en het RGB doet een eigen bijdrage van USD 100.000. De afdeling Natuurbeheer van de dienst ʼs Lands Bosbeheer (LBB) van RGB voert samen met WWF-Guianas, Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) en de lokale gemeenschappen het project uit. Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en Stichting d’Ons zullen met het inzetten van vrijwilligers op de stranden het project ondersteunen.
Braamspunt is door de makkelijke bereikbaarheid een trekpleister voor toeristen voor zeeschildpaddentours. In de noordoost zone van de kustvlakte van Suriname, die overwegend uit modder en mangrove bestaat, liggen belangrijke legstranden voor de diverse soorten zeeschildpadden.
Het beschermen van de zeeschildpadden is een gezamenlijke inspanning, aldus RGB.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten