dinsdag 21 januari 2020

President Bouterse stemt in met ontslagaanvraag governor Centrale Bank van Suriname - Hoefdraad veegt vloer aan met Van Trikt

'Geen sprake van verschil van inzicht tussen de regering en de bankpresident'

'Het komt ons voor dat de integriteit van de governor in geding is'


President Desi Bouterse heeft de ontslagaanvraag van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, gehonoreerd. Dat gebeurde vandaag, dinsdag 21 januari 2020, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die het parlement vandaag hierover informeerde, benadrukte dat er in deze geen sprake bestaat van verschil van inzicht tussen de regering en de bankpresident.


Van Trikt is in de afgelopen dagen genoemd in handelingen die de naam van de CBvS hebben geschaad. Zo zou hij twee peperdure auto’s hebben aangeschaft, waarbij door de Centrale Bank onder meer vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting en statistiekrecht waren aangevraagd en verleend. Nadat de zaak aan het licht kwam, zouden andere stukken zijn opgemaakt en anti-gedateerd door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman. Ook zou er sprake zijn van conflict of interest aangezien de governor een sterke relatie zou hebben met een bedrijf waarmee de bank samenwerkt, opdrachten werden gegeven en betalingen verricht.

Alle handelingen die door de bewindsman werden opgesomd werden door hem genoemd als handelingen die in strijd zijn met de Bankwet en andere wetten van het land die de strijd tegen de corruptie in de hand voeren. Minister Hoefdraad noemde in artikel 13 lid 1 van de Anti-Corruptie Wet, dat aangeeft dat het een publieke functionaris in de uitoefening van zijn functie verboden is handelingen te verrichten waarbij de staat of de staatsinstelling enig financieel nadeel wordt toegebracht of financiële nadelige voorwaarden worden bedongen. Hij zegt dat op basis hiervan er daarom ook overleg is geweest met het Openbaar Ministerie.

De governor zou ook zijn bevoegdheden hebben overtreden door een project te hebben laten uitvoeren door het bedrijf Orient, dat buiten de taakstelling van de bank valt. In de periode van 24 juni 2019 tot 18 november 2019 zou de CBvS iets meer dan 1 miljoen euro hebben betaald aan Orient. Het openstaande bedrag aan Orient kan vanwege het onderzoek vooralsnog niet worden vastgesteld. 'We zijn nog bezig daarmee', aldus minister Hoefdraad. 'Met de opdrachten verstrekt aan Orient is er ons inziens sprake van een belangenconflict, tegenstrijdige belangen', zei de bewindsman. Hij vervolgde: 'De governor behoort zich bewust te zijn van de regels die gelden in het kader van deugdelijk bestuur van de Centrale Bank. Het komt ons voor dat de integriteit van de governor in geding is.'

Ten aanzien van het aangeschafte voertuig, zei minister Hoefdraad, dat de feiten die zich hebben aangediend met betrekking tot de lening, de aankoop en het verzoek tot vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting, statistiekrecht indruisen tegen de beginselen van deugdelijk bestuur van de Centrale Bank 'waardoor ook de integriteit van de leidinggevende in deze kwestie in geding is'. Er zijn vraagtekens bij de ondertekening van de datum van de leningovereenkomst, de betalingen verricht door de bank en de gedeeltelijke vrijstelling van invoerrechten, statistiekrecht en omzetbelasting. Minister Hoefdraad verwijst in dit verband naar artikel 278 van het Wetboek van Strafrecht en zegt dat op basis daarvan ook het overleg met het Openbaar Ministerie is geweest.

De bewindsman vroeg het parlement de tijd en ruimte het onderzoek voort te zetten, omdat er volgens hem heel veel werk gedaan moet worden in deze kwestie.

De focus is op de eerste plaats geweest op de aanschaf van de voertuigen, een Lexus en een Range Rover, de issues rondom Orient en daarnaast ook de contracten waarbij enorme bedragen werden betaald. Deze zaken dienen goed te worden onderzocht. Echter, op basis van de eerste bevindingen heeft president Bouterse het verzoek van de governor voor ontslag gehonoreerd. De tussentijdse resultaten van het integriteitsonderzoek dat in verband met zijn functioneren tegen Van Trikt loopt hebben, aldus minister Hoefdraad, de regering ertoe bewogen het ontslagaanvraag te honoreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten