woensdag 1 april 2020

Mexicaanse journaliste doodgeschoten bij eerste dodelijke aanslag op pers in 2020

María Elena Ferral werd acht keer beschoten door gemaskerde passagier op motor in Papantla


Een Mexicaanse journaliste is op klaarlichte dag doodgeschoten terwijl de gewelddadige misdaad in het land - en de aanvallen op de pers - doorgaan te midden van de pandemie van het coronavirus. 

María Elena Ferral werd maandag 30 maart 2020 acht keer beschoten door een gemaskerde passagier op een motor toen ze het notariskantoor verliet in Papantla, een stad die wordt geplaagd door de georganiseerde misdaad in de staat Veracruz aan de Golfkust.

Ze werd naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, maar stierf enkele uren later aan haar verwondingen, volgens de persvrijheidsgroep Verslaggevers Zonder Grenzen.


Ferral werkte voor de Veracruz-krant El Diario de Xalapa en richtte de nieuwswebsite Quinto Poder de Veracruz op, waar ze gevoelige kwesties als misdaad, corruptie en de politie onderzocht.

Het motief voor haar moord blijft onduidelijk en er zijn geen verdachten aangehouden. Ze had in 2016 de doodsbedreigingen ontvangen van een lokale politieke kandidaat, volgens het nieuwsblad Proceso.


Dreigingen en pesterijen door lokale politici waren voor Ferral aanleiding om bescherming te zoeken bij een staatscommissie voor de bescherming van journalisten. De regering trok de lijfwachten die haar waren toegewezen later in, volgens Verslaggevers Zonder Grenzen.



De dood van Ferral was dit jaar het eerste geval van een vermoorde journalist in Mexico. Het land registreerde 10 moorden op journalisten in 2019 en Verslaggevers Zonder Grenzen rangschikt Mexico op plaats 144 van de 180 landen op de meest recente ranglijst voor persvrijheid.

Sinds het land in 2006 een gemilitariseerd hardhandig optreden tegen drugskartels heeft ingezet, zijn in Mexico meer dan 100 journalisten vermoord. En Veracruz, waar de georganiseerde misdaad en de politieke macht soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, is een begraafplaats geworden voor verslaggevers.

De regeringspartij van de staat is sinds 2016 tweemaal veranderd - met een bondgenoot van president Andrés Manuel López Obrador die in 2018 won - maar waarnemers zeggen dat Veracruz vol gevaren blijft voor journalisten en activisten. 'Er zijn veranderingen in de regering wat betreft partijkleuren, maar er is geen verandering geweest in de beveiliging van journalisten', zegt Miguel Ángel Díaz, oprichter van Plumas Libres in Veracruz. 'Onderzoek naar agressie tegen journalisten en activisten in Veracruz loopt vast. Er zijn geen vorderingen, er zijn geen veroordelingen. '


(De Surinaamse Courant/La Jornada/Twitter/24Horas/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten