Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
'Het recht op plezier en vertier moet binnen de perken van wet en recht blijven'
(Bron foto's: Commissariaat Para)
Er blijkt wanorde te heersen op de Surinamerivier met feesten en pleziervaartuigen in het oosten van Para. Deze 'free for all'” wordt aan banden gelegd door de Maritieme Politie, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), de bestuursdienst en het Korps Brandweer Suriname. Districtscommissaris (dc) Armand Jurel stelt dat het recht op plezier en vertier binnen de perken van wet en recht moet blijven. Dit bericht het Commissariaat Para vandaag, dinsdag 23 juli 2019.
Jurel heeft vanmorgen een overleg gehad met veiligheidsautoriteiten voor de regulering van openbare vermakelijkheden en recreatie op het deel van de Surinamerivier die door Para stroomt.
Afgelopen zondag was er een illegale 'summer beach party' op een zandbank in de Surinamerivier. Deze activiteit was georganiseerd zonder toestemming van de autoriteiten die daartoe bevoegd zijn. Hierdoor waren geen preventieve maatregelen getroffen, waardoor de orde en veiligheid niet in acht werden genomen. Er waren ook geen voorzorgsmaatregelen op een eventuele gebeurtenis van onheil.
Organisatoren hadden een ponton gelegd met daarop een escavator, waarvan de bucket in het zand werd bevestigd, om als anker te dienen. De ponton was voorzien van 'partysupplies', waar het publiek gebruik van kon maken.
Zowel op de ponton als vanuit het water kon het opgekomen publiek zich vermaken. Op Overbridge kon men parkeren en middels een pendelboot de activiteit midden op de rivier bezoeken, of men kon de activiteit vanuit diverse steigers met pleziervaartuigen bereiken. Deze party werd, toen het bekend werd bij de dc, onmiddellijk stopgezet en het publiek moest vertrekken.
De autoriteiten gaan vanuit hun professie advies uitbrengen aan de dc bij het verlenen van vergunningen voor recreatie op of langs de rivier. Op privéplaatsen langs de Surinamerivier zullen nu preventieve en repressieve maatregelen gelden. De plantages Ayo en Carolina langs de rivier behoren tot eigendom van de nazaten, aan wie familie en vrienden vaak een bezoek brengen voor vertier in het rivierwater. Ook hier zullen regels gelden om onveilige situaties te beëindigen en onvoorziene schade zoveel mogelijk te beperken.
Het ging onder meer om terekayschildpadden
(Cláudio Dias Timm)
In de zomer van 2017 deed NVWA routinecontroles op Schiphol naar 11.000 schildpadden
De KLM draait op voor kosten noodopvang schildpadden.
Dat is de uitkomst van de rechtszaak die KLM bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanspande. Deze rechter stelt KLM vandaag, dinsdag 23 juli 2019, in het ongelijk.
In de zomer van 2017 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) routinecontroles op Schiphol naar 11.000 schildpadden. De dieren zaten op hun doorreis vanuit Peru en Kenia naar Azië in te krappe behuizing opgepropt. Een aantal overleefde daardoor de reis niet en de nog levende schildpadden verkeerden in slechte gezondheid.
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (de minister) bracht de schildpadden daarom met spoed onder in een noodopvang en verhaalde ruim 470.000 euro aan kosten op de KLM.
KLM en de minister waren het er over eens dat de wijze van vervoer niet deugde en dat ingrijpen nodig was.
Volgens de KLM had zij de schildpadden echter veel goedkoper zelf in het KLM Dierenhotel kunnen opvangen. Het CBb is daar niet van overtuigd. Voor de opvang van deze aan water gebonden dieren zijn (grootschalige) waterbassins nodig. Het KLM Dierenhotel is alleen een doorgangslocatie en beschikt niet over zulke waterbassins.
Bij de controles bood de KLM niet aan om de dieren zelf op te vangen, zij kaartte dat pas tijdens de rechtszaak aan. De KLM heeft onvoldoende onderbouwd en concreet gemaakt dat zij op (zeer) korte termijn tijdelijk in het KLM Dierenhotel de voor de opvang nodige voorzieningen had kunnen aanbrengen.
Bovendien ontbreekt het bewijs, dat de KLM in staat was om daar de vereiste gespecialiseerde diergeneeskundige zorg te bieden.
De minister koopt de opvang van dieren in op basis van een openbare aanbesteding. Hij rekent KLM (alleen) de kosten door die het opvangadres hem in rekening brengt. De KLM maakte niet aannemelijk dat die tarieven onredelijk hoog zijn.
NOP gaat onder vlag, symbool en naam van de ABOP meedoen aan 2020-verkiezingen
Brunswijk: 'Met NOP erbij is ABOP thans het beste alternatief voor het binnenland'
De Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP) is vandaag, dinsdag 23 juli 2019, een samenwerking aangegaan met de Nationale Ontwikkelingspartij (NOP) onder leiding van Melvin Clemens. De NOP zal onder de vlag, het symbool en de naam van de ABOP meedoen aan de komende verkiezingen, zo meldt Starnieuws. Overigens, waar was de NOP tussen mei 2015 en vandaag de dag? De partij heeft zich niet laten zien en de vraag is nu wat de ABOP heeft aan een samenwerking met deze weinig zeggende 'partij'...
Volgens ABOP-leider Ronnie Brunswijk is met deze samenwerking ABOP nu compleet voor het binnenland.
Eerder heeft de ABOP samenwerkingsovereenkomsten getekend met Seeka, en een beweging van DUS en BEP. Deze partijen zullen onder de paraplu van ABOP meegaan.
Met NOP erbij is ABOP thans het beste alternatief voor het binnenland, vindt Brunswijk. De ABOP keek volgens Brunswijk al lang uit naar dit moment van ondertekening. 'Het is een stukje geschiedenis dat vandaag wordt geschreven, temeer daar de NOP vandaag haar 24-jarig bestaan herdenkt. De ABOP heeft als basis een binnenland signatuur. Het is belangrijk om je basis, je fundament goed te hebben om vandaar uit de vleugels uit te slaan. Natuurlijk hebben we de overige broeders van het land nodig.'
De eenheidsbeweging, die hij mede heeft geproclameerd, richt zich niet alleen tot het binnenland, maar tot alle bevolkingsgroepen, zegt Brunswijk. Hij vindt dat er nog te weinig wordt gedaan voor het binnenland en dat nu meer dan tijd is dat het binnenland opkomt voor zijn eigen ontwikkeling.
De partijleider stoort zich aan de onevenwichtige ontwikkeling en aandacht die het binnenland krijgt ten opzichte van de kustvlakte. Waarachtige ontwikkeling is wanneer dit op een evenwichtige manier gebeurd, weet hij te vertellen.
Volgens hem kan deNOP rekenen op zijn woord en zijn ze vrij om onder de noemer van de ABOP te werken. Er zal volgens hem hard gewerkt moeten worden. Hij hoopt dat niemand van deze organisatie aan de kantlijn zal staan.
Paul Abena van ABOP-Seeka is ook blij met de samenwerking die hij omschrijft als een grote demonstratie van zelfbewustzijn. De roep voor bundeling is gestart met A-Combinatie, maar is gaande weg gaan verwateren, zegt Abena. 'Nu zijn wij weer opgestaan en onder de ABOP gaan we verder.'
Melvin Clemens stelt, dat de partij de roep van het electoraat van het binnenland voor een hechtere samenwerking heeft begrepen en met de ondertekening daar invulling aan heeft gegeven. De ABOP mag rekenen op zijn ondersteuning, merkt hij op. Hij is ervan verzekerd, dat de partij een goed resultaat zal behalen bij de komende verkiezingen.
De NOP heeft bij de laatst gehouden verkiezingen meegedaan in de districten Paramaribo, Sipaliwini, Para, Brokopondo en Wanica.
De moord op Libardo Montenegro heeft het bergachtig stadje Samaniego getraumatiseerd
'We vragen ons allemaal af wie de volgende zal zijn'
De anders zo Spartaanse studio van Samaniego Stereo is versierd met een witte vlag met het beeld van Libardo Montenegro, een ervaren verslaggever voor het gemeenschapsradiostation in Zuid-Colombia die werd doodgeschoten op 11 juni. Onder zijn foto staan de woorden: 'Je zult voor altijd in ons hart leven.' De moord, uitgevoerd door twee schutters op een motorfiets, is grotendeels onopgemerkt gebleven in de rest van Colombia. Maar, de misdaad heeft Samaniego getraumatiseerd, een bergachtig stadje met 25.000 inwoners in het departement Nariño, dat grenst aan Ecuador.
Honderden mensen woonden de begrafenis van Montenegro bij, die de afgelopen twee decennia een constante en geruststellende stem op de ether had gehad. Het motief voor de moord blijft troebel, waardoor lokale journalisten schichtig blijven over hun werk en vrezen dat ook zij doelen zouden kunnen worden.
'We vragen ons allemaal af wie de volgende zal zijn', zei Jairo Melo López, een journalist en lid van de Raad van Bestuur van het lokale tv-station SATEL.
In CPJ's Global Impunity Index 2018 (Committee to Protect Journalists) behoorde Colombia tot de landen met de slechtste records voor het vervolgen van de moordenaars van journalisten. Begin juli trad de CPJ toe tot een delegatie van de in Bogotá gevestigde de Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) en twee VN-mensenrechtenambtenaren voor een tweedaagse reis naar Samaniego om meer te weten te komen over de zaak van Montenegro en mogelijke koppelingen tussen zijn werk en zijn dood.
De burgemeester van Samaniego, het hoofd van de politie en de Officier van Justitie weigerden met de delegatie te spreken of kwamen niet opdagen voor interviews. Verschillende gemeenteambtenaren die ermee instemden te praten, verwierpen de moord als een 'misdaad van passie' en vroegen zich af of Montenegro echt een journalist was. Een politieagent, die anonimiteit vroeg omdat hij niet bevoegd was om verklaringen af te leggen, zei dat hij '95 procent zeker was' dat de moord op Montenegro niets te maken had met zijn werk als journalist. Lokale mensenrechtenactivisten, journalisten en anderen die dicht bij Montenegro stonden, zeggen echter, dat het een fout zou zijn als hij zijn rol als journalist en een invloedrijke woordvoerder van de gemeenschap over het hoofd zou zien. Ze geloven dat zijn moord mogelijk verband houdt met de recente berichtgeving van Montenegro en radiocommentaar over drugsgerelateerd geweld in Samaniego.
Leobar Ibarra, een Samaniego-journalist, zei dat hij denkt dat drugsbendes de moord hebben opgedragen, 'een bericht naar de stedelingen te sturen om hun mond te houden' over hun zaken.
Montenegro, 42, was een radio-man. Zijn grootvader was een van de oprichters van Samaniego Stereo, een onafhankelijk station dat nieuws, interviews en muziek uitzendt. Montenegro begon als kind met vrijwilligerswerk in de studio en werd later een van de belangrijkste verslaggevers, ankers en vertellers van het station voor advertenties en aankondigingen van openbare diensten. Onder de programma's die hij organiseerde was 'El Despertador', dat doordeweeks van 6-10 uur werd uitgezonden. Voor extra geld werkte hij als cameraman voor SATEL. Op het moment van zijn overlijden werkte hij samen met lokale ondernemers om een ander radiostation te openen. 'Dat was zijn droom', zei Wilson Montenegro, de oudere broer van Libardo. 'Hij wilde zijn eigen station runnen.' Hij beschreef Montenegro als gemakkelijk in de omgang, zowel als persoon als als journalist. Hoewel Montenegro veel om zijn gemeenschap gaf, was waakhondjournalistiek niet zijn kracht, ook al was er genoeg te onderzoeken - van corruptie door de lokale overheid tot drugshandel.
Het Nariño-departement is al lang een van de topregio's voor de productie van cocaïne in Colombia, en de autoriteiten zeggen dat verschillende gewapende groepen vechten voor controle over faciliteiten voor drugsproductie en smokkelroutes. De bergen rondom Samaniego zijn bespikkeld met velden van coca, de grondstof voor cocaïne, evenals laboratoria waar cocabladeren worden omgezet in poedercocaïne. Autoriteiten zeggen dat onder degenen die betrokken zijn bij het smokkelen van cocaïne dissidente leden zijn van de : Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), de marxistische guerrillagroep die ontwapend is onder een vredesverdrag van 2016. Tijdens het bezoek van de delegatie aan Samaniego, kondigde een FARC-dissidentengroep genaamd Oliver Sinisterra Front een campagne van 'sociale zuivering' in Samaniego aan die zich op iedereen zou richten, van kleine dieven tot spionnen van de overheid. Deze zelfde groep was verantwoordelijk voor de kidnapping en moord vorig jaar van twee Ecuadoraanse verslaggevers en hun chauffeur in Nariño.
Een andere guerrilla-groep, het Ejército de Liberación Nacional (ELN), opereert in en rond Samaniego. Een rood-zwarte ELN-vlag was duidelijk zichtbaar in de bergen met uitzicht op de stad. Tot nu toe zijn er dit jaar 16 moorden geweest in Samaniego, waardoor het de tweede meest gewelddadige stad in het Nariño-departement is, volgens Paulo Ruiz, stafchef van het stadhuis van Samaniego. Onder de slachtoffers was Paula Ordoñez, de ombudspersoon voor mensenrechten in Samaniego, die op 20 mei door gewapende mannen werd vermoord, nog een spraakmakende zaak die nog moet worden opgelost.
In Nariño, 'hebben we alle problemen waar je ooit om zou kunnen vragen', zei Francisco Zarama, de inspecteur-generaal van de regering voor de regio, die is gevestigd in de departementale hoofdstad Pasto.
Montenegro sprak zich vaak uit in de lucht tegen geweld en drugsgebruik door lokale jongeren en was een uitgesproken voorstander van het vredesproces dat leidde tot de ontwapening van de meeste FARC-guerrillastrijders. Kort voor zijn dood raakte hij betrokken bij een lokaal mensenrechtencomité dat een mars organiseerde om te protesteren tegen recente moorden in Samaniego. Ibarra, die ook lid van het comité is, vertelde de delegatie dat hij er bij Montenegro op aandrong de activiteiten van de groep bekend te maken. Montenegro nam een plek op ter promotie van de mars die tijdens de zes dagen voorafgaand aan zijn dood op Samaniego Stereo liep. Op de dag dat hij werd vermoord, zond Montenegro een live-interview met Ibarra uit over zijn ochtendprogramma. Tijdens het interview hekelde Ibarra energetisch drugsgerelateerd geweld in de stad. Een mensenrechtenactivist in Samaniego, die om anonimiteit vroeg, noemde het een 'zeer sterk interview' dat bendes in de drugshandel geïrriteerd kan hebben. Ibarra vertelde de delegatie dat hij denkt dat drugshandelaren de moord op Montenegro hebben opgedragen, 'een bericht naar de stedelingen te sturen om af te zien van hun activiteiten.' Adriana Romo, de vriendin van Montenegro, was het daarmee eens. 'Dat zou de reden kunnen zijn', vertelde ze CPJ in een telefonisch interview.
A semanas de los asesinatos, no se sabe quién y por qué mataron a Paula Rosero y Libardo Montenegro en Samaniego, uno de los poquísimos municipios de Nariño donde la violencia no ha bajado desde la firma del Acuerdo de Paz (los otros son Tumaco e Ipiales). https://t.co/vHeAlKUBHJ
— La Silla Pacífico (@lasillapacifico) June 25, 2019
Romo, Ibarra en anderen in de buurt van Montenegro zeiden dat hij niet had gezegd dat hij bedreigingen ontving. Het personeel van Samaniego Stereo vertelde de delegatie echter, dat hij op de dag dat hij werd vermoord extreem nerveus was en verklaarde: 'Ik ga dood.' Die avond bracht Romo Montenegro, die zich nog steeds ziek voelde, naar het ziekenhuis waar hij een elektrocardiogram onderging en spierverslappers kreeg.
2 gunmen shot Libardo Montenegro, 40, on the evening of Jun 11, in Samaniego, a town in Nariño dept which borders Ecuador, according to @FLIP_org.
The journalist hosted several programs that covered local news & cultural affairs for the community radio station Samaniego Estéreo. pic.twitter.com/PtjE8iqM3A
— Committee to Protect Journalists (@pressfreedom) June 14, 2019
Na thuiskomst die avond kwam Romo hun appartement binnen toen Montenegro hun auto parkeerde. Plots klonken er schoten. Romo zag Montenegro in een goot liggen toen twee mannen op een motorfiets, die hoodies en gezichtsmaskers droegen, weg reden. 'Ik probeerde hem te helpen, maar het was te laat', zei Romo tegen CPJ.
Pogingen van de delegatie om met het parket in Pasto te spreken, die toezicht houdt op de zaak, zijn mislukt. Maar, verschillende bronnen in Samaniego zeiden dat het onderzoek is gericht op het persoonlijke leven van Montenegro in plaats van zijn werk als journalist. In de afgelopen zes maanden was Montenegro bij Romo gaan wonen. Ze vertelde CPJ, dat haar voormalige vriend jaloers was op haar relatie met Montenegro en dat de twee mannen onlangs harde woorden hadden uitgewisseld. Maar, ze weigerde te speculeren over de vraag of dit een factor in de dood van Montenegro zou kunnen zijn geweest.
The Foundation for Development and Peace, based in the Nariño capital of #Pasto, described Libardo Montenegro as a human rights defender and said on Twitter that he is the fifteenth human rights worker to be killed in #Nariño this year.https://t.co/X8XmoZISjh
— Committee to Protect Journalists (@pressfreedom) June 14, 2019
Met de misdaad onopgelost, grijpt zelfcensuur Samaniego nu aan. López, de tv-journalist, zegt dat hij zijn rapportage afzwakt 'als een kwestie van overleven'. Samaniego Stereo speelde religieuze muziek nadat Montenegro was vermoord en voerde geen eigen onderzoek uit. 'We weten momenteel niet precies hoe we met het nieuws moeten omgaan', zei een van de verslaggevers van het station, die om anonimiteit vroeg. Hij voegde eraan toe: 'Ik ben bang om de straat op te gaan, omdat we niet weten waarom dit is gebeurd.'
(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)
Duque hoopt de handelsrelaties met China te versterken
'Toegang van nieuwe Colombiaanse goederen en diensten tot de Chinese markt moet vergemakkelijkt worden' Colombia's president Ivan Duque zal volgende week Xi Jinping in China bezoeken in een poging de handelsrelaties te versterken, zei zijn minister van Buitenlandse Zaken maandag 22 juli 2019. Duque zal naar China reizen voor een driedaags bezoek op 29 juli 'om de toegang van nieuwe Colombiaanse goederen en diensten tot de Chinese markt te vergemakkelijken' en 'om een grotere aanwezigheid van Chinese investeerders in Colombia te bevorderen', vertelde minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo de pers.
Visita del Pdte @IvanDuque a China será la primera que realice el mandatario a Asia y busca estimular la relación económica entre ambos países, promover presencia de inversionistas chinos en Colombia en sectores estratégicos y continuar desarrollando la cooperación China-Colombia pic.twitter.com/VKVukqQCDn
— Cancillería Colombia (@CancilleriaCol) July 22, 2019
Het bezoek komt te midden van een handelsoorlog en spanningen tussen buurland Venezuela en de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartner van Colombia en de Chinese grootmacht. Colombia is gevangen in het midden van de strijd tussen deze reuzen.
El Presidente @IvanDuque adelantará entre el 29 y el 31 de julio una visita de Estado a China. Tendrá agenda en las ciudades de Shanghái y Beijing acompañado de miembros del Gabinete presidencial, así como de otras entidades del gobierno, representantes de gremios y empresarios pic.twitter.com/YmeliRllYw
— Cancillería Colombia (@CancilleriaCol) July 22, 2019
Duque's uitgesproken prioriteit is het verhogen van de export naar China en het zoeken naar meer investeringen vanuit Beijing, omdat de handel met de VS traag lijkt te zijn geweest. Na een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten in 2012 stagneerde de uitvoer naar dat land en daalde aanzienlijk in 2014 te midden van een instorting van de wereldwijde olieprijzen, het belangrijkste exportproduct van Colombia. De export naar China stortte ook in dat jaar in, maar is sindsdien spectaculair gegroeid.
Vorig jaar werd de Aziatische grootmacht de op een na grootste exportmarkt van Colombia, voornamelijk vanwege de Chinese import van fossiele brandstoffen.
Het protectionistische handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de sectoren van Colombia, met name in de industrie, schade berokkend, wat de economische groei en het creëren van banen in het Zuid-Amerikaanse land belemmert. De vrijhandelsovereenkomst heeft bovendien het handelsoverschot van Colombia naar de VS omgezet in een tekort, dat de landbouwsector zodanig heeft geschaad, dat het in 2013 een gewelddadige opstand op het platteland heeft veroorzaakt.
Colombia heeft nooit een handelsoverschot met China gehad, maar Colombia is sinds 2015 in staat zijn handelstekort geleidelijk te verminderen. Buitenlandse investeringen uit China waren echter slechts een fractie van die van de VS. Terwijl de grootste economie ter wereld vorig jaar bijna $ 2,5 miljard investeerde, investeerde China niet meer dan $ 32,2 miljoen.
Volgens Jose Manuel Restrepo, minister van Handel, 'is China een natuurlijke bestemming om investeringsmogelijkheden te vinden in niet-minerale energieproducten: megaprojecten in transport, infrastructuur, energie, agro-industrie en industrie 4.0.'
Als Duque, Trujillo en Restrepo in staat zijn om China's aandeel in de economische ontwikkeling van Colombia te vergroten, zou dit hun tot nu toe teleurstellende economische resultaten kunnen helpen.
Volgens Trujillo zullen de gesprekken ook gaan over 'regionale kwesties, waaronder de situatie in Venezuela en het bijbehorende migratieverschijnsel'. Colombia en de VS zijn de meest luidruchtige tegenstander van de betwiste Venezolaanse president Nicolas Maduro, die deels aan de macht wordt gehouden, door steun van Rusland en China.
Ze zijn gebouwd om gemakkelijk tot zinken te worden gebracht...
Amerikaanse Kustwachtleden onderschepten een 'narco-onderzeeër' die 7.700 kilo cocaïne aan boord had, terwijl hij door de Stille Oceaan voer, wat een piek in deze methode van drugstransport ofwel smokkel van cocaïne onderstreepte. In een video, vrijgegeven op 11 juli 2019, is een Kustwacht 'cutter' te zien die naast een snelle semi-duikboot vaart. Een lid van de Kustwacht springt dan aan boord van de onderzeeër en beukt op het luik totdat het opengaat.
De operatie, die plaatsvond op 18 juni, eindigde met de arrestatie van vijf smokkelaars en de inbeslagname van de cocaïne met een waarde van $ 232 miljoen.
De Amerikaanse Kustwacht constateert een toename van het aantal semi-duikboten. In een periode van twee maanden in 2017 stopte de Kustwacht zeven 'onopvallende drugssmokkelvaartuigen', volgens een persbericht, waarbij ongeveer 10.300 kilo cocaïne in beslag werd genomen met een waarde van meer dan $ 306 miljoen.
Autoriteiten in Colombia zien ook een toename van deze smokkelmethode. In augustus 2018 onderschepte de marine van Colombia bijvoorbeeld twee semi-submersible schepen, waarvan er één meer dan twee ton drugs vervoerde met een waarde van $ 66 miljoen, en de andere die meer dan 1.700 kilogram cocaïne vervoerde.
In september van hetzelfde jaar had de Colombiaanse marine 14 semi-submersibles onderschept in de Stille Oceaan, meer dan drie keer dan het jaar daarvoor, meldde Business Insider.
Cocaïne-onderzeeërs vertrekken grotendeels van de Pacifische Kust van Colombia, waar mangroven de perfecte dekking bieden voor onderzeebootbouwers.
Het toenemende gebruik van zogenaamde narco-onderzeeërs om drugs te smokkelen tussen Colombia en de Verenigde Staten weerspiegelt twee realiteiten van de cocaïnehandel: de cocaproductie is op een recordhoogte in Colombia en handelaren zien de zee nog steeds als een van de meest effectieve manieren om drugs te verplaatsen.
In 2018 bedroeg de cocateelt in Colombia 208.000 hectare, slechts een fractie minder dan het record van 209.000 hectare in 2017. Zo'n bonanza heeft ertoe geleid, dat drugshandelaren zich wenden tot alle soorten zeevervoer. De oude smokkelmethode voor het verbergen van cocaïne in vrachtschepen die aanleggen in Amerikaanse havens, is recent door handelaren gebruikt, wat blijkt uit massale inbeslagnames van drugs in havens in New York en Philadelphia.
Handelaars zien ook semi-submersible duikboten - voor het eerst gebruikt door Colombiaanse drugssmokkelaars in de vroege jaren negentig - als een effectieve leveringsmethode. Deze schepen worden grotendeels ingezet om de verbeterde radartechnologie en het gebruik van hogesnelheidsboten door de autoriteiten te omzeilen. Liggend onder de waterlijn, hebben semi-submersible duikboten meestal alleen hun uitlaatpijpen boven het oppervlak. Al in 2009 konden dergelijke schepen worden gebouwd voor slechts $ 50.000 en in minder dan 90 dagen worden geassembleerd. Sindsdien zijn ze alleen sneller, geavanceerder en waarschijnlijk goedkoper te bouwen geworden.
Smokkelaars hebben ook volledig onderdompelbare versies gebruikt, die miljoenen dollars kosten om te bouwen, maar genoeg ruimte hebben voor een paar bemanningsleden en massale drugstransporten.
De toename van het aantal onderscheppingen van semi-submersible duikboten toont aan dat het verdrievoudigen van middelen van de Kustwacht in de Stille Oceaan effectief is geweest. Maar, het voortdurende gebruik van onderzeeërs door smokkelaars geeft waarschijnlijk aan, dat een deel er nog steeds in slaagt om door te komen. Zelfs wanneer ze worden gestopt, kunnen deze onderzeeërs frustrerend zijn voor autoriteiten. Ze zijn gebouwd om gemakkelijk tot zinken te worden gebracht, en hun bemanningen zijn moeilijk te vervolgen, zodra de lading drugs en het vaartuig op de bodem van de oceaan liggen.
Man ruikt aan een machete vermoedelijk door houthakkers achtergelaten...
In het Braziliaanse regenwoud zijn beelden gemaakt van een man van de Awá, het meest bedreigde volk ter wereld dat afgezonderd van de buitenwereld leeft. Daarop is te zien hoe de man een machete besnuffelt die vermoedelijk door houthakkers in het struikgewas werd achtergelaten. De makers van de beelden willen de precaire situatie van inheemse volken zoals de Awá onder de aandacht brengen. Hun leefomgeving wordt immers ernstig bedreigd door illegale houtkap, mijnwerkers en drugssmokkelaars.
De beelden werden gemaakt door een lid van de Guajajara, een naburige stam die strijd voor de bescherming van een van de laatste stukjes ongerept regenwoud in Maranhão, een zwaar ontboste staat in het noordoosten van Brazilië.
Op de opmerkelijke beelden is te zien hoe een man met een speer in bloot bovenlijf een machete bestudeert die werd achtergelaten in het struikgewas. Hij wordt vervolgens achterdochtig en slaat dan op de vlucht met een andere jager wanneer hij beseft dat hij bespied wordt.
Volgens Survival International zijn de Awá het meest bedreigde volk ter wereld, omdat illegale houthakkers hun territorium en dat van andere inheemse stammen binnendringen. Dat leidt soms tot gewelddadige confrontaties waarbij de stamleden gedood worden. Veel leden van de gemeenschap zagen zich genoodzaakt om het dorp te verlaten, maar anderen kiezen ervoor om in afzondering te blijven leven.
Você viu a matéria da @SoniaBridi no Fantástico (@showdavida) sobre os indígenas Awá isolados?
Ontem, mostramos o vídeo da @india_midia de Awá isolados no Maranhão. A frase dessa imagem foi dita por um indígena Awá que possui contato com a sociedade dominante e é um alerta para deixarmos os povos indígenas isolados viverem como desejam. #VozIndígena#DireitosIndígenaspic.twitter.com/pcpbEAhMkw
Ondertussen bevinden de houthakkerskampen zich al op de grens van het territorium van de Awá, zegt Survival International.
'Deze video is verder bewijs dat de afgezonderde Awá echt bestaan. Een blik op een satellietfoto toont hoe gevaarlijk hun situatie is. Houthakkers hebben veel van hun familieleden vermoord en uit het would verdreven', zegt Stephen Corry, directeur van Survival International. 'President Bolsonaro en zijn vrienden in de houtindustrie willen niets liever dan dat degenen die nog overleven geëlimineerd worden. Enkel een wereldwijde verontwaardiging staat tussen hen en een genocide.'
Brazilië telt meer dan 850.000 inheemse inwoners, die samen minder dan 1 procent van de totale bevolking uitmaken. Ze wonen in reservaten die ongeveer 13 procent van de totale oppervlakte van Brazilië beslaan.
Volgens Jair Bolsonaro, de huidige extreemrechtse president van Brazilië, is dat te veel land voor te weinig mensen en hij heeft beloofd om de grenzen van sommige reservaten te herbekijken. Bovendien leven de inheemse volken in armoedige toestanden, zegt hij. Daarom wil Bolsonaro dat ze assimileren door grootschalige landbouwoperaties en mijnoperaties toe te staan in de reservaten.
Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, werd in oktober verkozen met de steun van de Braziliaanse landbouwsector die toegang wil krijgen tot meer land en een afgezwakte milieuwetgeving.
Daarnaast willen boeren ook dat de president de wapenwetgeving versoepelt.
Hun eisen vielen bij Bolsonaro niet in dovemansoren. Op 1 januari ontmantelde hij FUNAI, de Nationale Stichting voor de Indianen (Fundação Nacional do Índio) die toezag op bescherming van de inheemse bevolking in Brazilië. De bevoegdheid voor de afbakening van de gronden die aan de inheemse bevolking worden toegekend, werd overgeheveld naar het ministerie van landbouw dat ijvert voor de belangen van de boeren.
De Europese luchtvaartorganisatie EASA stelde het vliegverbod in nadat een GA8 Airvan van Skydive Umea in Zweden verongelukte. Daarbij kwamen alle negen inzittenden om het leven.
De Mission Aviation Fellowship (MAF), met hoofdkantoor op vliegveld Teuge, is in Australië, Suriname en Oost-Timor actief met dertien Airvans.Op het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo staan sinds zaterdag twee GippsAero Airvans 8 aan de grond. Het vliegverbod zet de komende twee weken een streep door zo’n 20 tot 25 vluchten.
De Airvan is een fantastisch vliegtuig voor MAF, bij uitstek geschikt
voor vliegoperaties naar de pakweg vijftig korte, onverharde
landingsstrips in het tropisch regenwoud van Suriname. Het eenmotorige
propellertoestel kan 500 kilo vracht of zeven passagiers vervoeren.
'We maken ons grote zorgen', zegt directeur Adri Van Geffen vandaag, dinsdag 23 juli 2019, in het Reformatorisch Dagblad.
'Door het vliegverbod kunnen we daar geen medische vluchten meer uitvoeren, geen patiënten uit de bush naar ziekenhuizen brengen.'
De oorzaak van het vliegongeluk in Zweden is naar verluidt een vleugel die het tijdens de vlucht begaf. Totdat er meer duidelijk is blijven voorlopig alle ruim tweehonderd Airvans aan de grond.
Hoeveelheid cocaïne ruim 90 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar
Bijna de helft gevonden in de haven van Santos, in het zuiden van Brazilië
Brazilië heeft in de eerste helft van 2019 25,3 ton cocaïne op weg naar Europa en Afrika in beslag genomen, ruim 90 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zeiden ambtenaren maandag 22 juli 2019.
Bijna de helft van de drugs werd gevonden in de haven van Santos in het zuiden van Brazilië, niet ver van waar de politie onlangs twee mannen arresteerde die ervan verdacht worden deel uit te maken van de Italiaanse maffia 'Ndrangheta'.
Douanebeambten schrijven de toename van het aantal inbeslagnemingen toe aan betere inlichtingen en verhoogde waakzaamheid langs de Braziliaanse grenzen.
'Vorig jaar hebben we 31,4 ton cocaïne in beslag genomen, een record dat we zeker weer zullen verslaan', zei Arthur Cazella.
De hoeveelheid geconfisqueerde cannabis is in de periode januari-juni meer dan verdubbeld tot 10,2 ton, vergeleken met 3,9 ton op jaarbasis.
Brazilië, met ongeveer 17.000 kilometer landgrenzen, is een belangrijk knooppunt voor internationale drugshandel.
Drugs die in Colombia, Bolivia, Venezuela en Paraguay worden geproduceerd, worden Brazilië binnengesmokkeld en vervolgens naar hoofdzakelijk Europese markten gestuurd.
Sommige routes naar Afrika openen zich ook, zei Cazella.
De inbeslagname van cocaïne is de laatste jaren enorm gestegen, van 958 kilo in 2014 tot het record van 31,4 ton vorig jaar.
'We vinden dat we op een goede manier moeten omgaan met de middelen van de staat'
'Wie onrechtmatig gebruik maakt van een Basiszorgkaart (Bazo-kaart) zal de staat moeten terugbetalen' zegt minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Een verzekeringspas is zes tot twaalf maanden geldig. Wie wil verlengen, moet schriftelijk verklaren dat hij rechtmatig gebruikt heeft gemaakt van de verzekering.
'Als anders blijkt worden maatregelen getroffen om het geld terug te vorderen, omdat verzekeren en het aanmaken van de pasjes geld kost. Wij vinden dat we op een goede manier moeten omgaan met de middelen van de staat', aldus de bewindsman, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 23 juli 2019.
Pasjes worden verstrekt aan mensen van 17 tot 59 jaar die zeggen niet in staat te zijn zelf de premie te betalen. De overheid gaat achteraf na of de verzekerde de premie werkelijk niet kan opbrengen.
De basiszorg is overgeheveld van het ministerie van Volksgezondheid naar SoZaVo. Dit politieke besluit is mede gebaseerd op uitspraken in het parlement. Sociale verzekering en sociale voorzieningen zijn de verantwoordelijkheden van het ministerie van SoZaVo, stelt Misiekaba; de overheveling moet in dat kader gezien worden.
'Toen ik aantrad als minister heb ik duidelijk gemaakt, dat het verstrekken van medische pasjes SoZaVo regardeert. In goede afstemming met mijn collega van Volksgezondheid hebben wij de zaak overgeheveld.' Dit is geen verkiezingsstunt meent de bewindsman. 'De screening is niet weggevallen maar komt achteraf, om de dienst toegankelijker te maken en te vergemakkelijken en ook om de service dichterbij de burgers te brengen. Er is een wet in de maak die hierop naadloos zal aansluiten', aldus Misiekaba.
In de praktijk bleek, dat de samenleving de screening zoals die eerst werd uitgevoerd ingewikkeld vond, bijvoorbeeld door de lange wachtprocedure om in aanmerking te komen voor een verzekeringspas. Misiekaba zegt dat er vaak felle kritiek in het parlement is geleverd op de screening. 'De oppositie heeft de regering vaak beticht, door uitspraken als wi e meki den sma dede, want den sma no man feni a datrakarta. Op basis hiervan heeft de president gezegd dat personen die aangeven ziek te zijn, moeten worden verzekerd en behandeld.'
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday maakt binnenkort resultaat bekend
Het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is afgerond. Starnieuws schrijft vandaag, dinsdag 23 juli 2019, te hebben vernomen, dat procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday binnenkort het resultaat bekendmaakt. President Desi Bouterse had in De Nationale Assemblee aangegeven, dat de pg ook ingeschakeld is naast de twee accountantsbureaus die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aan het werk had gezet.
Bouterse heeft directeur Ginmardo Kromosoeto en de tweede man van de bank gevraagd om verlof op te nemen om zo een onafhankelijk onderzoek te garanderen. Nadat de stukken van de bank uitgelekt waren, verklaarde Kromosoeto dat er niks aan de hand was. Er zou een val zijn opgezet om de personen die betrokken waren bij het lekken van de stukken, in de kraag te vatten. Governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, zei dat de continuïteit van de bank niet in het geding is.
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, heeft de zaak aan het rollen gebracht, nadat hij over bepaalde stukken beschikte. Volgens hem gaat het om harde bewijzen van malversatie. Het dossier was overhandigd aan de pg, nog voordat de president hem inschakelde. 'Wij hebben harde informatie dat er op een onbesuisde manier wordt omgesprongen met de middelen van de Staat', zei Berenstein op een besturenvergadering van C-47.
De Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) hadden de president vragen gesteld over werkrekeningen die het ministerie van Financiën heeft geopend bij de SPSB. Zij voeren aan, dat wettelijk alleen de Centrale Bank van Suriname de kassier is van de Staat. Er vinden volgens hen trekkingen plaats van de rekening die in de miljoenen lopen.
'Drastische verlaging uitgavenniveau van overheid zal leiden
tot maatschappelijke ontwrichting'
'Zolang er geen flankerend beleid wordt ingevoerd, zal de implementatie van het
Groeiakkoord leiden tot mislukking van de onderlinge regeling tussen Curaçao en Nederland.'
Dat stelt voormalig president-directeur van de Centrale
Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Emsley
Tromp, in het opiniestuk ‘Het Groeiakkoord:
Nederland slaat de plank weer mis’ in het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 23 juli 2019.
Het is volgens Tromp dan ook noodzakelijk een
genuanceerder en langzamer implementatietraject
door te voeren opdat Curaçao weer kan voldoen aan de
door de Rijkswet financieel toezicht (Rft) gestelde criteria. Dit traject zal volgens de
voormalige CBCS-directeur de nodige ruimte creëren om de kwaliteit van de
gezondheidszorg te behouden, het onderwijssysteem op een minimaal aanvaardbaar niveau
te brengen en de armoede te verminderen.
'Dit zijn allemaal zaken die gericht zijn op het
voorkomen van een massale uittocht naar Nederland', aldus Tromp.
Een drastische verlaging van het uitgavenniveau van de overheid zal volgens Tromp leiden
tot maatschappelijke ontwrichting. Het zal bovendien een grote negatieve economische
impact hebben op de kleine economie van Curaçao.
Al enige tijd wrijving tussen de Raad van Toezicht en Raad van Bestuur van ACU
Tijdens een algemene ledenvergadering afgelopen zondag zijn met 224
stemmen voor, 54 tegen, 10 blanco en 5 ongeldige stemmen, vier bestuursleden van
kredietcoöperatie ACU met onmiddellijke ingang afgezet. Dat bevestigt Elsirha Isenia-Scope,
de voorzitster van de Raad van Toezicht (RvT), vandaag, dinsdag 23 juli 2019, in het Antilliaans Dagblad.
Het gaat hierbij om bestuursvoorzitter Angelo
Davelaar, vicevoorzitter Peggy Isenia, penningmeester
May-Lady Carty en commissaris Anthony Kranwinkel.
Eerder dienden drie bestuursleden uit eigen beweging
hun ontslag al in: Kenrick Martis afgelopen donderdag
met onmiddellijke ingang, (tweede penningmeester)
Guido Royer eveneens met onmiddellijke ingang en
Peggy Isenia met inachtneming van 3 maanden
opzegtermijn.
Tijdens de algemene ledenvergadering
van zondag diende May-Lady Carty op het laatste moment haar ontslag ook in, met inachtneming van 3 maanden opzeggingstermijn. Isenia en Carty kregen de drie maanden
opzegtermijn echter niet mee, want zij werden tijdens de algemene ledenvergadering van
zondag na de stemming met onmiddellijke ingang afgezet.
Tussen de RvT en de Raad van Bestuur van ACU rommelt het al een tijdje. De RvT heeft
eerder meerdere malen aangegeven dat het financieel niet goed gaat en dat het beleid van het
bestuur niet juist is. Zo heeft de RvT bijvoorbeeld niet lang geleden haar zorgen geuit over
het uitblijven van actie van het bestuur over de post dubieuze debiteuren, die hoog is
opgelopen.
Een ‘tijdbom’ noemde de RvT de jaarlijkse stijging van de voorziening dubieuze
debiteuren eerder: van een half miljoen in 2014; naar bijna 3,5 miljoen in 2015; en
vervolgens 4,4 miljoen in 2016; 7,2 miljoen in 2017; en bijna 8 miljoen over het voorbije
boekjaar 2018. En ondertussen stond de teller in april 2019 al op 4,9 miljoen.
Quevedo belooft een spoedige
heropstart van de Isla-raffinaderij
Manuel Quevedo, topman van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en de
Venezolaanse minister van Oliezaken, was gisteren op Curaçao. Tijdens een speciaal
onderhoud met het Isla-personeel beloofde hij de werknemers met name twee dingen: dat ze
uitbetaald krijgen tot het einde van het jaar en dat de Isla spoedig heropgestart zal worden. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 23 juli 2019.
Het PWFC-gebouw (Petroleum Workers Federation ofCuraçao) was gisteren tot de nok gevuld met
Isla-werknemers en vakbondslieden die dit personeel
vertegenwoordigt.
Por instrucciones del Pdte. @NicolasMaduro nos encontramos realizando visita y asamblea con trabajadores de Refinería Isla, #Curazao.
PDVSA les ratifica su compromiso de continuidad operacional, en aras de afianzar el desarrollo socioeconómico de ambos pueblos. pic.twitter.com/BZnPtiX1e7
De PdVSA-topman sprak van een
historische relatie tussen Curaçao en Venezuela waarbij
de mens altijd centraal heeft gestaan. We zijn niet
alleen buren, we zijn broeders, zei Quevedo, die het
personeel van de raffinaderij het hart van PdVSA
noemde. 'Het belangrijkste is altijd het personeel geweest, en dat zal altijd zo blijven. Dat is
onze voornaamste focus: de mens.'
Naast het salaris van de werknemers te garanderen, beloofde Quevedo ook een spoedige
heropstart van de Isla-raffinaderij. Hoe PdVSA dit denkt te realiseren, werd gisteren niet
duidelijk, maar Quevedo gaf aan, dat het niet lang meer zal duren voor ruwe olie weer op
Curaçao aankomt.
Quevedo uitte namens Venezuela en PdVSA eveneens de bereidheid
van PdVSA om ook na 2019 de exploitatie van de Isla-raffinaderij op zich te nemen. 'Dat
garandeert het welzijn van de werknemers en hun gezin. En dat is waar PdVSA voor staat. De olie van Venezuela is niet om zichzelf te
verrijken, maar om andere landen en hun bevolking te helpen, met name Curaçao dat zo
dichtbij Venezuela ligt.' Het raffinaderij-personeel is bepalend in de vraagstelling of PdVSA
moet blijven of niet, zo vindt Quevedo. 'Want zonder werknemers, is er geen raffinaderij.'
Na afloop laat Apri-voorzitter Gherrel Remilia weten een goede indruk
te hebben gekregen van Quevedo.
'Suriname heeft nagelaten te voldoen aan al in 2016 gedane aanmaningen om controle op veiligheid agrarische producten te verbeteren'
De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) roept alle stakeholders op om kost wat kost te voorkomen dat onze agrarische exporten naar Europa worden stilgelegd. De oproep van de VES komt, nadat zij een bezoek bracht aan het bedrijf InVitroPlants Grassalco NV en de bedrijfsdirectie haar zorgen uitte over de verscherpte importregels voor agrarische producten van de Europese Unie (EU), zo meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 23 juli 2019.
Suriname blijkt volgens de VES nagelaten te hebben om te voldoen aan de al in 2016 gedane aanmaningen om de controle op de veiligheid van zijn agrarische producten te verbeteren. InVitroPlants Grassalco NV gaf aan, dat het als bedrijf geen vat heeft, aangezien er hiervoor een nationale aanpak nodig is.
In een persbericht over het bezoek van de VES aan InVitroPlants Grassalco NV zegt de VES, dat zij het initiatief van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) steunt, om tot daadwerkelijke oplossingen te komen over de nieuwe EU-regels en de impact voor de export van landbouwgewassen naar de EU.
'Beleidsmakers dienen zich ervan bewust te zijn dat de initiatieven en belangen van de eigen Surinaamse ondernemers en bedrijven moeten worden ondersteund, zodat de daadwerkelijke diversificatie van onze economie wordt bewerkstelligd en werkgelegenheid wordt gecreëerd.'
De export van Surinaamse landbouwproducten naar de EU is in gevarenzone terechtgekomen. De eerste fase van de verscherpte EU-regels gaat in september in en de tweede fase in december. Op de lijst van 39 hoog risico planten die verboden zijn in de EU staat ook sopropo, die 40% van de totale export van Surinaamse agrarische gewassen omvat. Per week exporteert Suriname zo'n 60 ton aan agrarische producten naar voornamelijk Nederland.
De VEAPS en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn met diverse acties bezig om te voorkomen dat Suriname zijn moeizaam verworven markt kwijtraakt.
'We zijn erg bezorgd, omdat er ook alleenstaande moeders werken bij Greenheart'
Vrouwen die werken bij houtmaatschappij Greenheart in Apoera nemen het initiatief om de ontslagdreiging onder de aandacht van president Desi Bouterse te brengen. De leiding van het bedrijf heeft onlangs gezegd, dat het af wil van zestig arbeiders, omdat de onderneming de afgelopen jaren onder meer veel verlies heeft geleden.
De vrouwen zullen spoedig een brief voor de president, die ondertekend zal zijn door werknemers, overhandigen aan districtscommissaris Joanna Aroepa van Kabalebo.
'We zijn erg bezorgd, omdat er ook alleenstaande moeders werken bij Greenheart. Weer anderen moeten hun mannen ondersteunen, omdat ze studerende kinderen hebben in Paramaribo of Nickerie', aldus Carmelita van den Burg, namens de vrouwelijke medewerkers, vandaag, dinsdag 23 juli 2019, in de Ware Tijd.
De banen liggen niet voor het oprapen in het gebied, zegt Van den Burg, die ook basya van Apoera is.
'Mocht je dan werkzaam zijn bij een houtbedrijf, betaalt dat wanneer en hoeveel het wil. Mensen moeten hierdoor goederen op rekening kopen en pas wanneer ze hun geld ontvangen, kunnen ze betalen.'
Er werken volgens haar ongeveer dertig vrouwen bij Greenheart in Apoera. In totaal gaat het om ongeveer 140 mensen, van wie de helft lokale krachten. Volgens de woordvoerder had het bedrijf eerder gesteld, dat het zonder werk zou zitten, wanneer een ingetrokken concessie niet zou worden teruggegeven. Greenheart heeft intussen de concessie weer in handen, maar blijft erbij dat ze werknemers moet laten gaan.
Van den Burg is hier verbaasd over: 'Nu is het probleem opgelost en toch moeten we weg.' Toen deze kwestie eerder dit jaar speelde, zijn werknemers naar de districtscommissaris gestapt voor een oplossing. De woordvoerder stelt, dat het bedrijf de vrouwen heeft geadviseerd zich te bundelen in kleine ondernemingen die contracten kunnen sluiten met Greenheart. Deze bedrijfjes zullen belast worden met schoonmaak- en keukenwerkzaamheden. 'We hebben het equipment niet en moeten ook zorgen dat mensen een ziektekostenregeling hebben. Er komen een aantal zaken bij kijken en als we het niet goed doen, kan het bedrijf het contract beëindigen', zegt Van den Burg.
Van Greenheart kreeg de Ware Tijd te horen dat momenteel niemand de krant te woord kan staan.
Onduidelijk waarom geschorste SLM-directeur zich niet meer beschikbaar stelt
Gerard Lau stelt zich niet meer beschikbaar als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Hakrinbank. Samen met het lid Humphrey Schurman is het zijn beurt om af te treden. Schurman stelt zich wel beschikbaar, maar Lau niet. Voorgesteld is om in zijn plaats Coenraad Valk te benoemen, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 23 juli 2019.
Het is niet duidelijk waarom Lau zich niet meer beschikbaar stelt voor de functie. Over zijn schorsing als algemeen directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij is ook geen nader bericht gekomen.
Intussen zijn de commissarissen Robert van Trikt en Rabin Parmessar afgetreden.
Vier maanden geleden is Van Trikt benoemd tot governor van de Centrale Bank van Suriname, terwijl Parmessar minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij is geworden. Voorgesteld is om ter aanvulling van de RvC te benoemen Patrick Peneux. Op de vergadering zal de directie verslag doen over het boekjaar 2018.
De RvC van de Hakrinbank heeft intussen Rafiek Sheorajpanday afgelopen maand benoemd tot Chief Executive Officer. Hij was belast met de waarneming, nadat Jim Bousaid met pensioen ging. Sheoradjpanday heeft sinds 2000 verschillende functies bekleed bij de Hakrinbank. De jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders word op 30 juli gehouden
Bond geeft directie 48 uur om haar standpunt te heroverwegen en bekend te maken
De bond bij Republic Bank is verbaasd dat de directie naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname is gestapt om het dispuut tussen partijen op te lossen. Volgens bondsvoorzitter Willy Rodrigues had de raad eerder getracht om in het geschil te bemiddelen. 'Toen de directie merkte dat het oordeel mogelijk in het nadeel van de werkgever zou uitvallen, heeft de directie aangegeven dat zij de interventie niet op prijs stelt', aldus Rodrigues vandaag, dinsdag 23 juli 2019, in de Ware Tijd.
Maar, zo schrijft Starnieuws, de actie van de bond van personeel bij Republic Bank is voor 48 uur opgeschort. Het besluit van de bond is genomen, nadat directie en vakbond gisteravond avond bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname waren.
De vakbond is al twee dagen in actie door de houding van de bankdirectie. Volgens de vakbond houdt de directie zich niet aan de afspraken zoals opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Ook zou de directie weigeren om alle werknemers de afgesproken loonsverhoging daadwerkelijk toe te kennen.
De directie had de Bemiddelingsraad gevraagd om te bemiddelen in het conflict tussen haar en de vakbond. De Bemiddelingsraad heeft aangegeven op dit moment voor zichzelf geen rol te zien in het oplossen van het geschil, aangezien de directie bij de eerdere behandeling daarvan uitdrukkelijk aan de raad heeft gezegd, geen gebruik te willen maken van een eventueel door de raad voorgestelde aparte bemiddelingsprocedure. Ook heeft de bankdirectie aangegeven geen interventie en geen oordeel te verwachten van de raad over deze onderwerpen, aangezien zij het prerogatief is van de werkgever en niet kan onderhandelen.
De raad heeft de directie geadviseerd om haar standpunten te heroverwegen en aan de vakbond bekend te maken. Het advies dat de Bemiddelingsraad aan de vakbond heeft gegeven is om in voorkomend geval met de directie om de tafel te gaan zitten om een nieuwe CAO af te sluiten. De bond geeft de directie 48 uur om haar standpunt te heroverwegen en bekend te maken.
In een persbericht wijst de bond erop dat sinds het aantreden van de nieuwe ondernemer namelijk Republic Bank, zich in toenemende mate problemen ontwikkelen tussen het management en werknemers. Ondanks de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) heeft een aantal medewerkers geen salarisverhoging gekregen. 'Sommige bondsleden hebben hierdoor totaal meer dan Srd 50.000 misgelopen. Er wordt hierover nooit informatie verstrekt.'
Bovendien zijn de lonen bij Republic Bank veel lager dan bij de anderen bankinstellingen, zegt de bond, die er ook op wijst dat de directie willekeurige loonschalen en -groepen hanteert voor medewerkers zonder bestaande afspraken in de cao na te leven.
Wat betreft de pensioenen heeft de bond vaker aan de directie aangegeven hierover te willen praten, omdat de organisatie de uitkeringen laag vindt in vergelijking met andere banken. Personeel moet zich bijverzekeren en de directie weigert om het pensioenreglement aan de bond te tonen. Wanneer werknemers zich hierover richten tot de vermoedelijke pensioenverzekeraar, worden ze verwezen naar de directie.
Verder heeft de directie volgens de bond het standpunt dat het bepalen van het loon van elke werknemer een uniek recht is van een werkgever, ongeacht wat er in de cao is overeengekomen. Dit wordt betwist door de bond. 'Er zijn wetten, regels en gebruiken die ook door buitenlandse ondernemers en managers moeten worden nageleefd. We zullen niet toestaan dat we teruggaan naar een tijdperk waarin werknemers geen inspraak hebben in arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden', staat in de persverklaring.
Fernandes Bottling Company heeft de prijzen van haar dranken weer verhoogd. Volgens Bryan Renten, directeur van Fernandes Bottling Company, nemen de kosten in het bedrijfsleven toe, zo schrijft De West maandagavond 22 juli 2019.
Volgens hem is Fernandes vrij laat met de aanpassing van haar prijzen. Niet lang geleden hebben de Surinaamse Brouwerij en Rudisa ook hun prijzen aangepast vanwege de hoge kosten.
Integenspraak met wat beweerd wordt, zegt Renten dat het bedrijf geen problemen heeft met zijn productielijnen. Hij geeft aanm dat Fernandes zorgvuldig omgaat met prijsstijgingen, omdat de verhogingen nog steeds betaalbaar moeten blijven voor de consumenten.
De verhoging gaat vanaf vandaag, dinsdag 23 juli, in. De prijzen van de 250 ml Fernandes softdrink, 350 en 591 ml Fernandes sodawater, Minute Maid Pulpy en Dasani, zijn niet verhoogd.
Een 350 ml pet softdrink kost nu Srd 4.75, de 591 ml pet softdrink Srd 6 en een 1.5 liter soft Srd 11.50.
De mededeling van de verhoging is gegeven aan alle winkeliers van Fernandes in Paramaribo en Nickerie.
Zorgen VHP-kernen over mogelijk kopen stemmen op verkiezingsdag en fraude met stemkaarten
Gedurende het afgelopen weekend heeft een VHP-delegatie onder leiding van ondervoorzitter en Assembleelid Asiskumar Gajadien met de structuren van het ressort Boven Suriname te Botopasi-hotel een evaluatie bijeenkomst gehouden. Hierbij ging het om de stand van zaken te evalueren nadat de VHP, gedurende de afgelopen twee jaar actief is geweest in het gebied middels het opzetten van kernen en het uitvoeren van micro-projecten om de mensen te helpen om enigszins het hoofd boven water te houden in deze economische malaise waarin deze regering de hele natie gedompeld heeft, zo laat de partij maandagavond 22 juli 2019 via een persbericht weten.
De vergadering werd bijgewoond door 64 voorzitters en ondervoorzitters van de verschillende kernen uit de verschillende dorpen vanaf Atjoni tot aan het Langu-gebied. Zij gaven met grote stelligheid te kennen, dat het doel van de VHP in het ressort boven Suriname gehaald zal worden.
Daarbij gaven ze aan wat nog meer moet worden gedaan om zulks te realiseren ter verzekering van hun bijdrage voor 'de target' in heel Sipaliwini.
Tijdens de instructies aan de structuren hebben de volgende personen een bijzondere bijdrage geleverd: Eddy Sampi uit Gujaba, Aluchia Sampie uit nieuw Aurora en Chaquille van Throo van het bureau Binnenland.
De voorzitters en ondervoorzitters hebben wel hun bezorgdheid geuit over het mogelijk letterlijk kopen van stemmen op de verkiezingsdag en mogelijke frauduleuze handelingen met stemkaarten. Zij hebben duidelijk aangegeven waarop gelet moet worden aangezien zij wat dat betreft ervaringsdeskundigen zijn.
Vanuit de zijde van de delegatie, die verder bestond uit Stan Dijksteel, Prem Dharamsingh, Preshand Baldew en Mark Lall, zijn ook duidelijke instructies gegeven hoe verder te gaan naar de verkiezingen toe.
Komende maand volgt een evaluatie trip richting ressort Tapanahoni.