dinsdag 23 juli 2019

Colombia's president Ivan Duque op driedaags bezoek naar president Xi Jinping in China

Duque hoopt de handelsrelaties met China te versterken

'Toegang van nieuwe Colombiaanse goederen en diensten tot de Chinese markt moet vergemakkelijkt worden'


Colombia's president Ivan Duque zal volgende week Xi Jinping in China bezoeken in een poging de handelsrelaties te versterken, zei zijn minister van Buitenlandse Zaken maandag 22 juli 2019. Duque zal naar China reizen voor een driedaags bezoek op 29 juli 'om de toegang van nieuwe Colombiaanse goederen en diensten tot de Chinese markt te vergemakkelijken' en 'om een ​​grotere aanwezigheid van Chinese investeerders in Colombia te bevorderen', vertelde minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo de pers.


Het bezoek komt te midden van een handelsoorlog en spanningen tussen buurland Venezuela en de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartner van Colombia en de Chinese grootmacht. Colombia is gevangen in het midden van de strijd tussen deze reuzen.


Duque's uitgesproken prioriteit is het verhogen van de export naar China en het zoeken naar meer investeringen vanuit Beijing, omdat de handel met de VS traag lijkt te zijn geweest. Na een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten in 2012 stagneerde de uitvoer naar dat land en daalde aanzienlijk in 2014 te midden van een instorting van de wereldwijde olieprijzen, het belangrijkste exportproduct van Colombia. De export naar China stortte ook in dat jaar in, maar is sindsdien spectaculair gegroeid.

Vorig jaar werd de Aziatische grootmacht de op een na grootste exportmarkt van Colombia, voornamelijk vanwege de Chinese import van fossiele brandstoffen.

Het protectionistische handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de sectoren van Colombia, met name in de industrie, schade berokkend, wat de economische groei en het creëren van banen in het Zuid-Amerikaanse land belemmert. De vrijhandelsovereenkomst heeft bovendien het handelsoverschot van Colombia naar de VS omgezet in een tekort, dat de landbouwsector zodanig heeft geschaad, dat het in 2013 een gewelddadige opstand op het platteland heeft veroorzaakt.

Colombia heeft nooit een handelsoverschot met China gehad, maar Colombia is sinds 2015 in staat zijn handelstekort geleidelijk te verminderen. Buitenlandse investeringen uit China waren echter slechts een fractie van die van de VS. Terwijl de grootste economie ter wereld vorig jaar bijna $ 2,5 miljard investeerde, investeerde China niet meer dan $ 32,2 miljoen.

Volgens Jose Manuel Restrepo, minister van Handel, 'is China een natuurlijke bestemming om investeringsmogelijkheden te vinden in niet-minerale energieproducten: megaprojecten in transport, infrastructuur, energie, agro-industrie en industrie 4.0.'

Als Duque, Trujillo en Restrepo in staat zijn om China's aandeel in de economische ontwikkeling van Colombia te vergroten, zou dit hun tot nu toe teleurstellende economische resultaten kunnen helpen.

Volgens Trujillo zullen de gesprekken ook gaan over 'regionale kwesties, waaronder de situatie in Venezuela en het bijbehorende migratieverschijnsel'. Colombia en de VS zijn de meest luidruchtige tegenstander van de betwiste Venezolaanse president Nicolas Maduro, die deels aan de macht wordt gehouden, door steun van Rusland en China.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten