dinsdag 21 januari 2020

Mexicaanse milieuactivist die zich toelegt op bescherming beroemde monarchvlinder is verdwenen...

Verdwijning Homero Gomez houdt mogelijk verband houdt met illegale houtkap


Een Mexicaanse mensenrechtenorganisatie drong maandag 20 januari 2020 aan op onderzoek naar de verdwijning van een milieuactivist, die zich toelegt op de bescherming van de beroemde monarchvlinder (mariposas Monarca) en suggereert dat de zaak mogelijk verband houdt met illegale houtkap in het gebied. 


Homero Gomez, die een vlinderreservaat beheert in de West-Mexicaanse staat Michoacan (Santuario El Rosario), verdween op 13 januari volgens de Comisión Estatal de Derechos Humanos van Michoacan. De organisatie heeft het kantoor van de procureur-generaal gevraagd om te bepalen of de verdwijning van Gomez verband houdt met zijn rol in de verdediging van de bossen in Mexico, vertelde commissielid Mayte Cardona aan persbureau Reuters. 'Hij heeft waarschijnlijk de (zakelijke) belangen geschaad van mensen die illegaal in het gebied hout kappen', zei Cardona.


Illegale houtkap en mensenhandel is wijdverbreid in Michoacan, een staat die wordt geplaagd door georganiseerde misdaad. 'Het onderzoek loopt nog'. zei een bron bij de openbare aanklager.

Milieuactivisten zeggen dat illegale houtkap schade toebrengt aan het leefgebied van de monarchvlinder, die duizenden kilometers van Canada door de Verenigde Staten trekt om zich in Mexico voort te planten.



(Suriname Mirror/Notivideo/Reuters/20minutos/Twitter/Milenio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten